Δώδεκα ανερχόμενοι οδηγοί που θέλουν να γίνουν ο νέος Porsche Junior
i

printscreen

Δώδεκα ανερχόμενοι οδηγοί που θέλουν να γίνουν ο νέος Porsche Junior

Δημήτρης Μπαλής 14:12 - 27.11.2022 / Ανανεώθηκε: 19:39 - 27.11.2022

Η διαδικασία επιλογής θα γίνει με το 911 GT3 Cup, στην πίστα της Χερέθ, στην Ισπανία.

Οδηγός αγώνων γεννιέσαι ή γίνεσαι; Αυτό το ερώτημα θα ήταν ρητορικό στην εποχή που ανακαλύφθηκε το αυτοκίνητο και η επιθυμία να τρέξεις και να συναγωνιστεί ο ένας τον άλλο. Όμως, στα όχι και πολύ μετέπειτα χρόνια, οδηγός αγώνων γίνεσαι κι ας έχεις το ταλέντο, αφού μπορείς να εξελιχθείς από πολύ μικρή ηλικία στις διάφορες ακαδημίες που υπάρχουν.

Για παράδειγμα, ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα junior οδηγών, εδώ και 26 χρόνια, είναι της Porsche. Αυτή η πρωτοβουλία άνοιξε το δρόμο για πολλούς ταλαντούχους νέους να ακολουθήσουν επαγγελματική σταδιοδρομία ως οδηγοί, δημιουργώντας πολλούς παγκόσμιους πρωταθλητές και νικητές του Le Mans.

Ο νέος Porsche Junior θα ανακοινωθεί στo «Night of Champions» στις 17 Δεκεμβρίου, στο Κέντρο Ανάπτυξης της Porsche στο Weissach της Γερμανίας και θα λάβει πακέτο χορηγίας έως 225.000 ευρώ.

Όλοι οι νέοι οδηγοί δεν είναι μεγαλύτεροι από 24 ετών και έχουν τερματίσει στην πρώτη πεντάδα μιας από τις περισσότερες από 30 σειρές αγώνων της Porsche one-make, σε όλο τον κόσμο, τον περασμένο χρόνο, οδηγώντας το 911 GT3 Cup ισχύος 375 kW (510 ίπποι).

Αυτοί οι οδηγοί, συναγωνίστηκαν στην ισπανική πίστα των 4.428 μ., με την κριτική επιτροπή να μην λαμβάνει υπόψη μόνο τους κορυφαίους γύρους και τις γενικές επιδόσεις στην πίστα, αλλά εξέτασε και την αλληλεπίδραση με τους μηχανικούς των αγώνων, την τεχνική τους ικανότητα, την αλληλεπίδρασή τους με τα μέσα ενημέρωσης καθώς και τα αποτελέσματα των ψυχικών και σωματικών δοκιμών.

Τις επόμενες ημέρες, η εντατική ανάλυση των ευρημάτων, θα χρησιμεύσει ως βάση για να αποφασιστεί ποιος θα επιτραπεί να αγωνιστεί ως ο νέος Porsche Junior το 2023.

Από τους δώδεκα νέους οδηγούς από δέκα χώρες, το μεγαλύτερο ταξίδι έκανε ο Αυστραλός Χάρι Τζόουνς. Ο 23χρονος κέρδισε το Carrera Cup στην πατρίδα του το 2022. Ο Λούο Καιλούο, επίσης 23 ετών, ταξίδεψε στην Ισπανία από την Κίνα ως δεύτερος στο Carrera Cup Asia. Ο Ντόριαν Μποκαλάτσι τερμάτισε δεύτερος στο Carrera Cup Γαλλίας. Ο 24χρονος Γάλλος έχει ήδη αποκτήσει εμπειρία στο Porsche Mobil 1 Supercup. Αυτή τη σεζόν τερμάτισε έβδομος. Το ίδιο ισχύει και για τον Μπαστιάν Μπούους. 

Ο Δανός προτάθηκε για το Junior shootout μέσω του Γερμανικού Κυπέλλου Carrera, αφού κατέκτησε την τέταρτη θέση στη γενική. Παράλληλα, αγωνίστηκε για το Carrera Cup Γαλλίας και το Supercup, όπου ο 19χρονος κέρδισε δύο αγώνες και πήρε τον τίτλο ως ο καλύτερος νεοφερμένος. Στα 20 του, ο Κιέρν Τζιούις έχει κερδίσει το Carrera Cup Μεγάλης Βρετανίας, στην πατρίδα του. Ο Κίγκαν Μάστερς από τη Νότια Αφρική (22) εκπροσωπεί το Carrera Cup Ιταλίας ως δεύτερος. Στη διαδικασία επιλογής συμμετείχαν για δεύτερη φορά ο Κέι βαν Μπέρλο από την Ολλανδία, ο Ένζο Ελίας από τη Βραζιλία και ο Χάρι Κινγκ (Ηνωμένο Βασίλειο). 

Ολοκληρώνουν τη δωδεκάδα του swift ως συμμετέχοντες με μπαλαντέρ, ο Ολλανδός Λόεκ Χάρντογκ, ο Τζιόρτζιο Αμάτι από την Ιταλία και ο Γιασίν Φεράτι από την Ελβετία. Σε ηλικία 20 ετών και με ύψος σχεδόν δύο μέτρα, ο Χάρτογκ τερμάτισε τη σεζόν του Carrera Cup Deutschland στην πέμπτη θέση και στο Supercup στην όγδοη, ως ο δεύτερος πρωτάρης με την υψηλότερη θέση. Ο Φεράτι, είναι ο νεότερος από τους δώδεκα αρχάριους οδηγούς. Ο 19χρονος κέρδισε την κατάταξη GT3 Cup στο Porsche Sprint Challenge Switzerland.

Το επιτυχημένο πρόγραμμα Porsche Junior ξεπερνά κατά πολύ την οικονομική υποστήριξη. Η ολιστική ιδέα εστιάζει σε όλες τις πτυχές μιας επαγγελματικής καριέρας στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, ολοκληρωμένη υποστήριξη που παρέχεται από τον Σάσα Μάασεν. Ο πρώην οδηγός της Porsche είναι έτοιμος να καθοδηγήσει τους juniors πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε αγωνιστικό Σαββατοκύριακο. Το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ παρέχει υποστήριξη αθλητικής ιατρικής. Η διανοητική εκπαίδευση, τα σεμινάρια μέσων ενημέρωσης, οι δημόσιες σχέσεις και άλλες δραστηριότητες μάρκετινγκ, αποτελούν επίσης μέρος του εκπαιδευτικού καθεστώτος.

Το πρόγραμμα Junior της Porsche έχει ενισχύσει τις καριέρες 28 οδηγών αγώνων από το 1997. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτες είναι οι καριέρες του σημερινού πρεσβευτή της Porsche, Τίμο Μπέρναρντ (Porsche Junior από το 2000 έως το 2001), του Μαρκ Λίεμπ (2000 έως το 2002) και του Ερλ Μπάμπερ (2214): Και οι τρεις κέρδισαν το θρυλικό 24 Hours of Le Mans τουλάχιστον μία φορά με την Porsche 919 Hybrid, καθώς και τίτλους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής της FIA. 

Ο Τόμας Πρέινινγκ, Porsche Junior από το 2017 έως το 2018, εξασφάλισε φέτος δύο νίκες στο DTM με την 911 GT3 R. Στα τέλη του 2021 επιλέχθηκε ο Λορίν Χάινριχ από το Würzburg. Ο 21χρονος πλέον ολοκλήρωσε την τρέχουσα σεζόν ως πρωταθλητής του Carrera Cup Deutschland και εξασφάλισε την τρίτη θέση στο Porsche Mobil 1 Supercup.

Tags: