Γιατί η Ελλάδα ξεκινάει ως 14η στη βαθμολογία της UEFA από τη νέα χρονιά;

Ο Ολυμπιακός και το τρόπαιο του UEFA Europa Conference League

i

© Intime

Γιατί η Ελλάδα ξεκινάει ως 14η στη βαθμολογία της UEFA από τη νέα χρονιά;

Τζιοβάνι Ζάκαρη 14:34 - 18.06.2024 / Ανανεώθηκε: 14:34 - 18.06.2024

Μπορεί η Ελλάδα να τερμάτισε στη 15η θέση της UEFA, χάρη στο ιστορικό επίτευγμα που πέτυχε ο Ολυμπιακός, ωστόσο από τη νέα σεζόν θα αρχίσει την πορεία της ως 14η θέση. Ποιος είναι όμως ο λόγος;

Όλη η Ευρώπη ασχολείται με το Euro, ωστόσο το ποδόσφαιρο συνεχίζεται και στα γήπεδα εκτός Γερμανίας. Την Τετάρτη (18/6) η Ελλάδα ή μάλλον οι ελληνικές ομάδες στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην κλήρωση της UEFA, εκεί όπου ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός θα μάθουν τους αντιπάλους τους για τις ευρωπαϊκές διοργάνωσης.

Σε πρώτο χρόνο, ο πρωταθλητής Ελλάδας θα ξέρει μετά τις 14:00 ποιον θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο προκριματικό γύρο του UEFA Champions League, ενώ σε δεύτερο Ένωση και «τριφύλλι» θα μάθουν με ποιον θα παίξουν σε Europa και Conference League αντίστοιχα. Οι τρεις ομάδες αρχίζουν σύντομα τις προετοιμασίες τους, αφού τέλη Ιουλίου θα κληθούν να δώσουν το πρώτο τους παιχνίδι (23-24/9 ο ΠΑΟΚ, 25-26 ΑΕΚ και Παναθηναϊκός).

Οι σύλλογοι της Stoiximan Super League καλούνται να συνεισφέρουν στην ειδική βαθμολογία της UEFA, προκειμένου η Ελλάδα να σκαρφαλώσει σε καλύτερη θέση και να έχει περισσότερους εκπροσώπους. Βέβαια, αυτοί θα έχουν σύμμαχο την τύχη ή μάλλον τους κανονισμούς της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας. Διότι μπορεί η Ελλάδα να τερμάτισε στη 15η θέση - χάρη στο ιστορικό επίτευγμα που πέτυχε ο Ολυμπιακός με την κατάκτηση του Europa Conference League - ωστόσο η χώρα μας θα ξεκινήσει φέτος ως 14η. Γιατί όμως;

Η απάντηση είναι απλή! Στην ειδική βαθμολογία της UEFA υπολογίζεται η τρέχουσα σεζόν και οι προηγούμενες τέσσερις. Αυτό σημαίνει πως η χρονιά 2019 - 20 αφαιρείται πλέον και τη θέση της παίρνει η φετινή. Η περίοδος 2019 - 20, λοιπόν, ήταν ιδιαίτερα καλή για την Ελβετία (6.400 πόντους) και η αφαίρεσή της την φέρνει τρεις θέσεις κάτω, δηλαδή 15η. Αυτή η συνθήκη, λοιπόν, δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να ξεκινήσει ως 14η.

© Football Seedings

Μάλιστα, η εν λόγω κατάσταση έχει και κάτι ακόμα πιο ευνοϊκό για την Ελλάδα, αφού η απόσταση από τη 12η θέση, πλέον, είναι μικρότερη σε σύγκριση με το καθεστώς που υπήρχε προηγουμένως. Για τη χώρα μας, δε, υπάρχει ένα θετικό και ένα αρνητικό. Το θετικό είναι πως έχει τέσσερις ομάδες, με την κάθε μία να προσφέρει 250 βαθμούς σε κάθε νίκη και 125 σε κάθε ισοπαλία. Το αρνητικό από την άλλη είναι πως η Αυστρία (σ.σ. Ισραήλ και Νορβηγία όχι) που κυνηγά η Ελλάδα θα έχει πέντε εκπροσώπους.