Δημοσίευμα - βόμβα στη Γαλλία για ανησυχία της ΔΟΕ σχετικά με τους Ολυμπιακούς αγώνες
i

© Imago

Δημοσίευμα - βόμβα στη Γαλλία για ανησυχία της ΔΟΕ σχετικά με τους Ολυμπιακούς αγώνες

Πηνελόπη Παπαδήμου 22:25 - 03.07.2024 / Ανανεώθηκε: 17:45 - 05.07.2024

Γαλλικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η ΔΟΕ έχει μπει σε σκέψεις σχετικά με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών του Παρισιού μετά την πρόβλεψη του Μακρόν για «εμφύλιο πόλεμο» σε περίπτωση επικράτησης των αντιπάλων του.

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις της ΔΟΕ, για την κατάσταση που επικρατεί στη Γαλλία μετά τις βουλευτικές εκλογές. Η επικράτηση της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο και όσα θα ακολουθήσουν φαίνεται ότι έχουν δημιουργήσει σκέψεις στον Τόμας Μπαχ ακόμη και για αναβολή των αγώνων!

«Αυτός (σ.σ ο Τόμας Μπαχ) έμεινε έκπληκτος από τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και στη συνέχεια τρόμαξε από τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν που προέβλεπε εμφύλιο πόλεμο σε περίπτωση νίκης των αντιπάλων του. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ έδωσε προθεσμία μέχρι τα μέσα Ιουλίου για να επιβεβαιώσει, να ακυρώσει ή να αναβάλει τους Αγώνες του Παρισιού», γράφει ο Nicolas Baverez στη στήλη του στο Le Point, που κυκλοφορεί την Πέμπτη 4 Ιουλίου.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι η απόφαση για αναβολή ή ακόμη και ακύρωση των αγώνων δεν είναι εύκολη. Θυμίζουμε ότι ακόμη και στην περίπτωση των αγώνων του Τόκιο που ήταν προγραμματισμένοι για το καλοκαίρι του 2020, η ΔΟΕ εξάντλησε κάθε χρονικό περιθώριο προτού αποφασίσει τη μετάθεση των αγώνων εξαιτίας της πανδημίας. Οι αγώνες εκείνοι, βέβαια, έγιναν χωρίς την παρουσία κόσμου στις εξέδρες.

Στην ιστορία των Ολυμπιακών, οι αγώνες του Βερολίνου το 1916, του Τόκιο το 1940 και του Λονδίνου το 1944 δεν έγιναν εξαιτίας του πρώτου και του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Τυχόν αναβολή ή ακύρωση των αγώνων θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα όχι μόνο για το κύρος αλλά και την οικονομία της Γαλλίας, αφού το κόστος είναι δυσθεώρητο.

Ο Τόμας Μπαχ, πάντως, εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τη διεξαγωγή των αγώνων πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών στη Γαλλία. «Η Γαλλία είναι συνηθισμένη να διεξάγει εκλογές, θα το κάνουν άλλη μια φορά, θα υπάρξει μια νέα κυβέρνηση και όλοι θα υποστηρίξουν τους Ολυμπιακούς», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ σε εκδήλωση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, προσθέτοντας ότι οι Γάλλοι πολιτικοί ηγέτες υποστηρίζουν άπαντες τη διεξαγωγή των Αγώνων.

«Δεν έχω την παραμικρή ένδειξη ότι η ενότητα αυτή θα διαρραγεί τώρα, μόλις λίγες ημέρες πριν αρχίσουν οι Αγώνες», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού Τόνι Εστανγκέ δήλωσε πως η ομάδα του είναι «περισσότερο αποφασισμένη παρά ποτέ» να κάνει τους Αγώνες να επιτύχουν. «Υπήρξαν γύρω στις δέκα εκλογικές αναμετρήσεις αφότου θέσαμε την υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς και μάθαμε πώς να δουλεύουμε με τους δημόσιους παράγοντες», πρόσθεσε.