Ο Παναθηναϊκός AKTOR θυμήθηκε την κατάκτηση του Διηπειρωτικού κυπέλλου (vid)

Ο Παναθηναϊκός AKTOR θυμήθηκε την κατάκτηση του Διηπειρωτικού κυπέλλου (vid)

Απόστολος Μαυράκης 12:55 - 12.09.2024 / Ανανεώθηκε: 14:01 - 12.09.2024

Σαν σήμερα πριν από 28 χρόνια, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το διηπειρωτικό κύπελλο μπάσκετ και οι «πράσινοι» έκαναν μία μικρή αναδρομή μέσω των social media τους.

Η χρονιά 1996 έχει χαραχθεί στις μνήμες των φίλων του Παναθηναϊκού ως μια ιστορική χρονιά για το τμήμα του μπάσκετ. Εκείνη την χρονιά οι «πράσινοι» σήκωσαν την πρώτη τους Ευρωπαϊκή κούπα, επικρατώντας της Μπαρτσελόνα με το οριακότατο 67-66. Με πρωτοστάτες τους Ντόμινίκ Ουίλκινς, Παναγιώτη Γιαννάκη, Φραγκίσκο Αλβέρτη, Στόγιαν Βράνκοβιτς και την υπόλοιπη «παρέα» το τριφύλλι σημείωσε μια αδιανόητη πορεία, η οποία έμελλε να συνεχιστεί και μετά το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.

Τον Σεπτέμβρη του 1996, ο Παναθηναϊκός ως πρωταθλητής Ευρώπης αντιμετώπισε στους τελικούς του διηπειρωτικού κυπέλλου την πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής, Ολύμπια Βενάδο Τουέρτο. Η σειρά θα κρινόταν στον πρώτο που θα έφτανε τις 2 νίκες, με τον Παναθηναϊκό να χάνει μάλιστα το πρώτο ματς της σειράς με 89-83.

Παρόλα αυτά οι πράσινοι κατάφεραν να ισοφαρίσουν την σειρά έξι μέρες αργότερα επικρατώντας με το τελικό 83-78 και έτσι έστειλαν την σειρά σε τρίτο παιχνίδι το οποίο θα διοργανωνόταν 2 μέρες αργότερα. Στις 12 λοιπόν του Σεπτέμβρη, ο Παναθηναϊκός επικράτησε πανηγυρικά της Ολύμπια με 101-76 και κατέκτησε το πρώτο του διηπειρωτικό κύπελλο, με τους πράσινους να μην ξεχνούν την ιδιαίτερη αυτή διάκριση και να μοιράζονται στα social media σχετικό τιμητικό βίντεο.

Στο εν λόγω do-or-die παιχνίδι, πρώτος σκόρερ του τριφυλλιού αναδείχθηκε ο Μπάιρον Ντίνκινς με 24 πόντους, ενώ άλλους 18 προσέθεσε ο Τζον Αμίτσι, που μάλιστα αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού στην διοργάνωση. Ο πρώτος αγώνας της σειράς διεξήχθη στο γήπεδο της Ολύμπια στο Ροζάριο της Αργεντινής, ενώ τα επόμενα δυο στο ΟΑΚΑ.

Μπες ΕΔΩ και βρες όλα τα video της EuroLeague!

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η διοργάνωση του διηπειρωτικού κυπέλλου αρχικά είχε ανεπίσημο χαρακτήρα, σε μία προσπάθεια της FIBA να επαναφέρει τον θεσμό, αφού είχε διεξαχθεί ξανά από το 1966 έως και το 1970. Στην συνέχεια ωστόσο και με το πέρασμα των χρόνων, η ίδια η FIBA επισημοποίησε τον θεσμό και κατ' επέκταση και την κατάκτηση του τροπαίου από τον Παναθηναϊκό.