H... προκλητική δήλωση του Άνταμ Σίλβερ: «Ο τζόγος προσθέτει αφοσίωση των φιλάθλων στο NBA»
i

Άνταμ Σίλβερ © IMAGO

H... προκλητική δήλωση του Άνταμ Σίλβερ: «Ο τζόγος προσθέτει αφοσίωση των φιλάθλων στο NBA»

Γιώργος Γαβριλάκης 09:42 - 12.09.2024 / Ανανεώθηκε: 15:46 - 12.09.2024

Στη Γενική Συνέλευση του NBA, o κομισάριος Άνταμ Σίλβερ ανέπτυξε τη σκέψη του πίσω από τον στοιχιματισμό στα σπορ και κατέληξε πως «ο τζόγος δεν φέρνει τρομερά έσοδα στη λίγκα, αλλά κάνει τους φιλάθλους αφοσιωμένους στο πρωτάθλημα και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Ο Άνταμ Σίλβερ ήθελε να είναι ειλικρινής και επεξηγηματικός. Να πει τα πράγματα ως έχουν και να μην κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό του. Ακόμα κι αν η λογική και τα στοιχεία που είχε στα χέρια του ήταν κάπως... προβληματικά.

Στη Γενική Συνέλευση του NBA λοιπόν, o κομισάριος εκτός από οικοδεσπότης των εκλεκτών του καλεσμένων, ανάμεσά τους και ο γενικός γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, ήταν και ο άνθρωπος από τον οποίο περίμεναν όλοι να... ανοίξει τα χαρτιά του. Και βασικοί πυλώνες στην ατζέντα, πέραν από τα νέα και τις σκέψεις για τη σεζόν που θα ξεκινήσει στον «μαγικό πλανήτη» στις 22 Οκτωβρίου (ξημερώματα 23ης στην Ευρώπη), ήταν τα επόμενα project και οι αναλύσεις σε οικονομικοτεχνικό επίπεδο.

Το NBA βάζει σε εφαρμογή το μακροχρόνιο πλάνο του - Θέλει να δημιουργήσει μία λίγκα στην Ευρώπη!
NBA

11:00 - 17.03.2024

Το NBA βάζει σε εφαρμογή το μακροχρόνιο πλάνο του - Θέλει να δημιουργήσει μία λίγκα στην Ευρώπη!

Η πρόθεση επέκτασης του ΝΒΑ στην Ευρώπη, όχι απλώς σε επίπεδο συνεργασιών και μάρκετινγκ, είναι ένα project ετών. Μόνο που πλέον τα δεδομένα υπάρχουν, αναλύθηκαν και ο «μαγικός πλανήτη» έχει αποφασίσει να δημιουργήσει το NBA Europe League. Ένα πρωτάθλημα σε συνεργασία με την FIBA και (γιατί όχι) με πιθανή εμπλοκή και της Euroleague Basketball.

Πάντως, ο Σίλβερ δεν επικεντρώθηκε σε σημαντικές αποκαλύψεις των μελλοντικών πλάνων της λίγκας. Συζητήθηκε η επέκταση στην Ευρώπη και η διάθεση δημιουργίας ενός πρωταθλήματος που θα διαχειρίζονται οι Αμερικάνοι και θα διεξάγεται στην Γηραιά Ήπειρο, αλλά φυσικά και η σκέψη για προσθήκη (τουλάχιστον) μίας ομάδας στο πρόγραμμα του NBA.

Το σχέδιο... επέκτασης του NBA: Ο ΛεΜπρόν στο Λας Βέγκας και η μεταφορά των Τίμπεργουλβς από τη Δύση στην Ανατολή (vids)
NBA

16:02 - 06.07.2024

Το σχέδιο... επέκτασης του NBA: Ο ΛεΜπρόν στο Λας Βέγκας και η μεταφορά των Τίμπεργουλβς από τη Δύση στην Ανατολή (vids)

Το επόμενο μεσοπρόθεσμο project του ΝΒΑ αφορά στην επέκταση εντός των συνόρων ή έστω εντός της ηπείρου. Το Λας Βέγκας θα είναι η μία πόλη που θα εισαχθεί στον χάρτη του «μαγικού πλανήτη» και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς σχεδιάζει να είναι το... αφεντικό της, ενώ η ανακατανομή των θέσεων στις περιφέρειες θα οδηγήσει τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς από τη Δύση στην Ανατολή. Οι υποψήφιες πόλεις, οι Μεξικάνοι που «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ και τα σενάρια...

Αυτό που έκανε αίσθηση όμως, ήταν η άποψη του κομισάριου -που επιβεβαιώνεται βέβαια από τα στοιχεία- για τον τρόπο με τον οποίο επιταχύνεται και πολλαπλασιάζεται η ένταση αφοσίωσης-δέσμευσης των φιλάθλων με το κορυφαίο πρωτάθλημα. Και αυτός ο τρόπος κρύβει πίσω του ανεξάντλητα ποσά δολαρίων.

Στην πραγματικότητα ο Άνταμ Σίλβερ έγινε ο πρώτος κομισάριος μιας λίγκας με τεράστια επιρροή παγκοσμίως που τάχθηκε υπέρ του νόμιμου στοιχηματισμού. Και αυτό συνέβη για έναν λόγο: «Από άποψη ροής εσόδων ο στοιχηματισμός δεν προσφέρει πολλά στο NBA, αλλά κάνει τη διαφορά στην αφοσίωση του κοινού».

Εξήγησε πως «ο τζόγος είναι κάτι που οι άνθρωποι απολαμβάνουν και θα το έβαζα στην κατηγορία κι άλλων κοινωνικών κατηγοριών». Βέβαια, αν πας σινεμά και... εθιστείς, δεν θα χάσεις το σπίτι σου γιατί δεν μπορείς να σταματήσεις να βλέπεις ταινίες και στην ουσία ο στοιχιματισμός (νόμιμος και παράνομος) δεν αφορά κοινωνική εκδήλωση. Περισσότερο κοινωνικό αποκλεισμό αφορά, στις αμέτρητες περιπτώσεις που το... πράγμα έχει ξεφύγει. Γι' αυτό και ο Σίλβερ, πρόσθεσε, για να μην παρεξηγηθεί (εντελώς), πως «θα πρέπει να υπάρχουν ρυθμίσεις και προστατευτικά κιγκλιδώματα για τους ανθρώπους που ποντάρουν χρήματα σε αγώνες για να μην δημιουργούν στους εαυτούς και στις οικογένειές τους, προβλήματα».