Η ηρεμία του Πλάθα, η άμυνα και τα λάθη: Έτσι η ΑΕΚ Betsson γύρισε από την... κόλαση στην Σαρδηνία

Ζώης Καράμπελας

Η ηρεμία του Πλάθα, η άμυνα και τα λάθη: Έτσι η ΑΕΚ Betsson γύρισε από την... κόλαση στην Σαρδηνία

Χρήστος Τσάλτας 13:20 - 26.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:27 - 14.08.2024

Στην Ιταλία η ΑΕΚ Betsson πέτυχε μια πολύ σημαντική νίκη απέναντι στην Ντινάμο Σάσαρι, που την θέτει επικεφαλής του ομίλου και το Sportal φωτίζει αθέατες πλευρές της μεγάλης ανατροπής. Η ομιλία του Πλάθα στα αποδυτήρια, οι παίκτες που ήρθαν προ των ευθυνών και τα λάθη.

Το έργο της ΑΕΚ Betsson ήταν εξ αρχής δύσκολο και απαιτητικό απέναντι στην Ντινάμο Σάσαρι. Αυτό το γνώριζαν άπαντες. Από τον Ζοάν Πλάθα, μέχρι τον τελευταίο άνθρωπο στην ομάδα. Ο Ισπανός άλλωστε είχε φροντίσει να ενημερώσει άπαντες για τη σημασία του αγώνα, αλλά και για τη δυναμική του αντιπάλου.

Για να μπει στο... κλίμα της αναμέτρησης η Ένωση όμως χρειάστηκε ένα ημίχρονο. Διότι το πρώτο το «πέταξε» στα σκουπίδια. Δεν είναι μόνο το 46-32 του πρώτου 20λεπτου, αλλά ήταν και η εικόνα που έβγαλε η ομάδα στο πρώτο μέρος, με τα 17 λάθη να δεσπόζουν και να κάνουν τη διαφορά στο παιχνίδι της.

Κάπου εκεί ανέλαβε δράση ο Ζοάν Πλάθα. Ο Ισπανός κόουτς δεν είναι από τους προπονητές που θα σπάσουν τα αποδυτήρια όταν δεν βγαίνει το πλάνο σε ένα ημίχρονο. Δεν είναι και δεν ήταν ποτέ αυτής της σχολής. Όντας μετρ στον τομέα της ψυχολογίας, ο Πλάθα φρόντισε να εξηγήσει με ηρεμία στα αποδυτήρια τι ήθελε από τους παίκτες του. Η εντολή ήταν μία: «Περιορίστε τα λάθη».΄Αυτό είχε σε κάθε παίκτη του στα αποδυτήρια, εξηγώντας τους πως μέσα από την καλή κυκλοφορία θα έρθει και η ανατροπή.

Όπως και συνέβη. Η ΑΕΚ Betsson από τις 6 ασίστ πήγε στις 20 στο τέλος του αγώνα, μοιράζοντας καλύτερα και με μεγαλύτερη υπομονή το παιχνίδι. Στο δεύτερο μέρος μάλιστα μέτρησε 14 ασίστ και 9 λάθη, με τον συντελεστή να είναι σαφώς καλύτερος. Γεγονός που δείχνει πως και η μπάλα κινήθηκε καλύτερα στο παρκέ.

Αυτό που έλεγαν οι παίκτες μεταξύ τους μάλιστα ήτνα πως η ανατροπή θα έρθει μέσα από την άμυνα. Διότι οι 46 πόντοι σε ένα ημίχρονο (33 μάλιστα δέχτηκε η Ένωση στην πρώτη περίοδο) ήταν πολλοί για εκτός έδρας παιχνίδι. Στο δεύτερο μέρος η άμυνα λειτούργησε πολύ καλύτερα, οι περιστροφές ήταν καλύτερες, επικοινωνία υπήρχε και σε 20 αγωνιστικά λεπτά οι κιτρινόμαυροι δέχτηκαν 33 πόντους.

Πρόκειται για μια νίκη που βγάζει τον χαρακτήρα του γκρουπ στον μέγιστο βαθμό και μπορεί να κάνει ακόμα πιο σκληρή την ομάδα. Ειδικά σε ένα παιχνίδι που δεν ξεκίνησε καλά, πήρε ακόμα πιο άσχημη τροπή και μέχρι το 25' έμοιαζε εντελώς χαμένο. Η ΑΕΚ όμως το γύρισε, το κέρδισε και έκανε τη δική της δήλωση, πως φέτος κοιτάζει πολύ ψηλά στη σεζόν...

Tags: