ΡαϊΚουάν Γκρέι, η ανάλυση: Τι είδε ο Σάκοτα και επέμεινε να τον φέρει στην ΑΕΚ Betsson

ΡαϊΚουάν Γκρέι, η ανάλυση: Τι είδε ο Σάκοτα και επέμεινε να τον φέρει στην ΑΕΚ Betsson

Χρήστος Τσάλτας 15:04 - 24.09.2024

Ο ΡαϊΚουάν Γκρέι θα φοράει τη φανέλα της ΑΕΚ Betsson τη νέα σεζόν και το Sportal προσπαθεί να προσεγγίσει, με βάση την αγωνιστική παρουσία του Αμερικανού σέντερ, τις αιτίες που ο Ντράγκαν Σάκοτα τον έθεσε στην κορυφή της μεταγραφικής λίστας του.

Χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός, να φτάσουμε μια... ανάσα από την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων της σεζόν 2024-25, όμως η ΑΕΚ Betsson βρήκε το ιδανικό τελευταίο κομμάτι του παζλ. Όλο αυτό το διάστημα οι κιτρινόμαυροι αναζητούσαν στην αγορά έναν σέντερ που θα δίνει όγκο, δύναμη και αθλητικότητα στο γκρουπ, με τον εκλεκτό να έχει βρεθεί πολύ καιρό πριν.

Για τον Ντράγκαν Σάκοτα ο νο.1 στόχος ήταν ένας: ο ΡαϊΚουάν Γκρέι. Ο Αμερικανός σέντερ ήταν ο παίκτης που πληρούσε όλα τα κριτήρια και τις αγωνιστικές προϋποθέσεις που είχε θέσει ο «Σάλε» στο πλάνο της νέας σεζόν και το μόνο που έμενε ήταν να τον κάνει δικό του και να τον έχει στη διάθεσή του.

Το πρώτο... κιτρινόμαυρο μήνυμα του ΡαϊΚουάν Γκρέι: «Πάμε να κερδίσουμε και να φέρουμε ενθουσιασμό!»
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

12:21 - 24.09.2024

Το πρώτο... κιτρινόμαυρο μήνυμα του ΡαϊΚουάν Γκρέι: «Πάμε να κερδίσουμε και να φέρουμε ενθουσιασμό!»

Δεν κρατιέται ο ΡαϊΚουάν Γκρέι ενόψει της νέας σεζόν, με το τελευταίο -χρονικά- μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ Betsson να στέλνει το δικό του μήνυμα στον κόσμο της ομάδας.

Η διαδικασία επαφών και deal κράτησε πάνω από 1 μήνα, πέρασε από πολλά κύματα, όμως στο τέλος ήρθε η επιθυμητή κατάληξη για την Ένωση και τον προπονητή της. Ο ΡαϊΚουάν Γκρέι είπε το μεγάλο «ναι» στην πρόταση της ομάδας και έρχεται στη Sunel Arena για να ανεβάσει το επίπεδο του ρόστερ και να φέρει νέα δυναμική σε ένα πρότζεκτ φιλοδοξεί και ικανό για σπουδαία πράγματα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Τι εστί Γκρέι

Πρόκειται για έναν undersized σέντερ που παρά το ύψος του, διαθέτει και τον όγκο αλλά και την ταχύτητα να παίξει ακόμα και έξω από το ζωγραφιστό. Σε καμία περίπτωση δεν είναι το «βαρύ» 5άρι που περιμένει τους συμπαίκτες του να τροφοδοτηθεί για να γίνει απειλητικός. Αυτό που έδειξε άλλωστε, τόσο στο Florida State, όσο και στο ΝΒΑ με Μπρούκλιν Νετς και Σαν Αντόνιο Σπερς είναι πως έχει τον τρόπο να απειλεί με πολλούς τρόπους.

Αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος που ο Σάκοτα όχι απλώς τον έθεσε σαν πρώτο στόχο, αλλά έκανε τα πάντα για να περιμένει τον παίκτη να πει το μεγάλο ναι στην πρόταση της ομάδας. Όλες οι κινήσεις του «Σάλε» και της ομάδας έδειχναν... ΡαϊΚουάν Γκρέι σε κάθε επίπεδο.

Το σουτ και η προσωπική φάση

Ο Σάκοτα άλλωστε θέλει κάθε παίκτης του ρόστερ να διαθέτει σουτ από μακριά. Αυτό φέρνει ευελιξία στο γκρουπ, κάνει πιο επικίνδυνη κάθε πεντάδα, ενώ την ίδια ώρα μπορεί να ανοίξει το παρκέ με διαφορετικούς παίκτες. Ο ΡαϊΚουάν Γκρέι ήταν στην κορυφή της λίστας και ένας από τους βασικούς λόγους ήταν πως διαθέτει σουτ από μακριά, το οποίο είναι αρκετά αξιόπιστο.

Είναι χαρακτηριστικό πώς την περασμένη σεζόν σούταρε σταθερά πάνω από 30% τόσο στην G-League με τους Austin Spurs, όσο και στο ΝΒΑ με τους Σαν Αντόνιο Σπερς, δείχνοντας ξεκάθαρα πως το τρίποντο είναι ένα από τα δυνατά σημεία του.

Δεν είναι όμως το μοναδικό. Η γκάμα στο παιχνίδι του είναι μεγάλη και σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Πρόκειται για σέντερ που δεν θα φοβηθεί να φτιάξει τη δική του φάση, δημιουργώντας καταστάσεις από έξω προς τα μέσα.

Έχει τη δυνατότητα να παίξει και post up παιχνίδι, διαβάζοντας το miss match σε πολλές περιπτώσεις, αλλά και να χτυπήσει με drive την αντίπαλη άμυνα χάρη στα γρήγορα πόδια του. Για σέντερ είναι πάρα πολύ εκρηκτικός και μπορεί να τελειώσει τις φάσεις με δυναμισμό.

Βάζει τη μπάλα στο παρκέ

Ο χειρισμός της μπάλας είναι πολύ σημαντικός στο πλάνο του Σάκοτα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο προπονητής της Ένωσης διαθέτει στο ρόστερ έναν σέντερ που μπορεί να λειτουργήσει ως επιπλέον πλέι μέικερ στην επίθεση «διαβάζοντας» το παιχνίδι. Ο λόγος για τον Γκραντ Γκόλντεν.

Ο Σάλε ήθελε το βασικό πεντάρι της ομάδας να είναι παίκτης που θα μπορεί να βάλει τη μπάλα στο παρκέ και να «τρέχει» την επίθεση. Οχι πάντα, αλλά σε περιπτώσεις πίεσης των γκαρντ να μπορεί να λειτουργήσει ως σκαλοπάτι στο οργανωτικό σκέλος.

Ο Γκρέι είναι μια τέτοια περίπτωση, καθώς έχει τον τρόπο μετά από δικό του ριμπάουντ να κατεβάσει μπάλα και να τρέξει στο παρκέ, δείχνοντας άνεση στον τομέα αυτό. Κάτι που ξεχώρισε ο προπονητής της ομάδας εξ αρχής και επέμεινε μέχρι τελευταίας στιγμής. Και δικαιώθηκε, βάζοντας στη μηχανή της ομάδας έναν παίκτη με τρομερή ευχέρεια και στις δύο πλευρές.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!