Hunter Hale, the analysis: Το work ethic, οι τομείς που βελτίωσε και το στοιχείο που μπορεί να τον στείλει ΝΒΑ

Χάντερ Χέιλ

Hunter Hale, the analysis: Το work ethic, οι τομείς που βελτίωσε και το στοιχείο που μπορεί να τον στείλει ΝΒΑ

Χρήστος Τσάλτας 12:39 - 15.08.2024 / Ανανεώθηκε: 12:39 - 15.08.2024

Ο Χάντερ Χέιλ μπαίνει στη μηχανή της ΑΕΚ Betsson για να φέρει σκορ και λύσεις από κάθε θέση και το Sportal αναλύει την παρουσία του χαρισματικού σκόρερ, ο οποίος την περασμένη σεζόν διέπρεψε στον Προμηθέα.

Η μεγάλη μεταγραφή του καλοκαιριού, για την ΑΕΚ Betsson, είναι ο Χάντερ Χέιλ. Στα 27 του χρόνια και έπειτα από μια άκρως παραγωγική σεζόν με τον Προμηθέα, όπου πραγματοποίησε σπουδαίες εμφανίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, φέτος μετακομίζει στο Olympic Hall της Φυλής, ώστε να ηγηθεί επιθετικά της ομάδας του Ντράγκαν Σάκοτα.

Συστάσεις για την αγωνιστική του αξία δεν χρειάζονται. Πρόκειται για έναν παίκτη που έχει τον τρόπο, ακόμα και στην κακή βραδιά του, να γυρίσει το τσιπάκι, μέσα σε 1-2 φάσεις και να γίνει επιδραστικός, με τον σωστό τρόπο. Ένα στοιχείο που δεν συναντάς εύκολα σε παίκτες τέτοιου βεληνεκούς.

Ο Χέιλ έστειλε μήνυμα ενόψει ΑΕΚ Betsson: «Με ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο αυτή τη σεζόν»
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

08:58 - 15.08.2024

Ο Χέιλ έστειλε μήνυμα ενόψει ΑΕΚ Betsson: «Με ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο αυτή τη σεζόν»

Ο Χάντερ Χέιλ δεν έχει κάνει ακόμα κάποια δήλωση στον Τύπο, ως παίκτης της ΑΕΚ Betsson, όμως ένα σχόλιό του ήταν αρκετό για να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ενόψει της νέας σεζόν.

Η παρουσία του στον Προμηθέα την περασμένη σεζόν ήταν απολύτως επιτυχημένη. Στην ομάδα της Πάτρας, υπό τις οδηγίες του Ηλία Παπαθεοδώρου ανέβασε κατακόρυφα τις μετοχές του στο μπασκετικό χρηματιστήριο. Κάτι που αποτυπώνεται στους 16,7 πόντους κατά μέσο όρο στην Ελλάδα, αλλά και στους 17,6 στο BCL, που τοποθέτησαν τον 27χρονο γκαρντ ανάμεσα στους καλύτερους σκόρερ στην Ευρώπη.

Το σκοράρισμα όμως δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που τον κάνει να ξεχωρίζει. Διότι όσοι τον έζησαν στον Προμηθέα την περασμένη σεζόν είχαν να πουν για έναν παίκτη-ηγέτη μέσα στην ομάδα, ο οποίος δούλευε σε καθημερινή βάση. Ήταν από τους παίκτες που πήγαιναν στο γήπεδο 1 ώρα πριν από την έναρξη της προπόνησης και έφευγαν μία ώρα μετά. Μια ρουτίνα που ακολούθησε κατά γράμμα από την πρώτη έως και την τελευταία μέρα δουλειάς.

Ο Χέιλ είναι λάτρης του «process», της διαδικασίας μέσα από την οποία βελτιώνεται σε καθημερινή βάση. Αυτό έρχεται με τη δουλειά στο γυμναστήριο, αλλά και στην προπόνηση. Η δουλειά είναι κάτι που του αρέσει, όπως και το να βελτιώνεται συνεχώς σε πολλούς διαφορετικούς τομείς στο παιχνίδι.

Τα δυνατά σημεία και η άμυνα

Το σκοράρισμα είναι το πρώτο -πλέον- προφανές δυνατό στοιχείο. Παίκτης που μπορεί να απειλήσει από κάθε θέση και σε κάθε συνθήκη. Είναι «ειδικός» στο να δημιουργεί το δικό του σουτ είτε μετά από ντρίμπλα, είτε με pull up, είτε σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός, ενώ παρά το γεγονός πως μεγάλο μέρος των επιθέσεων περνάνε από τα χέρια του, εκείνος δεν θα εκβιάσει καμία κατάσταση, ούτε θα κάνει κάτι εξεζητημένο.

Εδώ έρχεται το δεύτερο δυνατό στοιχείο του, που είναι το υψηλό μπασκετικό IQ που διαθέτει. Διότι ο Χέιλ έχει την ικανότητα και να εκτελέσει στην επίθεση, αλλά και να «διαβάσει» καταστάσεις, στήνοντας πικ εν ρολ και όχι μόνο. Κατά τη διάρκεια της περασμένης σεζόν δούλεψε πολύ το διάβασμα στο πικ εν ρολ, κάτι που βελτίωσε με τον καιρό. Μάλιστα καθώς η σεζόν προχωρούσε ο Χέιλ βελτίωσε πολύ το παιχνίδι του στην ευρωπαϊκή τακτική.

Το υψηλό μπασκετικό iq του τον βοήθησε να αφομοιώσει πράγματα και λεπτομέρειες αμέσως και να τα βγάλει στο παρκέ. Ήταν πάντα εκεί όταν το ζητούσε η ομάδα του στο τακτικό κομμάτι, γεγονός που δεν συναντάει κάποιος εύκολα σε παίκτες με τέτοιο ταλέντο στην επίθεση.

Από εκεί και πέρα, το θέμα της άμυνας ήταν ένα από τα ζητούμενα για να πάει στο επόμενο επίπεδο. Το ήξερε και ο ίδιος καλά, πως για να μπορέσει να πετύχει τον απόλυτο στόχο του, το ΝΒΑ, θα πρέπει να είναι καλός και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο Χέιλ υστερεί στο μέγεθος, στον τομέα της άμυνας, αλλά πάντα έχει ενεργά χέρια στο πίσω κομμάτι του παρκέ. Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο BCL μετρούσε κατά μέσο όρο πάνω από 1 κλέψιμο (1,3 στο πρωτάθλημα, 1,6 στην Ευρώπη). Δεν είναι άλλωστε ο παίκτης που... κλέβει όσον αφορά το παιχνίδι του.

Το στοιχείο που τον κάνει παίκτη ΝΒΑ

Αυτό το καλοκαίρι μπορεί να μην βρήκε θέση και συμβόλαιο σε ομάδα του ΝΒΑ, όμως αυτό δεν σημαίνει πως το όνομά του δεν βρίσκεται σε λίστες σκάουτ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η περίπτωσή του, αλλά και η ραγδαία βελτίωση στο παιχνίδι του δεν περνούν απαρατήρητα στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη.

Ο 27χρονος σκόρερ διαθέτει άλλωστε ένα στοιχείο το οποίο μπορεί να τον φέρει στο ΝΒΑ. Ποιο είναι αυτό; Το instant scoring! Τι σημαίνει αυτό; Είναι παίκτης που έχει... ξεσπάσματα στο παιχνίδι του και μπορεί να «φορτώσει» το αντίπαλο καλάθι με πόντους σε διαδοχικές φάσεις. Μπορεί ακόμα και στην κακή βραδιά του να βρει ένα 5λεπτο στο οποίο θα «φορτώσει» το αντίπαλο καλάθι με 10-15 πόντους. Στοιχείο το οποίο εκτιμάται ιδιαίτερα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Όπως εκτιμάται και ο χαρακτήρας του. Στα αποδυτήρια είναι θετική επιρροή για τους συμπαίκτες του, με τους οποίους αμέσως δημιουργεί φιλίες, ενώ χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Ηλία Παπαθεοδώρου για εκείνον στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Sportal στις 21/03, αμέσως μετά την πρόκριση του Προμηθέα στα προημιτελικά του BCL.

«Έχει τρομερή θετικότητα. Είναι ανοιχτός στο να μάθει, είναι πραγματικά ταλαντούχος, αλλά έχει αναπτύξει και άλλα πράγματα στο παιχνίδι του. Αναγνωρίζει πλέον καταστάσεις, αμύνεται καλύτερα και είναι παρών στα κρίσιμα. Στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, όπως και πάρα πολλές άλλες φορές παίρνει την ευθύνη και συνήθως είναι αποτελεσματικός. Το πιο ξεχωριστό κομμάτι είναι το πόσο θετικός και πόσο ανοιχτός είναι στο να βελτιωθεί. Ένας παίκτης με τα δικά του χαρίσματα στην επίθεση δεν είναι εύκολο να το έχει αυτό το πράγμα», ήταν τα λόγια του Έλληνα προπονητή. Πλέον όμως ο Χέιλ δεν θα αγωνίζεται στην Πάτρα, αλλά στην Αθήνα, για λογαριασμό της ΑΕΚ Betsson.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!