ΑΕΚ και Ζοάν Πλάθα ετοιμάζονται να χαράξουν χωριστούς δρόμους και το Sportal εξηγεί πώς οι δύο πλευρές έφτασαν στο διαζύγιο πριν ολοκληρωθεί η σεζόν.
Το καλοκαίρι του 2023 η ΑΕΚ κατάφερνε και έπειθε, έπειτα από αρκετές ημέρες συζητήσεων, τον Ζοάν Πλάθα, να βρεθεί στον πάγκο της και να κοουτσάρει ομάδα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο Ισπανός κόουτς με το σπουδαίο βιογραφικό και τις παραστάσεις στο υψηλότερο επίπεδο, θα έκανε το ταξίδι για πρώτη φορά στη χώρα μας, για λογαριασμό των κιτρινόμαυρων.
Για το λόγο αυτό και η ΑΕΚ κινήθηκε δυναμικά και του προσέφερε συμβόλαιο διάρκειας 2 ετών, προκειμένου να χτίσει εκείνος την ομάδα όπως ήθελε. Το γεγονός άλλωστε πως η Ένωση θα είχε στην άκρη του πάγκου της έναν προπονητή με τις δικές του παραστάσεις, αλλά και την προσωπικότητα έδειχνε μια εντύπωση πως σε μια ιστορική σεζόν, κατά την οποία συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου, πως κάτι σπουδαίο φτιάχνεται.
Ο καιρός πέρασε και στα τέλη του Ιανουαρίου τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά. Η ΑΕΚ ναι μεν είναι στο Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας, όμως θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό AKTOR στα προημιτελικά, ενώ στο BCL βρίσκεται στη φάση των 16, όμως στην πρεμιέρα ηττήθηκε από τον Προμηθέα, στην Πάτρα.
Το φεγγάρι που διανύει η ομάδα είναι πολύ κακό, καθώς μετράει 4 ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια μέσα στο 2024, ενώ την ίδια ώρα η εικόνα αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει σταθερά. Κάτι που οδήγησε την διοίκηση της Ένωσης να πάρει την απόφαση να «τελειώσει» τον Ισπανό προπονητή, σε μια κίνηση-ηλεκτροσόκ ενόψει συνέχειας.
Πώς όμως οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν σε αυτή την εξέλιξη; Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τους λόγους που έφεραν τη ρήξη και το διαζύγιο των δύο πλευρών.
Η εικόνα που παρουσίαζε προβληματισμό
Οι προσδοκίες με τις οποίες ξεκίνησε η ΑΕΚ τη σεζόν ήταν πάρα πολύ υψηλές. Η διάκριση στην Ευρώπη ήταν ο νο.1 στόχος, με το ρόστερ να χτίζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Την ίδια ώρα παρά το γεγονός πως στο πρωτάθλημα τα πράγματα δεν πήγαιναν στο καλύτερο δυνατό σημείο, η εικόνα που έβγαζε η ομάδα σκόρπισε αισιοδοξία. Ιδίως στα εκτός έδρας παιχνίδια με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, όπου η Ένωση διεκδίκησε τη νίκη ως το τέλος, άφησε υποσχέσεις για κάτι πολύ καλό.
Η εικόνα που παρουσίαζε η Ένωση όμως ήταν αποκαρδιωτική και παιχνίδι με το παιχνίδι χειροτέρευε. Κάτι οι κινήσεις που γίνονταν, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει χημεία στο ρόστερ, κάτι η άμυνα που έβγαζε πρόβλημα παιχνίδι με παιχνίδι και επέτρεπε στους αντιπάλους να σκοράρουν σταθερά 85+ πόντους, έκαναν τα πράγματα πολύ άσχημα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως ο Πλάθα έλεγε σε όλους ότι «έχτιζε» την ΑΕΚ με σκοπό να είναι έτοιμη τον Φεβρουάριο, όμως η εικόνα της ως τα τέλη Γενάρη ήταν πολύ άσχημη και η βελτίωση είναι μηδενική σε όλα τα επίπεδα.
Τα αποδυτήρια έβγαλαν πρόβλημα
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στο χτίσιμο του ρόστερ ήταν το θέμα της χημείας. Σε αυτό το κομμάτι έδωσε έμφαση από την πρώτη στιγμή ο Πλάθα, θέλοντας να φέριε τους παίκτες του στην ίδια σελίδα με το... καλημέρα. Για το λόγο αυτό και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ο πολύπειρος κόουτς πήρε τους παίκτες και πήγαν για τρεις μέρες στην Τρίπολη, απομακρυσμένοι απ' όλους και απ' όλα προκειμένου να δεθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Στο ξεκίνημα της σεζόν η χημεία έδειχνε σε πολύ καλά επίπεδα και οι παίκτες παιχνίδι με το παιχνίδι έβγαζαν αυτοματισμούς. Υπήρχαν παιχνίδια που η ΑΕΚ έπαιζε σε υψηλό τέμπο και παράλληλα έδειχναν να το απολαμβάνουν το παιχνίδι και να βρίσκονται στην ίδια σελίδα.
Όλα αυτά μέχρι τον Δεκέμβριο. Από την αποχώρηση του Μπεν ΜάκΛεμορ, τα τερτίπια του Μφιόντου Καμπενγκέλε και -φυσικά- τον τραυματισμό του Μιντάουγκας Κουζμίνσκας που έκοψε στα δύο την ομάδα. Η ΑΕΚ από εκείνο το σημείο άρχισε να παρουσιάζει προβληματική εικόνα και το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι κινήσεις που έγιναν. Μέσα σε διάστημα περίπου 25 ημερών έφερε 4 νέους παίκτες, κάτι που καθιστούσε αδύνατη την εύρεση χημείας.
Αυτό επηρέαζε την εικόνα της ομάδας, που παιχνίδι με το παιχνίδι γινόταν χειρότερη, με τους παίκτες να βλέπουν τους ρόλους τους να αλλάζουν και να μην νιώθουν άνετα.
Το σερί ηττών
Στα τελευταία 7 παιχνίδια της η ΑΕΚ μετράει 6 ήττες, οι 4 εκ των οποίων διαδοχικές. Η ΑΕΚ παρουσίαζε εικόνα προβληματική, με τον Πλάθα να δείχνει ανίκανος να την αντιστρέψει. Διότι ακόμα και στην βελτιωμένη εκδοχή της, όπως ήταν το παιχνίδι με τον Προμηθέα, δεν κατάφερε να πάρει νίκη. Γεγονός που επηρέαζε άπαντες εντός των τειχών.
Το φινάλε ήρθε μετά από ήττα στη φάση των 16 του BCL. Η ΑΕΚ μπήκε με το αριστερό και η αναμέτρηση της δεύτερης αγωνιστικής κόντρα στην Χάποελ Χολόν, στην Ουγγαρία, μοιάζει με τελικός για να μείνει η ομάδα «ζωντανή» στο κυνήγι της πρόκρισης. Και σε αυτό το πλαίσιο η διοίκηση αντιλήφθηκε πως χρειαζόταν ένα ηλεκτροσόκ και μάλιστα άμεσα.