«Ζεστάθηκε» για το Κύπελλο ο Παναθηναϊκός με 20άρα επί της ΑΕΚ, σε ένα επεισοδιακό ματς στα Λιόσια

«Ζεστάθηκε» για το Κύπελλο ο Παναθηναϊκός με 20άρα επί της ΑΕΚ, σε ένα επεισοδιακό ματς στα Λιόσια

Ηλίας Λαλιώτης 22:25 - 12.02.2024 / Ανανεώθηκε: 09:52 - 14.08.2024

Με τον Κέντρικ Ναν να είναι ασταμάτητος, ο Παναθηναϊκός AKTOR επέστρεψε στις νίκες για τη Basket League, επικρατώντας με 89-69 της ΑΕΚ Betsson στα Λιόσια και ολοκληρώνοντας με επιτυχία την... πρόβα για το Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR πήρε το μάθημά του από την ήττα στο ΟΑΚΑ από τον Άρη.

Με σοβαρότητα «καθάρισε» σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι (με προσωρινή διακοπή λόγω υβριστικών συνθημάτων κατά της Βάσως Τσαρούχα) την AEK Betsson, επικρατώντας με 89-69 για την 18η αγωνιστική της Basket League και πάει με καλή ψυχολογία στο Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου θα αντιμετωπίσει ξανά την Ένωση στον πρώτο προημιτελικό της διοργάνωσης (15/2, 18:00).

Με καλή άμυνα ανά διαστήματα κι έχοντας τον Κέντρικ Ναν σε εκπληκτική βραδιά (19 πόντοι, 8 ασίστ και 6 ριμπάουντ) το Τριφύλλι είδε την ομάδα του Ηλία Ζούρου να τον προβληματίζει μόνο για λίγο στην αρχή του κάθε ημιχρόνου, χάρη κυρίως στον Τζόρνταν ΜακΡέι (15 πόντοι, 5 ασίστ).

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο Παναθηναϊκός AKTOR τρόμαξε με τον τραυματισμό του Ματίας Λεσόρ, ωστόσο ο Γάλλος επέστρεψε κι αγωνίστηκε κανονικά στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ η ΑΕΚ Betsson αγωνίστηκε χωρίς τον Τζάστιν Τίλμαν, μετά το σοκ με το κάταγμα κόπωσης που υπέστη

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η αναμέτρηση ξεκίνησε με τον «ζεστό» ΜακΡέι να πετυχαίνει 7 πόντους και να δίνει προβάδισμα στην ΑΕΚ με 9-5 στο πρώτο τρίλεπτο, σημαδεύοντας τον Γκριγκόνις στην άμυνα του Παναθηναϊκού. Με τον Εργκίν Αταμάν να βάζει τις φωνές, οι φιλοξενούμενοι αύξησαν σταδιακά την πίεση αμυντικά, εξασφάλισαν τα ριμπάουντ και με γρήγορο τρανζίσιον βρήκαν εύκολους πόντους (10 συνολικά στην πρώτη περίοδο). Μόλις, μάλιστα, βρήκαν ελεύθερα σουτ από την περιφέρεια, πέτυχαν τέσσερα σερί τρίποντα με τους Γκραντ, Μήτογλου, Γκριγκόνις και Ναν κατά σειρά και με σερί 0-12 βρέθηκαν για πρώτη φορά στο +15 (13-28), με τον Καράμπελα να διαμορφώνει το σκορ του πρώτου δεκαλέπτου (16-28). Κατά το οποίο ο Αταμάν δεν έκανε καμία αλλαγή, διατηρώντας την πεντάδα με την οποία ξεκίνησε το ματς.

Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε με τον τραυματισμό του Λεσόρ και ένα επιμέρους 6-2 της ΑΕΚ, η οποία μείωσε σε μονοψήφιο αριθμό τη διαφορά (22-30), αλλά ένα προσωπικό σερί 0-7 από τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη επανέφερε το +15 (22-37 στο 14'). Ο ΜακΡέι 6 σερί πόντους για την ομάδα του μετά τους αρχικούς 7 για να κρατήσει την Ένωση σε επαφή με το σκορ. Μάλιστα, εκμεταλλευόμενη κάποια λάθη και χαμένες βολές των Πράσινων μείωσε στους 11 (35-46), πριν ο Ναν διαμορφώσει το 35-48 του πρώτου ημιχρόνου.

Με τον Αταμάν να ξεκινάει το δεύτερο μέρος με τον Μήτογλου στο 5 και τον Ερνανγκόμεθ στο 4, η ΑΕΚ των δύο εύστοχων τριπόντων στο πρώτο ημίχρονο, βρήκε τρία σερί (2 ο Νάιτ και 1 ο Ραντλ) σε λιγότερο από 3 λεπτά στην τρίτη περίοδο. Μαζί με δύο εύκολα καλάθια μέσα από τη ρακέτα των Κουζέλογλου και Μόργκαν, η Ένωση πέτυχε 13 πόντους σε γρήγορο διάστημα, μείωσε στους 6 (48-54) κι ανάγκασε τον προπονητή του Παναθηναϊκού να πάρει τάιμ άουτ και να... γκαζώσει τους παίκτες του. Παράλληλα επανέφερε τον Λεσόρ στο παρκέ, ο οποίος έδωσε... ασίστ για τετράποντο, με τον Γκριγκόνις να πετυχαίνει το τρίποντο και τον Ναν μια βολή από τεχνική ποινή για διαμαρτυρία της ΑΕΚ για βήματα του Γάλλου σέντερ (48-58).

Οι οπαδοί της ΑΕΚ αντέδρασαν με υβριστικά συνθήματα κατά της Βάσως Τσαρούχα, η οποία διέκοψε το παιχνίδι και αποχώρησε για τα αποδυτήρια, με 6:41 να απομένουν για το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. Μετά από περίπου 15 λεπτά, η αναμέτρηση ξεκίνησε και πάλι. Με τον Ναν να έχει 4 πόντους και μια ασίστ για τρίποντο του Γκριγκόνις ο Παναθηναϊκός βρέθηκε και πάλι με διαφορά 15 πόντων (50-65), με την οποία έκλεισε και η τρίτη περίοδος (53-68).

Με το ξεκίνημα του τέταρτου δεκαλέπτου το Τριφύλλι βρέθηκε για πρώτη φορά και στο +18 με καλάθι του Βιλντόζα (56-74). Με δύο σερί τρίποντα, ένα του Αργεντίνου κι ένα του Ερνανγκόμεθ, ο Παναθηναϊκός μπήκε στο τελευταίο 5λεπτο εκτινάσσοντας τη διαφορά πάνω από τους 20 πόντους (63-85) και έδωσε την ευκαιρία στον Εργκίν Αταμάν να κάνει μια σχετική διαχείριση ενόψει και του προημιτελικού του Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας την ερχόμενη Πέμπτη (15/2) και πάλι απέναντι στην ΑΕΚ.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Τσαρούχα, Μηλαπίδης, Σκανδαλάκης

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 16-28, 35-48, 53-68, 69-89

ΑΕΚ BETSSON (Ηλίας Ζούρος): Ραντλ 9 (1), Αγραβάνης 3 (6 ριμπάουντ), Νάιτ 10 (2/3 τρίποντα, 4 ασίστ), Μόργκαν 8, ΜακΡέι 15 (1/3 τρίποντα, 5 ασίστ), Καράμπελας 6 (2/4 τρίποντα), Πιλάβιος, Χόλινς 2, Νετζήπογλου 5 (1), Χατζηδάκης, Κουζέλογλου 11 (5 ριμπάουντ), Ματαλιωτάκης 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ AKTOR (Εργκίν Αταμάν): Γκραντ 10 (2/3 τρίποντα), Ναν 19 (2/2 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 8 ασίστ), Λεσόρ 9 (7 ριμπάουντ), Γκριγκόνις 8 (2), Μήτογλου 10 (1/3 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Καλαϊτζάκης 9 (4/5 δίποντα), Βιλντόζα 7 (1), Μωραΐτης 1, Παπαπέτρου 1, Αντετοκούνμπο 7 (5 ριμπάουντ), Ερνανγκόμεθ 8 (1/2 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Μαντζούκας.

ΔΕΙΤΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Τέλος αγώνα.: ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 69-89

  • 69-87 στο 39ο λεπτό. με τον Κουζέλογλου.
  • 65-85 στο 37ο λεπτό με τον Κουζέλογλου.

Τα τρίποντα των Βιλντόζα και Ερνανγκόμεθ εκτοξεύουν τη διαφορά στο +22 για τον Παναθηναϊκό. Απόλυτος κυρίαρχος του αγώνα η ομάδα του Αταμάν.

  • 63-82 στο 35 με τρίποντο του Βιλντόζα.
  • 56-74 με τον Βιλντόζα να σκοράρει στο 32ο λεπτό.
  • 56-70 στο 31ο λεπτό με τρίποντο του Καράμπελα.

Δεκάλεπτο με δύο όψεις. Από τη μία την ΑΕΚ να μπαίνει δυνατά και να μειώνει, όμως τη διακοπή να αλλάζει τον ρου. Ελέγχει το παιχνίδι ο Παναθηναϊκός, που έχει βρει λύσεις με τον Λεσόρ να έχει επιστρέψει στο παρκέ και να δείχνει δραστήριος.

Τέλος τρίτης περιόδου. ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 53-68

  • 53-65 στο 28ο λεπτό με εντυπωσιακό κάρφωμα του Νετζήπογλου στο πρόσωπο του Κέντρικ Ναν

Η ΑΕΚ μοιάζει να μην έχει ρυθμό μετά την διακοπή. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη ανεπηρέαστος.

  • 50-65 στο 26ο λεπτό με τον Γκραντ να ανεβάζει τη διαφορά.
  • 48-60 στο 25ο λεπτό με τον Κέντρικ Ναν να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε.

Μετά από διακοπή 12 λεπτών η Βάσω Τσαρούχα εμφανίστηκε στο παρκέ.

Οι παίκτες των δύο ομάδων κάνουν ζέσταμα για να μείνουν ενεργοί. την ώρα που οι διαιτητές παραμένουν στα αποδυτήρια. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εκκένωσης, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει κάποια εξέλικξη.

Διακοπή στα Λιόσια 6'33'' για το δεκάλεπτο. Λόγω υβριστικών συνθημάτων η Βάσω Τσαρούχα αποχώρησε για τα αποδυτήρια. Ο κόσμος συνεχίζει να βρίζει εν χορώ την Ελληνίδα ρέφερι.

Η ΑΕΚ ανέβασε την ένταση και ο Αταμάν επιστρατεύει Ματίας Λεσόρ για το δεύτερο μέρος.

  • 48-54 στο 23ο λεπτό με Ραντλ και Μόργκαν.

Η ΑΕΚ έβαλε σε όλο το πρώτο ημίχρονο 2 τρίποντα και ο Νάιτ έβαλε 2 μόνος του σε 1,5 λεπτό στο τρίτο δεκάλεπτο.

  • 40-52 στο 21ο λεπτό με Νάιτ και Ναν να σκοράρουν.

Παρ' ότι ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται χωρίς τον Λεσόρ, λόγω τραυματισμού, ελέγχει απόλυτα τον ρυθμό και έχει πάει το παιχνίδι εκεί που θέλει. Ο Αντετοκούνμπο έχει δώσει λύσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως έχουν σκοράρει και οι 11 παίκτες που έχουν αγωνιστεί (μόνο ο Μαντζούκας δεν έχει πατήσει παρκέ ακόμα).

Τέλος ημιχρόνου. ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 35-48.

  • 32-46 στο 19ο λεπτό με κάρφωμα του Αντετοκούνμπο.
  • 28-42 στο 17ο λεπτό με τον ΜακΡέι (11π) να προσπαθεί να κρατήσει μόνος του την ΑΕΚ στο ματς.

Ο Καλαϊτζάκης έδωσε ώθηση και πνοή στην επίθεση του Παναθηναϊκού.

  • 22-37 στο 13ο λεπτό με 7 προσωπικούς πόντους του Καλαϊτζάκη.
  • 20-30 με τον Μόργκαν να σκοράρει.

Ο Παναθηναϊκός μετά το πεντάλεπτο ανέβασε την ένταση στην άμυνα και αυτός ήταν ο λόγος που έφερε τη διαφορά ψηλά, σε συνδυασμό με τα 4/4 τρίποντα από Γκραντ, Μήτογλου και Ναν. Οι παίκτες του Αταμάν έχουν τον έλεγχο, με την άμυνά τους να είναι aggresive στα 3/4 του παρκέ.

Τέλος πρώτης περιόδου. ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 16-28.

  • 13-25 στο 8ο λεπτό με τρίποντα από τον Μήτογλου.

Το παιχνίδι αρχίζει να πηγαίνει στον ρυθμό που θέλει ο Παναθηναϊκός, που βρήκε λύσεις από την περιφέρεια (3/3 τρίποντα στο διάστημα αυτό), την ώρα που η ΑΕΚ χωρίς τον ΜακΡέι στο παρκέ δείχνει να μην έχει απειλή στην επίθεση.

  • 13-16 με Λεσόρ και Κουζέλογλου.

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πάρει τα ηνία μέσα από την άμυνα. Οδήγησε σε άστοχες επιλογές την Ένωση και με τους Λεσόρ Γκραντ να σκοράρουν πήρε τον έλεγχο. Ο Ναν ακόμα στο μηδέν.

  • 9-12 στο 5ο λεπτό με γκολ-φάουλ του Λεσόρ.
  • 9-7 στο 4ο λεπτό με κάρφωμα του Γκριγκόνις.

Η ΑΕΚ έχει ξεκινήσει με ένταση στην άμυνα και αυτό της έχει δώσει καλές επιλογές στην επίθεση. Ο ΜακΡέι με το καλημέρα είναι στο κλίμα του ματς.

  • 7-3 στο 3ο λεπτό με Γκραντ και Νάιτ.
  • 5-1 στο 1ο λεπτό με προσπάθειες του ΜακΡέι.

Αρχίζει ο αγώνας!

Αρχική πεντάδα Παναθηναϊκού: Γκραντ, Ναν, Γκριγκόνις, Μήτογλου, Λεσόρ.

Αρχική πεντάδα ΑΕΚ: Νάιτ, Ραντλ, ΜακΡέι, Αγραβάνης Μόργκαν.

Στο κλειστό των Λιοσίων ο Ντούσαν Σάκοτα.

Η 12άδα του Παναθηναϊκού: Καλαϊτζάκης, Βιλντόζα, Μωραϊτης, Παπαπέτρου, Γκραντ, Ναν, Λεσόρ, Αντετοκούνμπο, Γκριγκόνις, Ερνανγκόμεθ, Μήτογλου, Μαντζούκας.

Η 12άδα της ΑΕΚ: Ραντλ, Καράμπελας, Πιλάβιος, Χόλινς, Νετζήπογλου, Αγραβάνης, Χατζηδάκης, Νάιτ, Κουζέλογλου, Μόργκαν, Ματαλιωτάκης, ΜακΡέι.

Οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν και στον προημιτελικό του Κυπέλλου για το Final 8 του θεσμού στην Κρήτη, την ερχόμενη Πέμπτη (15/02).

Με μια ξεχωριστή εμφάνιση θα υποδεχτεί τον Παναθηναϊκό η ΑΕΚ, καθώς θα φορέσει την επετειακή εμφάνιση των 100 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου. Η εμφάνιση είναι κοντομάνικη και δεσπόζει το βυζαντινό χρώμα.

Χωρίς τον Κώστα Σλούκα ο Παναθηναϊκός απέναντι στην ΑΕΚ. Ο αρχηγός των πράσινων ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις, όμως θα είναι απόλυτα έτοιμος για το Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας.

Χωρίς τον Τζάστιν Τίλμαν η ΑΕΚ στο παιχνίδι των Λιοσίων. Ο Αμερικανός σέντερ ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στο πόδι και τέθηκε εκτός.

Στο 7-10 το ρεκόρ της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα, μετά και την «βαριά» ήττα με 103-80 απέναντι στον Κολοσσό, στη Ρόδο. Στο 16-1 ο Παναθηναϊκός, που προέρχεται και αυτός από ήττα, κόντρα στον Άρη εντός έδρας.

Η ΑΕΚ υποδέχεται τον Παναθηναϊκό για την 18η αγωνιστική της Stoiximan Basket League. Τζάμπολ στις 20:15.