Αυτά που είπε και αυτά που... δεν είπε ο Πλάθα για την 100άρα της ΑΕΚ

Ζοάν Πλάθα

Αυτά που είπε και αυτά που... δεν είπε ο Πλάθα για την 100άρα της ΑΕΚ

Χρήστος Τσάλτας 09:30 - 22.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:33 - 14.08.2024

Η εικόνα της ΑΕΚ απέναντι στον Απόλλωνα Πάτρας »γέμισε» όσους βρέθηκαν στο κλειστό των Λιοσίων ή παρακολούθησαν την αναμέτρηση. Αυτά που είπε όμως, με το πέρας του αγώνα ο Ζοάν Πλάθα είναι ακόμα πιο σημαντικά για την επόμενη μέρα της ομάδας.

Το τελικό 100-70 δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Η ΑΕΚ BETSSON BC ήταν κυρίαρχη απέναντι στον Απόλλωνα Πάτρας, έλεγξε από τα πρώτα λεπτά την αναμέτρηση και στο τέλος έφτασε σε μια εμφατική νικη, ρίχνοντας την πρώτη κατοστάρα της μετά τις 4 Ιουνίου του 2021, όταν η Ένωση είχε επικρατήσει με 113-101 του Προμηθέα, σε μια αναμέτρηση που ο Ντάριλ Μέικον είχε σταματήσει στους 42 πόντους, ξεδιπλώνοντας όλη την ποιότητά του στο παρκέ.

Από τότε οι «κιτρινόμαυροι» είχαν να σκοράρουν 100+ πόντους σε αγώνα της Basket League, με το παιχνίδι κόντρα στον Απόλλωνα Πάτρας να έχει τη σημασία του. Η Ένωση κυριάρχησε, έφερε στα μέτρα της το παιχνίδι, δεν επέτρεψε στους παίκτες του Νίκου Βετούλα να πιστέψουν στη νίκη και κάπως έτσι πήρε την πρώτη νίκη της στο πρωτάθλημα.

Η εμφάνιση αυτή ήταν μια... συνέχεια των καλών εμφανίσων των τελευταίων ημερών, με την ΑΕΚ να δείχνει σταδιακά ανεβασμένη και τους παίκτες να ανταποκρίνονται καλύτερα σε αυτά που θέλει ο Ζοάν Πλάθα. Ο οποίος θα είχε πολλούς λόγους για να είναι ικανοποιημένος μετά το παιχνίδι.

Όμως δεν ήταν. Και αυτό λέει πολλά...

Τα λόγια του και ο τρόπος που άρχισε την συνέντευξη Τύπου, μετά την άνετη νίκη της AEK BETSSON BC, έδειξαν αρκετά για τον τρόπο που σκέφτεται ο Ισπανός προπονητής, αλλά και αυτό που θέλει να περάσει στους παίκτες του.

Τι είπε ο Ισπανός; «Σε άλλες περιπτώσεις θεωρώ πως η νίκη, σου φέρνει χαμόγελα. Απόψε δεν θα το έλεγα όμως. Παρόλο που κερδίσαμε, βάζοντας 100 πόντους, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να διορθώσουμε και έπρεπε να τα αποφύγουμε. Κάνουμε όμως ακόμα πολλά ανόητα λάθη. Δεν είναι όμως εύκολο το να παίζεις δύο καλά ματς σε υψηλό ρυθμό μέσα σε 72 ώρες. Ειδικά σε αυτό το χρονικό σημείο της σεζόν. Παρόλα αυτά θα μπορούσαμε να αποφύγουμε κάποια λάθη, τα οποία κόντρα σε κάποιον άλλον αντίπαλο, θα μας κόστιζαν ακόμα και το ροζ φύλλο αγώνα».

Αυτή του η τοποθέτηση ήρθε να καταδείξει πως δεν μένει σε όσα κάνουν οι παίκτες του, αλλά πάντα θα έχει τον τρόπο να τους πιέζει να βγάζουν το κάτι παραπάνω, να γίνονται η καλύτερη εκδοχή τους, προς όφελος της ομάδας. Ο Πλάθα είναι μετρ της ψυχολογίας και γνωρίζει πώς να παρακινεί τους παίκτες του.

Θα μπορούσε, λοιπόν, με το πέρας του αγώνα, να πει πόσο ικανοποιημένος ήταν απ' όλους, πόσο χαρούμενος ήταν για την πρώτη νίκη στην Basket League, που ήρθε και με 100άρα και... όλα καλά. Εκείνος όμως στάθηκε στα λάθη που έγιναν, τα οποία χαρακτήρισε «ανόητα». Χτύπησε... καμπανάκι πως κόντρα σε κάποιον άλλο αντίπαλο θα κόστιζαν τη νίκη.

Θέλει με αυτόν τον τρόπο να έχει »alert» τους παίκτες του ανά πάσα ώρα και στιγμή. Να μην εφησυχάζουν, να μην μένουν στα κεκτημένα. Κυνηγάει το «τέλειο», βάζει πίεση στους ηγέτες και τους κομβικούς πάικτες του και θέλει να ανταποκρίνονται όλοι σε αυτή.

Το πρώτο κομμάτι της τοποθέτησής του στην συνέντευξη Τύπου βγάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον ψυχισμό, αλλά και τον τρόπο σκέψης του Ζοάν Πλάθα. Ενός προπονητή που έχει μάθει να κυνηγάει την επιτυχία και να «χτίζει» ομάδες νικήτριες. Πράγμα που είναι και το πιο βασικό.

Αναγνωρίζοντας την ίδια στιγμή πως οι παίκτες του κάνουν προσπάθεια για να φτάσουν στο επίπεδο που θέλει. «Σε γενικές γραμμές, κάναμε αυτά που τους έχω ζητήσει. Τρέξαμε το γήπεδο επιθετικά. Ήμασταν πολύ ενεργητικοί και δυνατοί αμυντικά. Υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία που μπορούμε να κρατήσουμε από αυτό το παιχνίδι», υπογράμμισε ο έμπειρος προπονητής.

Δεν θέλει οι παίκτες του να ξεφύγουν -πνευματικά- μετά από την εμφατική νίκη του Σαββάτου, γνωρίζοντας πως δεν έχουν πετύχει ακόμα τίποτα στη σεζόν. Η οποία βρίσκεται στην αρχή της. Και για το λόγο αυτό φρόντισε να στρέφει την ατζέντα ήδη στα επόμενα πολύ δύσκολα παιχνίδια που έρχονται, χαράσσοντας επί της ουσίας την κατεύθυνση της ομάδας.

«Τα πόδια μας, εξακολουθούν να πατάνε στη γη. Ξέρουμε πόσο δύσκολο θα είναι το ματς με τον Άρη την άλλη εβδομάδα. Υπάρχει και το ακόμα πιο δύσκολο ταξίδι στην Ιταλία πρώτα, για το παιχνίδι με τη Σάσαρι. Ωστόσο είμαστε στη σωστή κατεύθυνση», ήταν τα λόγια του.

Από τη μία και αναγνώριση για την προσπάθεια στο 40λεπτο, αλλά και... καμπανάκι για τα λάθη που έγιναν, σε ένα απόγευμα που για τον κόσμο της ΑΕΚ ήταν από τα πιο άνετα της σεζόν. Ο Πλάθα ξέρει όμως πως μέσα από αυτά τα άνετα απογεύματα και τις εύκολες νίκες το μυαλό μπορεί να ξεφύγει, έστω και ασυναίσθητα. Γι αυτό φρόντισε να ρίξει... γκάζια, με τον τρόπο του.