Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, τα πρώτα δείγματα ενός... value for money παίκτη

Μιντάουγκας Κουζμίνσκας

Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, τα πρώτα δείγματα ενός... value for money παίκτη

Χρήστος Τσάλτας 10:42 - 26.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:12 - 14.08.2024

Στη Θεσσαλονίκη ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας πήρε τα πρώτα του λεπτά ως παίκτης της ΑΕΚ, δείχνοντας με το... καλημέρα πόσο σημαντικός παράγοντας είναι για το παιχνίδι της ομάδας του.

Το καλοκαίρι αποτέλεσε μια από τις πιο σημαντικές μεταγραφές όχι μόνο για την ΑΕΚ, αλλά καισε όλο το ελληνικό πρωτάθλημα. Παίκτης με τις παραστάσεις και την εμπειρία του Μιντάουγκας Κουζμίνσκας δύσκολα βρίσκεται στα ευρωπαϊκά παρκέ, με την Ένωση και τον Ζοάν Πλάθα να κάνουν την κίνηση ματ με την απόκτησή του.

Στο πρόσωπο του «Κούζμι» οι κιτρινόμαυροι έβρισκαν τον παίκτη που θα έδινε ηγετική στόφα στα ενδότερα της ομάδας, θα διέθετε την εμπειρία του στην υπηρεσία της ομάδας, ενώ δεν θα διστάσει να βγει μπροστά όταν η μπάλα είναι «βαριά» και ο Πλάθα του το ζητήσει. Οι δυο τους άλλωστε γνωρίζονται πολύ καλά από τα χρόνια στην Ουνικάχα Μάλαγα, για τα οποία ο Λιθουανός φόργουορντ είχε τονίσει πως τον καθόρισαν ως παίκτη και έβαλαν τις βάσεις για την καριέρα που έκανε μετέπειτα.

Τόσο ο Ισπανός προπονητής, όσο και άπαντες στον οργανισμό της ΑΕΚ γνώριζαν καλά τι παίκτη έφερναν από την πρώτη στιγμή. Στα 33 του άλλωστε ο διεθνής φόργουορντ δύσκολα θα άλλαζε συνήθειες και τρόπο παιχνιδιού, όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Ίσα ίσα. Διότι στην Ένωση τον ήθελαν ακριβώς για τα στοιχεία που τον καθιστούν σημαντικό πάνω στο παρκέ.

Αυτό φάνηκε από τις πρώτες στιγμές του στην ομάδα. Τα δύο φιλικά στη Θεσσαλονίκη, στο τουρνουά «Μαυροσκούφεια» ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ίδιο να μπει σε ρυθμό αγώνων με τη νέα του ομάδα, αλλά και να βρεθεί ακόμα περισσότερο με τους συμπαίκτες του στο παρκέ. Μέχρι το παιχνίδιμε κόντρα στον ΠΑΟΚ μετρούσε 4 προπονήσεις με τους νέους συμπαίκτες του, άρα είχε ένα χρονικό περιθώριο να μάθει το game plan.

Ενδεικτική της ποιότητάς του ήταν και η παρουσία του στα δύο παιχνίδια του PAOK Sports Arena. Απέναντι στον ΠΑΟΚ μέτρησε 7 πόντους, 5 ριμπάουντ, 1/2 σουτ, 4/4 βολές σε 20 λεπτά συμμετοχής, ενώ κόντρα στην Καρδίτσα είχε ακόμα πιο «γεμάτη» παρουσία. Έμεινε στο παρκέ 17'50'' και κατέγραψε 15 πόντους, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο 4 λάθη, 5/9 σουτ 2/2 βολές.

Αγωνιστικός ρυθμός δεν του λείπει, καθώς έρχεται με... φόρα από ένα πολύ παραγωγικό Παγκόσμιο Κύπελλο με την εθνική ομάδα της Λιθουανίας, ενώ η εμπειρία του αποτελεί ένα από τα δυνατά σημεία στο παιχνίδι του.

Γιατί είναι σημαντικός για την ΑΕΚ

Οι άνθρωποι της ΑΕΚ έκαναν τη μεγάλη κίνηση με τον Κουζμίνσκας όχι μόνο για την αγωνιστική ποιότητά του, αλλά και για τον χαρακτήρα που έχει έξω από τις τέσσερις γραμμές. Στην Ένωση έδωσαν μεγάλη βάση στο κομμάτι των χαρακτήρων, ώστε να μπορέσουν να έχουν όλους τους παίκτες στην ίδια σελίδα τη σωστή στιγμή.

Ο Κουζμίνσκας είναι ένας παίκτης ο χαρακτήρας του οποίου λειτουργεί για την ομάδα πάνω απ' όλα. Είναι παίκτης που δεν θα νοιαστεί για τους αριθμούς του, αλλά για το πώς θα κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους, ενώ και μέσα στα αποδυτήρια είναι μια πολύ θετική παρουσία, που θα παρακινήσει τους συμπαίκτες του και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπάρξει καλό κλίμα. Συν τοις άλλοις, είναι vocal, αλλά δεν είναι από τους παίκτες που η φωνή τους ακούγεται συνέχεια, αλλά μόνο όταν χρειαστεί θα επέμβει. Κάτι που κάνει ακόμα πιο σημαντική την παρουσία του, με την Ένωση να έχει στις τάξεις της έναν παίκτη από το πάνω ράφι της Ευρώπης, που ξέρει καλά από απαιτήσεις και προσδοκίες.