Η άμυνα που αποτελεί «οδηγό» της ΑΕΚ Betsson και όσα κρατάει από το Βελιγράδι

Ντράγκαν Σάκοτα - Μιντάουγκας Κουζμίνσκας - Φωτ. IMAGO

Η άμυνα που αποτελεί «οδηγό» της ΑΕΚ Betsson και όσα κρατάει από το Βελιγράδι

Χρήστος Τσάλτας 13:41 - 15.09.2024 / Ανανεώθηκε: 13:46 - 15.09.2024

Η παρουσία της ΑΕΚ Betsson στο Βελιγράδι ολοκληρώθηκε και το Sportal καταγράφει τα συμπεράσματα που βγήκαν από τον Ντράγκαν Σάκοτα για τη συνέχεια της προετοιμασίας.

Μια αρκετά απαιτητική εβδομάδα πέρασε η ΑΕΚ Betsson, η οποία άφησε την βάση της, το Olympic Hall της Φυλής, για να μεταβεί στο Βελιγράδι, για μια σειρά από δυνατά φιλικά. Σε διάστημα πέντε ημερών οι κιτρινόμαυροι έδωσαν τρία δυνατά φιλικά, δύο εξ αυτών μάλιστα με ομάδες της Euroleague. Κάτι που καταδεικνύει και το επίπεδο που ήθελε να φέρει την ομάδα του ο Ντράγκαν Σάκοτα.

Το αποτέλεσμα περνάει σε δεύτερη μοίρα σε αυτά τα παιχνίδια, παρά το γεγονός πως η ΑΕΚ Betsson επικράτησε της Παρί με 71-63. Η μεγάλη εικόνα στο παιχνίδι αυτό είχε να κάνει με την άμυνα της ομάδας του Σάκοτα. Για 3 δεκάλεπτα ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η τρίτη περίοδος έκλεισε με το σκορ στο 56-39. Για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η Ένωση λειτούργησε τόσο καλά και αποτελεσματικά στον τομέα αυτόν, δείχνοντας πως έκανε ένα βήμα μπροστά, χάρη στη δουλειά εντός των τειχών.

Ο »μαχητής» Νετζήπογλου έφυγε από το Βελιγράδι με... σουβενίρ ένα καρούμπαλο
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

09:13 - 15.09.2024

Ο »μαχητής» Νετζήπογλου έφυγε από το Βελιγράδι με... σουβενίρ ένα καρούμπαλο

Στο παιχνίδι με την Παρί η ένταση στην άμυνα ήταν σε υψηλά επίπεδα για την ΑΕΚ Betsson, κάτι που αποτυπώθηκε και στην προσπάθεια του Όμηρου Νετζήπογλου, που αποχώρησε από την πρωτεύουσα της Σερβίας με «ενθύμιο».

Η ενέργεια στο παιχνίδι αυτό ήταν ερωτηματικό, καθώς 24 ώρες νωρίτερα η Ένωση είχε δώσει ένα πολύ απαιτητικό και γεμάτο σκληράδα παιχνίδι απέναντι στην Παρτίζαν, όπου είχε ηττηθεί με 93-60. Αυτό όμως δεν επηρέασε τους κιτρινόμαυρους, που μπήκαν αποφασισμένοι να παίξουν καλή άμυνα.

Αυτό ήταν κάτι που έλεγαν και μεταξύ τους οι παίκτες στα αποδυτήρια, θέλοντας να δείξουν στην πράξη πως γίνεται δουλειά στην προετοιμασία. Όπως και συνέβη.

Πέραν του αποτελέσματος όμως, η εβδομάδα έδωσε στον Ντράγκαν Σάκοτα καλές ευκαιρίες για συμπεράσματα. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά παρακάτω...

Επιτακτική η απόκτηση σέντερ-rim protector

Η ΑΕΚ Betsson έχει ανάγκη από έναν σέντερ που θα γεμίζει την ρακέτα, θα έχει μέγεθος και θα βοηθάει σημαντικά στον τομέα της άμυνας, ως rim protector. Είναι κομβικής σημασίας η απόκτησή του για το πλκάνο του Σάκοτα, καθώς ιδίως στο παιχνίδι με την Παρτίζαν η Ένωση υστερούσε σε μέγεθος.

Τα αθλητικά 5άρια των Σέρβων «κατάπιαν» την κιτρινόμαυρη φροντ λάιν, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως τόσο κόντρα σε FMP, Παρτίζαν και Παρί η Ένωση έχασε τη μάχη των ριμπάουντ. Στο παιχνίδι με τους Γάλλους δεν της κόστισε, όσον αφορά το αποτέλεσμα, όμως για ακόμα μια φορά η ανάγκη ενός παίκτη στη θέση 5, που θα είναι defensive anchor, θα λύσει τα προβλήματα.

Χαμηλή δημιουργία, πολλά λάθη

Τα δύο τελευταία φιλικά έδωσαν την ευκαιρία για ασφαλή συμπεράσματα κόντρα σε top tier ομάδες. Και στα δύο παιχνίδια στην Hala 3 του Βελιγραδίου η δημιουργία της Ένωσης δεν ήταν σε υψηλά επίπεδα. 14 ασίστ κόντρα στην Παρτίζαν, 10 κόντρα στην Παρί, ενώ στο παιχνίδι με την FMP μέτρησε 12 τελικές πάσες.

Την ίδια στιγμή τα λάθη ήταν πολλά. 16 κόντρα στην Παρτίζαν, 15 απέναντι στην Παρί και 11 στο παιχνίδι με την FMP. Συνολικά 36 ασίστ για 42 λάθη στα 3 παιχνίδια επί σερβικού εδάφους. Αριθμός που χρήζει βελτίωσης, καθώς η κυκλοφορία μπάλας και η προστασία της θα είναι κομβικά στοιχεία στη συνέχεια της σεζόν.

Ο παράγοντας τρίποντο

Το καλοκαίρι η Ένωση πρόσθεσε στο ρόστερ της παίκτες που διαθέτουν περιφερειακό σουτ και μπορούν να απειλήσουν από μακριά. Στα φιλικά του Βελιγραδίου αυτό δεν φάνηκε στο μέγιστο βαθμό. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί.

Κόντρα στην FMP 7/23 τρίποντα

Κόντρα στην Παρτίζαν 4/14 τρίποντα

Κόντρα στην Παρί 5/18 τρίποντα

Συνολικά σε αυτά τα τρία παιχνίδια η Ένωση είχε 16/55 σουτ έξω από τη γραμμή των 6,75 μέτρων. Αριθμός που θέλει βελτίωση και έρχεται σε συνάρτηση με την κυκλοφορία μπάλας, όπως αναφέραμε πιο πάνω.

Το step up του Αλίν, ο Νετζήπογλου και το comeback του Φλιώνη

Αν μπορούμε να σταθούμε σε πρόσωπα σε αυτά τα φιλικά, ο Ναχίμ Αλίν είναι ξεκάθαρα ο παίκτης που κερδίζει τις εντυπώσεις. Ο Αμερικανός ρούκι έδειξε πως έχει στοιχεία παίκτη που δεν φοβάται να πάρει την ευθύνη στην επίθεση, ενώ σε αρκετές προσπάθειες δημιούργησε σουτ για τον εαυτό του. Εξίσου θετικός και σταθερός ο Σι Τζέι Μπράις, που με το... καλημέρα έδειξε πως μπορεί να αποτελέσει σταθερό επιθετικό πόλο των κιτρινόμαυρων. Την ώρα άλλωστε που έλειψε το σκοράρισμα από πλευράς Χάντερ Χέιλ, ο οποίος αναμένεται να «ξεκολλάει» την Ένωση κατά τη διάρκεια των αγώνων. Οι δικοί του πόντοι έλειψαν στο Βελιγράδι, όμως ο Μπράις έδειξε πως έχει τον τρόπο να είναι αξιόπιστη πηγή σκοραρίσματος, αλλά και εξίσου θετική παρουσία αμυντικά.

Από εκεί και πέρα, ο Όμηρος Νετζήπογλου είχε σαν στόχο ενόψει της νέας σεζόν να ανέβει στο 2 και ανταποκρίνεται σε αυτό. Ο Σάκοτα του έδωσε λεπτά ως σούτινγκ γκαρντ και στο παιχνίδι με την Παρί είχε εξαιρετική εικόνα. Την ίδια ώρα που ο Δημήτρης Φλιώνης επέστρεψε και όσο πλησιάζει στο 100% θα φέρνει ισορροπία στο παιχνίδι της ομάδας του. Κάτι που είχε ανάγκη η Ένωση και στις δύο πλευρές του παρκέ.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!