Ποιος είναι ο Ρώσος πρόεδρος της Μονακό που χρωστάει στην Ιταλία: Αφεντικό της Ντιναμό όταν πήρε τον Σεϊταρίδη, έμπορος στην Σαουδική Αραβία και… καναλάρχης στην Γαλλία

Ποιος είναι ο Ρώσος πρόεδρος της Μονακό που χρωστάει στην Ιταλία: Αφεντικό της Ντιναμό όταν πήρε τον Σεϊταρίδη, έμπορος στην Σαουδική Αραβία και… καναλάρχης στην Γαλλία

Γιώργος Γαβριλάκης 10:45 - 30.07.2024 / Ανανεώθηκε: 11:15 - 30.07.2024

Κατέχει μέρος του λιμανιού της Οδησσού, αν και δεν τον συμπαθεί ο Ζελένσκι. Εξάγει σιτάρι στους Άραβες και κάνει κάνει… κουμάντο στην τηλεόραση της Γαλλίας. Ο Αλεκσέι Φεντορίτσεφ είναι ο πρόεδρος της Μονακό, πρώην ποδοσφαιριστής της Ντιναμό Μόσχας και επενδυτής της τότε που πήρε τον Γιούρκα Σεϊταρίδη (2005). Τώρα, ένα σκάνδαλο φοροαπαλλαγής στην Ιταλία δέσμευσε 41 εκατομμύρια από την περιουσία του. Δηλαδή, ένα… απειροελάχιστο ποσοστό της.

Για να πας στο Μονακό χρειάζεσαι απλώς και μόνο ένα αεροπορικό εισιτήριο, που και μπατίρης να είσαι, αν το βάλεις στόχο, θα το εξασφαλίσεις (αργά ή γρήγορα). Για να μείνεις όμως στο Μονακό, όχι για λίγες ώρες ή μέρες, αλλά να γίνεις κάτοικός του, θα πρέπει να είσαι η Γκρέις Κέλι, ο Μικ Τζάγκερ ή ο Γιώργος Τράγκας.

Τώρα, αν εκτός από σπίτι εκεί, έχεις κότερο και Ferrari, τότε το status ανεβαίνει κι αν, ω του θαύματος, είσαι και ο πρόεδρος της ομάδα μπάσκετ του Πριγκιπάτου, τότε το όνομά σου είναι Αλεκσέι Φεντορίτσεφ. Και ακούστηκε έντονα τις τελευταίες μέρες, λόγω ενός σκανδάλου οικονομικής φύσεως (φοροδιαφυγή) που οδήγησε την ιταλική δικαιοσύνη στην απόφαση να δεσμεύσει το σύνολο της περιουσίας του που βρίσκεται εντός Ιταλίας, ένα ποσό της τάξης των 41.000.000 ευρώ. Κάτι σαν… φιλοδώρημα βέβαια για τον Φεντορίτσεφ, που κανείς δεν ξέρει ποιο είναι ακριβώς το μέγεθος του πλούτου που διαθέτει, αλλά για να αποτυπωθεί σε αριθμό, χρειάζεται μετά βεβαιότητας, να τοποθετηθούν στη σειρά δέκα ψηφία

Ο Ρώσος μεγιστάνας, γεννημένος στο Κράσνογκορσκ το 1955, κάτοχος Ουγγρικής και Ουρουγουανής υπηκοότητας (;!), είναι το αφεντικό της Μονακό από το 2022 και η Euroleague Basketball συνολικά γι’ αυτόν, αποτελεί ένα τεράστιο οικονομικό project. Διότι, πέραν από ιδιοκτήτης μιας ανερχόμενης αγωνιστικά δύναμης των ευρωπαϊκών γηπέδων, κατέχει και τα τηλεοπτικά δικαιώματα των διοργανώσεων της Euroleague και του EuroCup στην Γαλλία. Αυτός βρίσκεται… πίσω από το δίκτυο SKWEEK, μέσω της Fedcom, που την μετέτρεψε σε χρόνο dt από μία αποθήκη σιτηρών σε παγκόσμιο «κολοσσό», ψηλότερο κι από αυτόν της Ρόδου. 

Από ποδοσφαιριστής έγινε πρόεδρος: Ήταν στη Ντιναμό όταν πήγε στη Μόσχα ο Σεϊταρίδης

Αν και ο Φεντορίτσεφ ξεκίνησε με διαφορετικό αθλητικό πρόσημο, μιας και στα νιάτα του ήταν ποδοσφαιριστής και μάλιστα έφθασε σε σημείο να αγωνιστεί (έστω και για λίγο) με την πρώτη ομάδα της Ντιναμό Μόσχας, το μπάσκετ ήταν αυτό που ως επιχειρηματίας τον κέρδισε εν τέλει. 

Πριν όμως, καταλήξει να παρατηρεί και να μελετά πως θα προκύψουν χρήματα από την πορτοκαλί μπάλα με τα σπυριά, είχε επενδύσει δυναμικά και σε αυτήν που την κλοτσάνε. Άλλωστε όταν έβγαλε τα πρώτα του... εκατοντάδες εκατομμύρια, επένδυσε στην αγαπημένη του ομάδα.

Ήταν ο βασικός μέτοχος και χρηματοδότης της Ντιναμό όταν το 2005 απέκτησε τον Γιούρκα Σεϊταρίδη, ένα χρόνο μετά την κατάκτησή του με την Ελλάδα στο Euro 2004 και με ένα κασέ που... ξεπερνούσε το Vorobyovy Gory: Τον λόφο που αποτελεί το ψηλότερο σημείο της Μόσχας.

Σχεδόν ταυτόχρονα, στην ομάδα εμφανίστηκε και ο πορτογάλος Μανίτσε, ο βραζιλιάνος Κοστίνια, ο Ντερλέι κι άλλες πανάκριβες μεταγραφές. Συνολικά στη Ντινάμο ο Φεντορίτσεφ υπολογίζεται πως επένδυσε, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (2-3 χρόνια), 100.000.000 δολάρια. Και στη συνέχεια αποχώρησε για να επανεμφανιστεί αργότερα στην αθλητική ζωή, αλλά με άλλο άθλημα.

Το σιτάρι, οι Άραβες και τα... προβλήματα

Επιστρέφοντας λίγο πίσω, στο ξεκίνημα της επιχειρηματικής δράσης του Αλεκσέι Φεντορίτσεφ, η διαδρομή του ήταν εξόχως εντυπωσιακή, όπως και παράδοξη.

Όταν ολοκλήρωσε την σταδιοδρομία του ως αθλητής μετρίου... βεληνεκούς, άρχισε να βγάζει τα πρώτα του λεφτά ως πωλητής αυτοκινήτων. Φυσικά, δεν έγινε δισεκατομμυριούχος απλώς με έναν μισθό, άντε και μερικά μπόνους αν έπειθε πελάτες να πάρουν ένα ακριβό αμάξι. Το έκανε μέσω του επιχειρηματικού του μυαλού.

Από νωρίς, εστίασε το ενδιαφέρον τους στις εξαγωγές-εισαγωγές. Επεκτάθηκε αρχικά στην Ουκρανία και στην Λιθουανία, ενώ βγήκε μονομιάς και εκτός συνόρων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Άρχισε να γίνεται διεθνής  έμπορος, να περνά θάλασσες και ωκεανούς, αρχικά εξάγοντας αμμωνία για τροφές και λιπάσματα, αλλά γρήγορα εστίασε σε αυτές καθ’ αυτές τις τροφές.

Δημιούργησε την Fedcom, που πλέον εμπορεύεται κυρίως σιτάρι και η βάση της είναι ένα μέρος του λιμανιού της Οδησσού, που παρά τα προβλήματα που προέκυψαν τελευταία λόγω του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία και των διαφορών του με τον πρόεδρο της δεύτερης, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, εκείνος συνεχίζει από εκεί να στέλνει αμέτρητους τόνους σιτηρών στη Σαουδική Αραβία.

Σε μια χώρα δηλαδή, που εισάγει 7,1 εκατομμύρια τόνους σιταριού ετησίως, εκ των οποίων τα τέσσερα εκατομμύρια τόνοι έρχονται από την Ουκρανία. Και η συντριπτική πλειονότητα αυτών, διακινείται μέσω Fedcom.

Τώρα, αν είστε φαν του Champions League και το όνομα Fedcom κάτι σας θυμίζει, τότε ίσως αυτή η αίσθηση αποτυπώνεται με τις κλασικές εμφανίσεις της ποδοσφαιρικής Μονακό, που για παραπάνω από μία δεκαετία κυκλοφορούσε το λογότυπο της εταιρίας πάνω της. Πλέον, διατηρεί συνεργασίες και καλές σχέσεις με το ποδοσφαιρικό τμήμα, αλλά όχι τόσο έντονες όσες στο παρελθόν. Επικεφαλής πάντως της διοίκησης εκεί, είναι ένας φίλος και συμπατριώτη του. Ο Ντιμίτρι Ριμπολόβλεβ, ο οποίος μοιράζεται τις μετοχές του συλλόγου με τον οίκο των Γκιμαλντί.

Ο Ισπανός σταρ, Φερνάντο Μοριέντες, με την φανέλα της Μονακό από τη σεζόν 2005-2006

Το μπάσκετ είναι πλέον αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο της αθλητικής επενδυτικής δράσης του Φεντορίτσεφ, που αν και σε σχέση με την Fedcom του προσφέρει απλώς ένας έξτρα… χαρτζιλίκι, έχει ασχοληθεί πολύπλευρα με αυτό.

Όταν εμφανίστηκε στο προσκήνιο της Euroleague, το έκανε έχοντας στόχο να κάνει μία μεγάλη επένδυση χρημάτων στο Μονακό, έτσι ώστε το Πριγκιπάτο να του προσφέρει visa και να μπορεί να εγκατασταθεί εκεί μόνιμα. Μαζί με τη σύζυγό του και μάνα των δύο παιδιών τους, Ουλιάνα Τσέτλινα, πρώην μοντέλο που είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο της ρωσικής Vogue τη δεκαετία του ‘90.

Δεν άργησε να τα καταφέρει. Αγόρασε την ομάδα, που κανείς δεν είχε σκεφτεί να επενδύσει αποφασιστικά σε αυτήν, πήρε το δικαίωμα μόνιμης εγκατάστασης στο Μόντε Κάρλο, αλλά ως δραστήριος επιχειρηματίας, τα έτσι κι αλλιώς περιορισμένα σύνορα ολόκληρου του Μονακό του φάνηκαν ασφυκτικά. Γι’ αυτό και επεκτάθηκε στη Γαλλία.

Για να το κάνει αυτό, δημιούργησε ένα παρακλάδι της Fedcom, την Fedcome Media, έστειλε τους ανθρώπους του στο Παρίσι και απέκτησε μία δεύτερη συνεργασία με την Euroleague Basketball. Αυτή που έχει να κάνει με τα τηλεοπτικά δικαιώματα που αποκτήθηκαν μέσω του SKWEEK.

Tο γαλλικό δίκτυο πάντως, άρχισε να… μπάζει νερά στα λογιστήρια σχετικά νωρίς. Σχεδόν συνδυάστηκαν τα χρέη του με τις μέρες της Fedcom Media στη διοίκηση. Ποσά που δεν καλύφθηκαν ακόμα, αλλά τουλάχιστον έγιναν διακανονισμοί και όπως ο συνεργάτης του Αλεκσέι Φεντορίτσεφ και εκτελεστικός διευθυντής της Fedcom Media, Όλεγκ Πετρόφ έχει εξηγήσει «όλοι θα πληρωθούν» και έχει ξεκαθαρίσει πως «στο SKWEEK ήρθαμε για να μείνουμε».

Βέβαια, πλέον υπάρχει και ένα ακόμα ανοικτό μέτωπο στην Ιταλία. Και έχει να κάνει με φορολογικά ζητήματα, που εσχάτως η Τζόρτζια Μελόνι, δεν χαρίζει… κάστανα. Ειδικά αν ο οφειλέτης δεν είναι «δικός» της και ο Φεντορίτσεφ, αν και έχει φίλους σε κάθε κάθε γωνιά του πλανήτη, έχει και εχθρούς ή έστω αντιπάλους.

Προφανώς η Ιταλίδα ακροδεξιά πρωθυπουργός μπορεί να μην ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, αλλά δεν ανήκει σίγουρα ούτε στην πρώτη. Γι' αυτό και η επί ιταλικού εδάφους περιουσία του Φεντορίτσεφ έχει ήδη δεσμευτεί και ξαφνικά από ο Ρώσος μεγιστάνας που είναι το αφεντικό της ανερχόμενης μπασκετικής δύναμης στην Ευρώπη, είναι επίσης… ύποπτος και η επιχειρηματική «καταγωγή» του, μαζί με τις πρακτικές του, έχουν αποκτήσει δίπλα τους μερικά ερωτηματικά που ζητούν απαντήσεις.