«Βασιλιάς» του Βερολίνου ο Παναθηναϊκός, υποκλίθηκε και η Άλμπα στον δρόμο για το back-to-back

«Βασιλιάς» του Βερολίνου ο Παναθηναϊκός, υποκλίθηκε και η Άλμπα στον δρόμο για το back-to-back

Ηλίας Λαλιώτης 21:24 - 03.10.2024 / Ανανεώθηκε: 21:43 - 03.10.2024

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έπαιξε όσο χρειάστηκε για να επικρατήσει 87-77 της Άλμπα Βερολίνου στην πρεμιέρα της EuroLeague, με κορυφαίους τους Ματίας Λεσόρ και Κέντρικ Ναν, αλλά καθοριστικό τον αρχηγό του Κώστα Σλούκα.

Το Βερολίνο ήταν, είναι και θα... παραμείνει και τη φετινή σεζόν πράσινο. Στην πόλη και το γήπεδο που σήκωσε δύο ευρωπαϊκά τρόπαια, με πιο πρόσφατο τον προ 4μήνου θρίαμβο, ο Παναθηναϊκός AKTOR ξεκίνησε με το δεξί τη φετινή σεζόν στην EuroLeague.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης επικράτησαν της Άλμπα με 87-77, έχοντας το πάνω χέρι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, αλλά με κενά διαστήματα στο παιχνίδι τους, το οποίο δεν τους επέτρεψε να διαχειριστούν τις διψήφιες διαφορές που είχαν σε πολλά σημεία του αγώνα. Η ηγετική παρουσία του Κώστα Σλούκα στο τέλος, όμως, έκρινε το ματς, καθώς πέτυχε δύο τρίποντα που λύγισαν οριστικά τους Γερμανούς.

Κορυφαίοι για τον Παναθηναϊκό ήταν οι Ματίας Λεσόρ (14 πόντοι, 8 ριμπάουντ) και Κέντρικ Ναν (16 πόντοι, 4 ασίστ), ενώ καθοριστικά σουτ πέτυχε ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ (11 πόντους με 3/4 τρίποντα).

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η πρώτη πεντάδα του Εργκίν Αταμάν για τη νέα της EuroLeague περιελάμβανε τους Μπράουν, Ναν, Γκριγκόνις, Μήτογλου και Λεσόρ, με τους πρωταθλητές Ευρώπης να ξεκινούν με αναπάντητα καλάθια των Λεσόρ και Ναν. Με τον Γάλλο σέντερ να είναι κυρίαρχος στο πρώτο δεκάλεπτο, τον Μήτογλου να δίνει μάχες σε άμυνα κι επίθεση και να καθαρίζει τα ριμπάουντ, ο Παναθηναϊκός έφτασε πολύ γρήγορα σε διψήφια διαφορά (7-19 στο 7'). Η Άλμπα βρήκε κάποιες λύσεις επιθετικά με Σπανιόλο και Βέτζελ, για να κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο με τους πράσινους στο +9 (17-26).

«Show» από τον Λεσόρ στο ημίχρονο: Τα.. έσπασε απέναντι στην Άλμπα (vid)
EUROLEAGUE

20:28 - 03.10.2024

«Show» από τον Λεσόρ στο ημίχρονο: Τα.. έσπασε απέναντι στην Άλμπα (vid)

Κανείς δεν αμφιβάλλει για την απίστευτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Ματίας Λεσόρ, ο οποίος έκανε το ιδανικό ξεκίνημα στην πρεμιέρα του Παναθηναϊκού Aktor στην EuroLeague απέναντι στην Άλμπα Βερολίνου.

Η συνεργασία Γιουρτσεβέν και Σλούκα στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, βοήθησε τον Παναθηναϊκό να διατηρήσει τη διαφορά που είχε ήδη «χτίσει». Οι γηπεδούχοι άρχισαν να βρίσκουν ρυθμό από την περιφέρεια και εκμεταλλευόμενοι κάποιες κακές επιλογές στην επίθεση των πράσινων, κατάφεραν να βρεθούν μετά από ώρα στο -5 (32-37 στο 16'). Το τάιμ άουτ του Αταμάν και το σχήμα με Οσμάν στο 4 και Γκριγκόνις στο 3 λειτούργησε άψογα και μέσα σε δύο επιθέσεις, με αυτούς τους δύο πρωταγωνιστές ο Παναθηναϊκός έκανε μίνι σερί 5-0 και επέστρεψε στο +10. Ο Γκονθάλεθ προσπάθησε να απαντήσει ψηλώνοντας το σχήμα με Κουμάντζε και Ουίλιαμς ταυτόχρονα στο παρκέ, αλλά ο Αταμάν απάντησε με Γιουρτσεβέν και Λεσόρ, το οποίο δούλεψε αμυντικά. Κάπως έτσι το ημίχρονο έκλεισε με τους πρωταθλητές Ευρώπης να προηγούνται 35-46, έχοντας 11 ασίστ για μόλις 3 λάθη, 41% στο τρίποντο (5/12) και τον Λεσόρ άψογο με 10 πόντους (4/4 δίποντα, 2/2 βολές, 4 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 ασίστ και 0 λάθη).

Με τον Γάλλο σέντερ να συνεχίζει το ίδιο εντυπωσιακά στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου με 4 συνεχόμενους πόντους, ο Παναθηναϊκός βρήκε ξανά διψήφια διαφορά. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη στο επόμενο 4λεπτο. Διάστημα που οι παίκτες του Αταμάν είχαν κακές επιλογές σουτ (1/10 συνολικά στο δεκάλεπτο), έμειναν χωρίς καλάθι εντός παιδιάς και έδωσαν το δικαίωμα στην Άλμπα να πλησιάσει στους 4 (47-51). Η είσοδος του Μπράουν, δυο καλές άμυνες, ένα καλάθι του Οσμάν στον αιφνιδιασμό (ενώ λίγο πριν είχε χάσει δύο μακρινά σουτ) κι ένα καλάθι και φάουλ του Ναν, έφεραν ξανά τους πράσινους στο +9 (47-56), αλλά ο Μάρτιν Χέρμανσον και ο Ματέο Σπανιόλο με 7 σερί πόντους έκαναν το ματς στην Uber Arena ντέρμπι (54-56). Ο Αταμάν επιστράτευσε σχήμα με τρία γκαρντ (Μπράουν, Γκραντ, Ναν), με τον πρώτο να βάζει τέλος στο σερί με καλάθι και φάουλ και τον δεύτερο να δίνει ασίστ για το τρίποντο του Ερνανγκόμεθ, στο οποίο απάντησε όμως ο ζεστός Σπανιόλο με τη λήξη του δεκαλέπτου (57-62).

Οι πρωταθλητές Ευρώπης δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να πέσουν θύμα έκπληξης στο Βερολίνο και η τέταρτη περίοδος έδειξε τις διαθέσεις τους. Με το σχήμα με τα τρία γκαρντ να διατηρείται, τον Ναν να πετυχαίνει 4 σερί προσωπικούς πόντους και την άμυνα να πετάει φωτιές, ο Παναθηναϊκός έτρεξε σερί 9-0 και βρέθηκε για πρώτη φορά στο +14 (57-71). Για μια ακόμα φορά, όμως, οι παίκτες του Αταμάν δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν το πλεονέκτημα που είχαν. Με σερί 8-0 σε λιγότερο από 2 λεπτά, η Άλμπα πλησίασε και πάλι στους 5. Η είσοδος του Σλούκα, όμως, έβαλε οριστικό τέλος στο ματς. Ένα τρίποντο του πολύ καλού Ερνανγκόμεθ και δύο του αρχηγού του Τριφυλλιού, έβγαλαν από τη «δύσκολη» θέση τους πρωταθλητές Ευρώπης.

MVP

Ο Ματίας Λεσόρ κυριάρχησε για 30 λεπτά και με 14 πόντους, 8 ριμπάουντ και 23 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης ήταν ο κορυφαίος.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο φοβερός και τρομερός Κώστας Σλούκας... Μπήκε στο παρκέ όταν η Άλμπα έδειξε να... απειλεί τον Παναθηναϊκό και μα δύο τρίποντα καθάρισε το ματς και τη νίκη.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 17-26, 36-45, 57-62, 77-87

ΑΛΜΠΑ: Σπανιόλο 8 , Γουέτζελ , ΜακΝτάουελ-Γουάιτ 13 (3) , Μάτισεκ 6 (1) , Χέρμανσον 12 (1), Ολίντι 6, Κουμάντζι 8 (13 ριμπάουντ) , Ράπιεκ 2, Μπιν 5 (1), Γουίλιαμς 11 (3)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ AKTOR: Καλαϊτζάκης, Μπράουν 5, Σλούκας 10 (1), Όσμαν 5 (1) , Γκραντ 10 (2) , Ναν 16 (1), Λεσόρ 14 (8 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 κλεψίματα), Γκριγκόνις 3 (1), Ερνανγκόμεθ 11 (3), Μήτογλου 5 (1) , Γιούρτσεβεν 8

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ:

Ο Παναθηναϊκός AKTOR υποδέχεται την ερχόμενη Πέμπτη (10/10, 21:15) στο νέο ΟΑΚΑ την Μπάγερν Μονάχου, ενώ η Άλμπα Βερολίνου θα αντιμετωπίσει μια μέρα αργότερα (11/10, 21:30) την Μπαρτσελόνα στην Ισπανία.

Άλμπα Βερολίνου - Παναθηναϊκός 77-87: Το γνωστό δίδυμο «χτύπησε» ξανά στο Βερολίνο!