Η παράδοση του Άλμπα-Παναθηναϊκός: Η ισορροπία στο σκορ και η... σύμπτωση με τον αριθμό «65»
i

Μάριους Γκριγκόνις / © IMAGO

Η παράδοση του Άλμπα-Παναθηναϊκός: Η ισορροπία στο σκορ και η... σύμπτωση με τον αριθμό «65»

Απόστολος Μαυράκης 08:39 - 03.10.2024 / Ανανεώθηκε: 10:26 - 03.10.2024

Την Πέμπτη 3/10, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στο Βερολίνο την Άλμπα για την πρεμιέρα της Euroleague και το Sportal ανατρέχει στο μεταξύ τους «γερμανικό» παρελθόν, σημειώνοντας μάλιστα και μια... σατανική σύμπτωση με τον αριθμό 65!

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στον... τόπο του «εγκλήματος», αφού την Πέμπτη 3/10 αντιμετωπίζει την Αλμπα στο Βερολίνο. Η γερμανική πρωτεύουσα έχει γίνει για τα καλά κομμάτι της ιστορίας του μπασκετικού Παναθηναϊκού, αφού εκεί οι πράσινοι έραψαν τα 2 από τα συνολικά 7 αστέρια τους (2009 και 2024).

Με την μνήμη του 7ου να είναι ακόμα... νωπή στις μνήμες του Παναθηναϊκού, η πρεμιέρα του πρωταθλητή Ευρώπης στο μέρος που πριν λίγους μήνες έγραψε ιστορία, φαντάζει κάτι παραπάνω από ιδανική. Ωστόσο, η προϊστορία του «τριφυλλιού» στην έδρα της Αλμπα Βερολίνου είναι... αλλουνού παππά Ευαγγέλλιο.

Συνολικά 7 φορές έχουν έρθει αντιμέτωποι Παναθηναϊκός και Αλμπα στο Βερολίνο, με τους πράσινους να επικρατούν οριακά των Γερμανών. Τρεις φορές έχει επικρατήσει η οικοδέσποινα Αλμπα και τέσσερις ο φιλοξενούμενος Παναθηναϊκός.

Οι πρώτοι τρεις αγώνες που... «πρασίνισαν»

Το πρώτο Αλμπα-Παναθηναϊκός διεξήχθη το πλέον μακρινό 1999, την σεζόν μάλιστα που ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το δεύτερο του Ευρωπαϊκό στην Θεσσαλονίκη. Στις αρχές τις χρονιάς (27/10), η Αλμπα υποδέχτηκε τους μελλοντικούς πρωταθλητές και το πρώτο Αλμπα-Παναθηναϊκός στην ιστορία «βάφτηκε» πράσινο.

Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς επικράτησε με το τελικό 54-73 υπέρ των Γερμανών εκείνη την μέρα. Αυτή ήταν μάλιστα η πρώτη χρονιά από τις πολλές που ο «Ζοτς» ήταν στο... τιμόνι του Παναθηναϊκού.

Το δεύτερο Αλμπα-Παναθηναϊκός διεξήχθη μετά από 14 ολόκληρα χρόνια, στις 13/1/2013. Οι δυο τους, διασταυρώθηκαν στα πλαίσια του παλιού format της Ευρωλίγκας, για το λεγόμενο Top-16.

Δυο όμιλοι των 8 δηλαδή, από τους οποίους οι 4 πρώτοι προκρίνονταν στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Τότε ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει της Αλμπα με το τελικό 73-79 με τον συγκινητικό Γιόνας Ματσιούλις των 28 πόντων και των 6 μάλιστα τριπόντων.

Ο πρωταθλητής Ευρώπης επιστρέφει στο Βερολίνο - Με Μπράουν και κόσμο μαζί του απογειώνεται για τη νέα σεζόν ο Παναθηναϊκός (vid)
EUROLEAGUE

09:56 - 02.10.2024

Ο πρωταθλητής Ευρώπης επιστρέφει στο Βερολίνο - Με Μπράουν και κόσμο μαζί του απογειώνεται για τη νέα σεζόν ο Παναθηναϊκός (vid)

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ξεκίνησε το... ταξίδι της νέας σεζόν στην EuroLeague με πρώτο προορισμό την πόλη, όπου στέφθηκε πριν 4 μήνες πρωταθλητής Ευρώπης.

Δυο χρόνια αργότερο και στις 5 Φεβρουαρίου του 2015, ο Παναθηναϊκός επικράτησε ξανά στα πλαίσια του Top-16 της Αλμπα και μάλιστα ξανά με την διαφορά των 6 πόντων (59-65). Εκείνη την μέρα, οι πράσινοι βρήκαν κορυφαίους τους Λουκά Μαυροκεφαλίδη των 11 πόντων και Διαμαντίδη-Γιάνκοβιτς με 10 έκαστος.

Η... τριπλή εκδίκηση των Γερμανών

Η πρώτη ήττα του Παναθηναϊκού σε γερμανικό έδαφος από την Αλμπα, ήρθε 6 χρόνια αργότερα και στις 26/2/2021, στην επιστροφή των Βερολινέζων στην Euroleague. Τότε, με έναν τρομερό Τίμαν των 16 πόντων, η Αλμπα επικράτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της επί των πρασίνων με το 74-65. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του Σιμόνε Φοντέκιο στο τότε ρόστερ της ομάδας του Βερολίνου.

Οι επόμενες δύο επισκέψεις του Παναθηναϊκού στο Βερολίνο για χάρη της Αλμπα είχαν την ίδια κατάληξη. Τον Απρίλιο του 2022 οι πράσινοι ηττήθηκαν με 87-78 και τον Όσκαρ Ντα Σίλβα -που πλέον φορά τα ρούχα της Μπάγερν- να πρωταγωνιστεί με 16 πόντους.

Η πιο βαριά ήττα ωστόσο του Παναθηναϊκού από την Αλμπα, έμελλε να έρθει τον Οκτώβριο του 2022 στην μόλις 3η αγωνιστική της Euroleague. Οι πράσινοι γλίτωσαν τότε την «τριαντάρα» παρά... έναν μόλις πόντο, χάνοντας το παιχνίδι αμαχητί και με το ταπεινωτικό 94-65.

Τρομερό μάλιστα ματς τότε, είχε κάνει ο μέχρι πρότινος «ερυθρόλευκος» Λουκ Σίκμα, έχοντας από 16 πόντους, 15 ριμπάουντ και 6 ασίστ. Η νίκη αυτή μάλιστα ήταν και η 3η της Αλμπα σε ισάριθμα παιχνίδια, όμως η συνέχειά της στην λίγκα δεν ήταν ανάλογη.

Η νέα εποχή και η επιστροφή στις νίκες

Τέλος, φτάνουμε στην περσινή σεζόν και την 10η του Νοέμβρη του 2023. Ο Παναθηναϊκός, χωρίς να γνωρίζει κανείς το τι θα ακολουθούσε εκείνη την χρονιά, είχε ξεκινήσει με μάλλον προβληματικό τρόπο την ευρωπαϊκή του πορεία και σε 6 παιχνίδια είχε 4 ήττες.

Ωστόσο, ο Εργκίν Αταμάν είδε εκείνη την ημέρα πολλά δείγματα από τους παίκτες του, τα οποία τον έκαναν να είναι αισιόδοξος για την συνέχεια. Παράλληλα, στο παιχνίδι αυτό ο Κέντρικ Ναν έκανε το ντεμπούτο του με τα πράσινα σκοράροντας 6 πόντους.

Με πρωταγωνιστή τον Ντίνο Μήτογλου των 24 πόντων και των 12 ριμπάουντ, ο Παναθηναϊκός «άγγιξε» την 100άρα και επικράτησε με το τελικό 85-99, δείχνοντας πως ίσως η ρότα πλέον... αλλάζει για τον αθηναϊκό σύλλογο. Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι το γεγονός πως οι πράσινοι «έκλεισαν» την περσινή regular season κόντρα στην Αλμπα, στην έδρα ωστόσο του ΟΑΚΑ.

Η «υπεροχή» της Άλμπα κατά ένα καλάθι και ο αριθμός «65»

Ένα ενδιαφέρον στατιστικό αποτελεί το σύνολο των πόντων των δύο ομάδων στα μεταξύ τους «γερμανικά» παιχνίδια. Η Αλμπα έχει κατά... ένα μόλις καλάθι περισσότερους πόντους από τον Παναθηναϊκό στα παιχνίδια τους στο Βερολίνο, έχοντας σκοράρει συνολικά 526 σε 7 παιχνίδια, το οποίο μεταφράζεται σε 75,1 κατα μέσο όρο.

Από την άλλη οι πράσινοι, στα 7 αυτά παιχνίδια έχουν βάλει 2 λιγότερους, δηλαδή 524 πόντους στο σύνολο, που μεταφράζονται σε 74,9 ανά παιχνίδι.

Οι ίδιοι μάλιστα, όλως τυχαίως, έχουν σκοράρει από 65 ακριβώς πόντους σε 3 διαφορετικά παιχνίδια (59-65 το 2015, 74-65 το 2021 και 94-65 το 2022), τείνοντας να κάνουν το 65 τον αγαπημένο τους... γερμανικό αριθμό!

Εργκίν Αταμάν: «Να ξεκινήσουμε με νίκη στην πόλη που σηκώσαμε πέρυσι το 7ο ευρωπαϊκό»
EUROLEAGUE

10:55 - 02.10.2024

Εργκίν Αταμάν: «Να ξεκινήσουμε με νίκη στην πόλη που σηκώσαμε πέρυσι το 7ο ευρωπαϊκό»

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού AKTOR, Εργκίν Αταμάν, μίλησε πριν την αναχώρηση της ομάδας του για το Βερολίνο και αναφέρθηκε στον αγώνα με την Άλμπα (3/10 19:45), αλλά και στον τελικό του ελληνικού Σούπερ Καπ.

Όλα αυτά ωστόσο ανήκουν πλέον στα... βιβλία της ιστορίας, αφού η ολοκαίνουργια χρονιά της Ευρωλίγκας είναι προ των πυλών και όλες οι ομάδες έτοιμες για μια καινούργια αρχή, αφήνοντας πίσω τα αποτελέσματα των προηγούμενων σεζόν. Το τζάμπολ μεταξύ της Αλμπα και του Παναθηναϊκού στην Uber Arena είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη 3/10 και ώρα 19.45.