Ζιάγκος στο Sportal: «Έχει το ταλέντο ο Αμπόσι, δεν του κάνανε χάρη»
i

Βενιαμίν Αμπόσι / © Intime

Ζιάγκος στο Sportal: «Έχει το ταλέντο ο Αμπόσι, δεν του κάνανε χάρη»

Πάρης Τσελεπίδης • 11:15 - 09.02.2023 / Ανανεώθηκε: 10:04 - 20.08.2024

Ο Βαγγέλης Ζιάγκος έδωσε την ευκαιρία στον Βενιαμίν Αμπόσι πριν πατήσει το παρκέ της Basket League και της Euroleague να γίνει για πρώτη φορά διεθνής και μίλησε στο Sportal εξηγώντας το γιατί.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να πέρασε σαν σίφουνας από το Βερολίνο με το επιβλητικό 93-60 επί της Άλμπα ωστόσο τα βλέμματα στράφηκαν στα τελευταία δευτερόλεπτα πάνω στους Παναγιώτη Τσάμη και Βενιαμίν Αμπόσι. Το νέο αίμα των «ερυθρολεύκων» με τον δεύτερο να αποτελεί και το νεότερο παίκτη της ομάδας που έχει φορέσει τη φανέλα της ομάδας στην Euroleague. Κι αν στην Καρδίτσα στα τέλη του 2022 είχε κάνει το ντεμπούτο στην Basket League κόντρα στη τοπική ομάδα και πάλι παρέα με τον συμπαίκτη του λίγους μήνες νωρίτερα το περασμένο καλοκαίρι είχε φορέσει για πρώτη φορά τη φανέλα της Εθνικής μας με τον Βαγγέλη Ζιάγκο να εξηγεί στο Sportal το γιατί τον επέλεξε.

Η επιλογή του Αμπόσι σε ρόστερ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος είχε να κάνει με αυτό της U16 που είχε συμμετάσχει στο Eurobasket που είχε διεξαχθεί στη Βόρεια Μακεδονία. Ο διεθνής φόργουορντ του Ολυμπιακού ήταν από τα βασικά στελέχη στην πορεία προς το βάθρο και την κατάκτηση της 4ης θέσης αφού στον μικρό τελικό οι διεθνείς μας λύγισαν από την Γαλλία με 65-46. Σε ένα τουρνουά όπου είτε ερχόταν από τον πάγκο ως αλλαγή του Νεοκλή Αβδάλα του Παναθηναϊκού είτε ξεκινούσε στην πεντάδα.

Γιατί όμως ο Ζιάγκος έδωσε το χρίσμα στον Αμπόσι να γίνει διεθνής και όπως αποδείχτηκε τον είχε στις βασικές του επιλογές; Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο ομοσπονδιακός τεχνικός που από εκείνο το χρονικό σημείο έχει φροντίσει να τον παρακολουθήσει ουκ ολίγες φορές. Κυρίως στα παιχνίδια του Ολυμπιακού με την εφηβική ομάδα αλλά και σε αυτά του Rising Stars όπου συμμετέχουνε οι «ερυθρόλευκοι» και στη φετινή χρονιά.

Βενιαμίν Αμπόσι / © Intime

«Επιβράβευση των κόπων του»

«Είναι ένας παίκτης με πολύ ταλέντο και το πιο σημαντικό είναι ότι είναι σε μία ηλικία που συνεχίζει να ψηλώνει και μπορεί να βελτιωθεί κι άλλο. Μπορεί να μην έχει εμπειρία από παιχνίδια με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού στην Basket League ή στην Euroleague αφού ουσιαστικά είναι ακόμη έφηβος ωστόσο και μόνο που βρίσκεται στις προπονήσεις της είναι πολύ καλό για αυτόν. Πολύ σημαντικό για τις παραστάσεις του ώστε να αποκτήσει εμπειρίες και να γίνει ακόμη καλύτερος», ήταν το πρώτο σχόλιο του Ζιάγκου.

Για το γεγονός ότι πήρε το βάπτισμα του πυρός από τον Γιώργο Μπαρτζώκα τόσο σε παιχνίδι του Ολυμπιακού στην Basket League στο εκτός έδρας κόντρα στην Καρδίτσα αλλά και στο χθεσινό (08/02) με την Άλμπα στο Βερολίνο ο ομοσπονδιακός τεχνικός ήταν ξεκάθαρος. «Για να συνέβη δεν έγινε τυχαία. Εξάλλου ο κόουτς του Ολυμπιακού και το τεχνικό του τιμ τον έχουνε καθημερινά υπό την επίβλεψή τους. Αυτό σημαίνει ότι τον δουλεύουνε και ξέρουνε πόσο δουλεύει με τον καταρχήν χρόνο που πήρε τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στην Euroleague να είναι μία επιβράβευση των κόπων του. Το βέβαιο είναι ότι δεν του κάνανε χάρη». Μία αποστροφή του λόγου του με αφορμή τις απουσίες των Σλούκα, Πίτερς και Πάπας που είχε ο Ολυμπιακός στο Βερολίνο με αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί στην αποστολή ο Αμπόσι μαζί με τον Τσάμη. Δυο παίκτες που ήρθανε στον Ολυμπιακό μετά από εισήγηση του νυν τεχνικού της εφηβικής ομάδας των «ερυθρολεύκων», του Δημήτρη Τσαλδάρη.

Οδηγίες Τσαλδάρη σε Αμπόσι / © Intime

Τα επιθετικά και αμυντικά του χαρίσματα

Σε εκείνο το σημείο σε ερώτηση για τα χαρακτηριστικά του Αμπόσι ο Ζιάγκος τόνισε: «Διακρίνεται για την αθλητικότητα και το physicality του  (σ.σ. παίζει δυναμικά με το κορμί του), τα οποία βρίσκονται αρκετά πάνω από το μέσο όρο των συνομήλικων αθλητών του. », για να το εξηγήσει.

«Το κάθετο παιχνίδι και η ικανότητά του να αξιοποιεί σωστά τη σωματική του διάπλαση και τις επαφές στα τελειώματα του σε 1on1 παιχνίδι, το καλό court vision που του δίνει τη δυνατότητα να ανοίξει το transition μετά από δικό του ριμπαουντ αλλά και να δημιουργήσει σε συνθήκη μισού γηπέδου και η αποτελεσματικότητά του σε mismatch στο low post είναι τα κυρίαρχα στοιχεία στο επιθετικό του παιχνίδι», κι όσο για το επόμενο στοιχείο του είχε να κάνει με τα αμυντικά του χαρακτηριστικά. «Πέραν όμως των επιθετικών του αρετών, το στοιχείο που τον καθιστά υπερπολύτιμο σε μια ομάδα είναι η ικανότητα και η θέληση που έχει στην άμυνα πάνω στη μπάλα, που σε συνδυασμό με την αυτοπεποίθησή του τον καθιστούν έναν εκκολαπτόμενο αμυντικό εξολοθρευτή που θα εχει πάντα το δικό του χώρο σε ένα ρόστερ 12 αθλητών, ανεξάρτητα από την επιθετική φιλοσοφία του εκάστοτε προπονητή του».

Τέλος ο κόουτς Ζιάγκος αναφέρθηκε και στη θέση που αγωνίζεται ο Αμπόσι. «Ο Βενιαμίν στα παιχνίδια της ηλικίας του αγωνίζεται ως φόργουορντ. Δηλαδή στις θέσεις 3 και 4 αλλά σε επίπεδο ανδρικής ομάδας ως 3 και 2. Δηλαδή ως σμολ φόργουορντ και σούτινγκ γκαρντ ανάλογα σε επίθεση και άμυνα».

Η αρχηγική ομιλία του Παπανικολάου σε τάιμ-άουτ με την Άλμπα: «Δώδεκα λεπτά μοιράζαμε την μπάλα και δεν ήξεραν τι να κάνουν»
EUROLEAGUE

09:38 - 09.02.2023

Η αρχηγική ομιλία του Παπανικολάου σε τάιμ-άουτ με την Άλμπα: «Δώδεκα λεπτά μοιράζαμε την μπάλα και δεν ήξεραν τι να κάνουν»

Ο Κώστας Παπανικολάου έδειξε τις αρχηγικές του ικανότητες, στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Άλμπα, λέγοντας σε ένα τάιμ-άουτ, ότι δύο λεπτά που οι συμπαίκτες του δεν άλλαζαν την μπάλα, με αποτέλεσμα να κάνουν κακές επιθέσεις.