Το κατεβασμένο σορτσάκι του Τόμιτς από τον Τζόρνταν, η τάπα του Διαμαντίδη στον Ντάνκαν και η υπόκλιση του Κόμπι: Οι τρεις ιστορικές μονομαχίες ΝΒΑ - Ευρώπης (vids)
i

© Imago / PrtScr

Το κατεβασμένο σορτσάκι του Τόμιτς από τον Τζόρνταν, η τάπα του Διαμαντίδη στον Ντάνκαν και η υπόκλιση του Κόμπι: Οι τρεις ιστορικές μονομαχίες ΝΒΑ - Ευρώπης (vids)

Η πρόκληση του Εργκίν Αταμάν στους Μπόστον Σέλτικς έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου και αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα δούμε πως τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός και η Μπαρτσελόνα είχαν την τύχη να αναμετρηθούν με τον πρωταθλητή NBA με μόνο μία ομάδα να κάνει, όμως, την έκπληξη.

Ο Εργκίν Αταμάν προκάλεσε ανοιχτά τους Μπόστον Σέλτικς, που αυτοαποκαλούνται πρωταθλητές κόσμου μετά την φετινή κατάκτηση του 18ου δαχτυλιδιού στην ιστορία τους στο NBA, σε μία αναμέτρηση απέναντι στον Παναθηναϊκό AKTOR, ο οποίος αναδείχθηκε πρωταθλητής EuroLeague για το 2024.

«Δεν είστε Παγκόσμιοι πρωταθλητές. Αν θέλετε να λέγεστε έτσι, ελάτε να μας νικήσετε», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Αταμάν, σε ένα μήνυμα που είχε τη μορφή πρόκλησης με παραλήπτη την ομάδα των Σέλτικς.

Αυτή του η επιθυμία έχει κάνει τον γύρο του κόσμου κι έχει γίνει viral στις ΗΠΑ με τον Σακίλ Ο' Νιλ να παίρνει σειρά κάνοντας το ανάλογο ποστάρισμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram διαιωνίζοντας την απαίτηση μίας τέτοιας «πράσινης» αναμέτρησης, όπου θα υπήρχε η δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς τους πρωταθλητές Ευρώπης να ρίχνονται στη... μάχη με τους πρωταθλητές NBA.

Βέβαια, οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο είναι σχεδόν μηδαμινές ειδικά στο ΟΑΚΑ, όπου προσκάλεσε ο Τούρκος κόουτς τους Κέλτες. Στο παρελθόν ωστόσο, έχουν υπάρξει φορές που ένεκα φιλικών αναμετρήσεων ομάδες της EuroLeague έχουν συναντηθεί με ομάδες του NBA στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους. Μάλιστα, μονάχα τρεις από αυτές έτυχε να είναι ανάμεσα σε δύο πρωταθλητές, Ευρώπης και NBA με τους «αιώνιους» να πρωταγωνιστούν στις τρεις από αυτές.

Οι τρεις συναντήσεις πρωταθλητών EuroLeague και NBA

Για να βρούμε την πρώτη συνάντηση πρέπει να ανατρέξουμε 27 χρόνια πριν και συγκεκριμένα στον Οκτώβριο του 1997 για λογαριασμό του McDonalds Championship που διεξήχθη στο Παρίσι. Ο Ολυμπιακός τότε είχε κερδίσει την πρώτη του EuroLeague και αναμετρήθηκε στον τελικό της διοργάνωσης με τους θρυλικούς Σικάγο Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν που τότε είχαν κατακτήσει το 5ο δαχτυλίδι τους.

Σικάγο Μπουλς - Ολυμπιακός

Οι Μπουλς επικράτησαν με 104-78 του Ολυμπιακού με τους «ερυθρόλευκους» να προσπαθούν να αντισταθούν κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορούσαν υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Για τους «ταύρους» ο Μάικλ Τζόρνταν ξεχώρισε με 27 πόντους, ενώ ο Ράντι Μπράουν ακολούθησε με 12.Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μπόρις Γκόρενς σημείωσε 7 πόντους, ο οποίος την σεζόν 2003-04 αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό. Για την ομάδα του Πειραιά βγήκαν μπροστά ο Αρτούρας Καρνισόβας και ο Φράνκο Νάκιτς με 19 και 16 πόντους αντίστοιχα.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι είχε μεικτούς κανονισμούς από NBA και Ευρώπη, ενώ ένα μέρος του προβλήθηκε στο περίφημο ντοκιμαντέρ του Netflix «Last Dance». Μάλιστα το highlight της αναμέτρησης το αποκάλυψε πολλά χρόνια αργότερα ο Μίλαν Τόμιτς, όταν έκανε γνωστό πως τότε ο Μάικλ Τζόρνταν του τράβηξε το σορτσάκι προκαλώντας τον λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να δούμε τώρα τι μπορείς να κάνεις».  Στην επόμενη επίθεση ο Τόμιτς είχε τη δική του... καυστική απάντηση λέγοντάς: «Μάλλον δεν μπορείς να σουτάρεις καλά από μακριά». Τότε ο «MJ» Έκανε ένα σουτ από τα 8 μέτρα και το έχασε με αποτέλεσμα να το παίρνει... προσωπικά και λίγο αργότερα να σκοράρει ένα καταπληκτικό καλάθι με γυρισμένη την πλάτη του.

Σαν Αντόνιο Σπερς - Παναθηναϊκός

Η επόμενη τέτοια συνάντηση... κορυφής είχε και πάλι ελληνική ομάδα με τον πρωταθλητή Ευρώπης για το 2007 (για τέταρτη φορά τότε), Παναθηναϊκό, να φιλοξενείται από τους πρωταθλητές NBA, Σαν Αντόνιο Σπερς, του σπουδαίου Γκρεγκ Πόποβιτς.

Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο τελευταίο φιλικό ματς που έδωσαν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού συνάντησαν την παρέα των Ντάνκαν - Τζινόμπιλι και Πάρκερ από την οποία και ηττήθηκαν με σκορ 91-113. Ωστόσο, αυτό που έμεινε χαραγμένο στις μνήμες όσων παρακολούθησαν το ματς είναι η... μαγική τάπα του Δημήτρη Διαμαντίδη στον Τιμ Ντάνκαν η οποία έγραψε ιστορία στις «πράσινες» τάξεις.

Για τον «Επτάστερο» ξεχώρισαν οι Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και Μάικ Μπατίστ, με 18 πόντους έκαστος, ενώ ο Λιθουανός γκαρντ ευστόχησε σε 4/4 τρίποντα. Από την άλλη πλευρά, ο Τιμ Ντάνκαν σκόραρε 20 πόντους και ο Μάνου Τζινόμπιλι 17.

Η έκπληξη της Μπαρτσελόνα απέναντι στους Λέικερς

Η τελευταία συνάντηση μεταξύ πρωταθλητών έγινε ξανά τον μήνα Οκτώβριο, αλλά του 2010, όταν η Μπαρτσελόνα φιλοξένησε τους Λος Άντζελες Λέικερς. Οι Μπλαουγκράνα είχαν μόλις κατακτήσει τον δεύτερο τίτλο της EuroLeague στην ιστορία τους στον τελικό απέναντι στον Ολυμπιακό και αναμετρήθηκαν με τους «λιμνανθρώπους» οι οποίοι πανηγύριζαν το 16ο δαχτυλίδι τους απέναντι στους «αιώνιους» αντιπάλους, Σέλτικς.

Αυτό ήταν και το μοναδικό από τα τρία αυτά παιχνίδια που η ευρωπαϊκή ομάδα έριξε στο... καναβάτσο τους πρωταθλητές NBA. Οι Καταλανοί υπερίσχυσαν στο τέλος του αμφίρροπου αυτού ματς, επέστρεψαν από το -11 της τρίτης περιόδου και πήραν τη νίκη με 92-88. Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο ξεχώρισε σημειώνοντας 25 πόντους και ο Πιτ Μάικλ με 26. Για τους Λέικερς τα πρωτεία τα είχε ο Πάου Γκασόλ με 25 πόντους και ακολούθησε ο Κόμπι Μπράιαντ με 15. Πάντως η ομάδα του αδικοχαμένου «Black Mamba» είχε τρομερή αστοχία από την περιφέρεια έχοντας 0% (!) με 0/14 τρίποντα.

Ανεξαρτήτως από την αναμέτρηση πρωταθλητών γηραιάς Ηπείρου και NBA έχουν δοθεί αρκετά φιλικά παιχνίδια με ομάδες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και την Ευρώπη, ωστόσο μόνο οι τρεις προαναφερθείσες φορές ήταν τόσο ξεχωριστές και ήταν μεταξύ τροπαιούχων.

Η επίσκεψη των Μπόστον Σέλτικς στην Ελλάδα για να αποδεχθούν την πρόκληση του Εργκίν Αταμάν σαφώς δεν είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο θα ήταν ιστορική στιγμή αν μπορούσε να πραγματοποιηθεί.