Αυτός είναι ο νέος αρχιδιαιτητής της EuroLeague Ντάνι Ιερεθουέλο: Ένας μπον βιβέρ με αδυναμία στο καλό ψάρι και με Έλληνα δεξί χέρι

Ο Ντάνι Ιερεθουέλο

Αυτός είναι ο νέος αρχιδιαιτητής της EuroLeague Ντάνι Ιερεθουέλο: Ένας μπον βιβέρ με αδυναμία στο καλό ψάρι και με Έλληνα δεξί χέρι

Γιάννης Πάλλας 21:53 - 29.06.2023 / Ανανεώθηκε: 15:14 - 14.08.2024

Το Sportal φιλοτεχνεί το προφίλ του νέου αρχιδιαιτητή της EuroLeague Ισπανού Ντάνι Ιερεθουέλο, που αντικατέστησε τον Βρετανό Ρίτσαρντ Στόουκς

Από το πρωΐ της Πέμπτης 29 Ιουνίου, ο Ντάνι Ιερεθουέλο ήξερε ότι ο κύκλος της ενεργούς διαιτησίας έκλεισε για εκείνον, καθώς άνοιγε μπροστά του ένας νέος κύκλος από τη θέση του αρχιδιαιτητή της EuroLeague όπου διαδέχθηκε τον Βρετανό Ρίτσαρντ Στόουκς, που κατείχε τη θέση την τελευταία 8ετία!

Το Sportal φιλοτεχνεί το προφίλ ενός κορυφαίου διαιτητή που αφήνει στην άκρη τη σφυρίχτρα για να ασκήσει διοικητικά καθήκοντα.

Ο Ισπανός Ντάνι Ιερεθουέλο στην 20ετή θητεία του στη διαιτησία στο κορυφαίο επίπεδο διεύθυνε 448 παιχνίδια, 340 στην EuroLeague και 208 στο Eurocup. Μάλιστα, στη EuroLeague έχει διευθύνει 22 αγώνες των playoffs, έχει βρεθεί 5 φορές σε Final-Four, ενώ έχει «σφυρίξει» και 2 τελικούς EuroLeague.

Του αρέσει η καλή ζωή, το ψάρι και η συλλογή ρολογιών

Ο Ντάνι Ιερεθουέλο γεννήθηκε στη Μάλαγα και εκεί είναι ακόμη και τώρα η βάση του. Όσοι τον γνωρίζουν καλά μιλούν για έναν bon viveur που του αρέσει η καλή ζωή, τα ταξίδια, το καλό ψάρι, ενώ είναι και συλλέκτης ρολογιών αξίας. 

Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που φιλοτεχνούν το προφίλ του Ισπανού πρώην πλέον διαιτητή και νυν αρχιδιαιτητή της EuroLeague.

Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Διαιτητών της ACB και της EuroLeague

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Διαιτητών της Ισπανικής Λίγκας (ACB), αλλά και της EuroLeague. Πάντα είχε λόγο ως ενεργός διαιτητής και ο λόγος του περνούσε στους συναδέλφους του, γιατί δεν ήταν διχαστικός και ήταν αγαπητός απ’ όλους τους διαιτητές. 

Έχει υπάρξει διαιτητής και της FIBA, ενώ έχει υπερβεί και το όριο των 50 ετών, καθώς πρόλαβε την αλλαγή των ορίων ηλικίας στην Ισπανία. Αποχωρεί από την ενεργό διαιτησία έχοντας αποκομίσει τεράστιες εμπειρίες από μεγάλα παιχνίδια και διοργανώσεις.

Οι κακές σχέσεις με Στόουκς και η καλή συνεργασία με Ρήγα

Ο Ντάνι Ιερεθουέλο την τελευταία διετία είχε κακές σχέσεις με τον αρχιδιαιτητή της EuroLeague Ρίτσαρντ Στόουκς. Κι εδώ πλέον τίθεται το ερώτημα: Τι θα γίνει με τον Στόουκς; Θα τον χρησιμοποιήσει ο Ιερεθουέλο ως έναν εκ των παρατηρητών για τη σεζόν 2023-2024 ή δεν θα ασχοληθεί μαζί του καθόλου; 

Ο προκάτοχος του Στόουκς πάντως, ο Κώστας Ρήγας αποχώρησε εντελώς από τη EuroLeague και πήγε στη FIBA. Μια απόφαση που αν γύριζε το χρόνο πίσω δεν θα την έπαιρνε. Βέβαια, ο Κώστας Ρήγας είχε άριστη σχέση με τον Ντάνι Ιερεθουέλο, ενώ ο Ισπανός αρχιδιαιτητής δεν θέλει ούττε να... βλέπει τον Βρετανό Ρίτσαρντ Στόουκς.

Το... μπάσιμο Χριστοδούλου και η ισορροπία με τους ενεργούς διαιτητές

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος αρχιδιαιτητής θα έχει στο πλευρό του πιθανότατα έναν Έλληνα πρώην διαιτητή. Ο λόγος για τον Χρήστο Χριστοδούλου με τον οποίο είχε συνεργαστεί όταν και ο Πατρινός ρέφερι ήταν ενεργός ρέφερι. Βέβαια, για την τελική επιλογή του συνεργάτη του Ντάνι Ιερεθουέλο λόγο θα έχει ο «ισχυρός άνδρας» της EuroLeague Ντέγιαν Μποντιρόγκα.

Από κει και πέρα, στη νέα διοικητική καριέρα του ο Ντάνι Ιερεθουέλο έχει μεγάλο ενδιαφέρον πως θα διαχειριστεί τη σχέση του με την Ένωση Διαιτητών. Ως τώρα ήταν δίπλα τους, πλέον είναι απέναντι και θα πρέπει να διαπραγματευτεί μαζί τους τις νέες συμβάσεις των διαιτητών, τις αμοιβές τους και τα νέα τους συμβόλαια.