Τι είναι το salary cap που ψήφισαν οι ομάδες της Basket League
i

© Intime

Τι είναι το salary cap που ψήφισαν οι ομάδες της Basket League

Ευτυχία Οικονομίδου 19:15 - 23.07.2024 / Ανανεώθηκε: 19:23 - 23.07.2024

Μπορεί να ψηφίστηκε η πρόταση της AEK Betsson για salary cap στην συνέλευση του ΕΣΑΚΕ, όμως τι σημαίνει στην πραγματικότητα αυτή η καινοτομία που θα φέρει την... επανάσταση στο ελληνικό μπάσκετ;

Η πρόταση του salary cap, που προτάθηκε από την ΑΕΚ Betsson, εγκρίθηκε στην συνέλευση του ΕΣΑΚΕ που έλαβε χώρα σήμερα (23/07) στα γραφεία του και αποτελεί μία κίνηση που θα εκσυγχρονίσει τα ελληνικά δεδομένα στο μπάσκετ, ώστε να μικρύνει η... ψαλίδα μεταξύ των ομάδων.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι το εξής: Τι είναι το salary cap;

Με πολύ απλά λόγια με τον όρο salary cap εννοούμε ότι θα μπει ανώτατο όριο στο συνολικό ποσό που κάθε ομάδα θα ξοδεύει για τα συμβόλαια των παικτών της. Η συζήτηση βέβαια γύρω από αυτή την απόφαση επεκτείνεται μιας και θα πρέπει να καθοριστεί το ακριβές όριο, αλλά και από πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται.

H EuroLeague έχει ήδη ανακοινώσει την επιβολή αυτής της καινοτομίας από την σεζόν 2027-28, όταν και θα επιτευχθεί αυτή η καθοριστική αλλαγή. Παράλληλα, στην Ελλάδα θα συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία θα λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΕΣΑΚΕ για να παρθούν οι απαραίτητες αποφάσεις μέχρι το τέλος του χρόνου (31/12/24). Μάλιστα, στο τραπέζι θα τεθούν προτάσεις για να συζητηθεί το πώς θα λειτουργήσει αυτό το νέο μέτρο όσον το δυνατό καλύτερα.

Η κουβέντα για το salary cap δεν είναι καινούρια. Σαφώς, υπάρχει το πρότυπο του NBA πάνω στο οποίο βασίζονται αυτές οι αποφάσεις, ωστόσο κι άλλες χώρες κι άλλες διοργανώσεις έχουν προχωρήσει στην συγκεκριμένη καινοτομία. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ο εξορθολογισμός στην προσφορά των συμβολαίων, ώστε να μην παραχωρούνται υπέρογκα ποσά και να εξαλειφθούν οι ανισότητες. Επιπλέον, η αγορά ρυθμίζεται με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να αποφεύγεται η ζήτηση υπερβολικών χρημάτων από τους ατζέντηδες κάθε παίκτη.

Τα έσοδα των ομάδων καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις χορηγίες και τις συνεργασίες και έτσι σε πολλές περιπτώσεις δικαιολογούνται υπέρογκα συμβόλαια χωρίς να είναι μέσα στο μπάτζετ που θα ξοδευόταν. Στην EuroLeague η απόφαση αυτή πάρθηκε και απ' όταν θα ξεκινήσει να ισχύει, όσες ομάδες υπερβούν το όριο που είναι προκαθορισμένο, θα πληρώνουν φόρο πολυτελείας που θα μοιράζονται οι υπόλοιπες ομάδες μεταξύ τους.

Σε αυτό δεν συμφώνησαν οι ομάδες της Stoiximan Basket League, με τους υπεύθυνους του Παναθηναϊκού, που παρευρέθηκαν στην συνέλευση του ΕΣΑΚΕ να συναινούν με την πρόταση του salary cap με την προϋπόθεση να μην υπάρχει φορολογία.

Κάπως έτσι, θα επέλθει και η διαφάνεια στα οικονομικά της κάθε ομάδας, τα οποία θα γίνονται γνωστά με κάθε λεπτομέρεια. Μένει να ανακοινωθεί ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα εδραιωθεί η συγκεκριμένη συνθήκη, αλλά και το ποσό που θα αποφασιστεί ως όριο στον προϋπολογισμό.