Βίκτορ Ουεμπανιαμά: Το next big thing του παγκοσμίου μπάσκετ ετοιμάζεται να κατακτήσει το ΝΒΑ

Βίκτορ Ουεμπανιαμά: Το next big thing του παγκοσμίου μπάσκετ ετοιμάζεται να κατακτήσει το ΝΒΑ

Χρήστος Τσάλτας 13:54 - 23.06.2023 / Ανανεώθηκε: 15:22 - 14.08.2024

Οι Σαν Αντόνιο Σπερς τον επέλεξαν στο νο.1 της διαδικασίας. Ήταν μια απόλυτα αναμενόμενη επιλογή. Ο Βίκτορ Ουεμπανιαμά έχει «τρελάνει» τις ΗΠΑ, πριν καν πατήσει το πόδι του στα παρκέ του ΝΒΑ και πλέον ετοιμάζεται να κατατήσει την κορυφαία λίγκα του πλανήτη.

Η διαδικασία του NBA Draft 2023 είχε έναν πολύ μεγάλο πρωταγωνιστή. Έναν απόλυτο πρωταγωνιστή, αν προτιμάτε, καθώς όλα τα φώτα ήταν στραμμένα πάνω του. Ο Βίκτορ Ουεμπανιαμά είχε «κερδίσει» τους πάντες στις ΗΠΑ. Με το παιχνίδι του, την στάση του σώματος, τα λόγια του, τον τρόπο σκέψης του. Ένα παιδί 18 χρονών που σκέφτεται πιο ώριμα κι από 30χρονο φτασμένο σούπερ σταρ.

«Μόνο εγώ ξέρω τι απαιτήσεις έχω από τον εαυτό μου και πόσο ψηλά θα φτάσω», είχε πει πριν από μερικές ημέρες ο Wemby όταν ρωτήθηκε για την πίεση που του ασκείται από τον περίγυρο. Στο πρόσωπό του άλλωστε άπαντες βλέπουν τον επόμενο μεγάλο σούπερ σταρ του ΝΒΑ, αλλά και του παγκόσμιου μπάσκετ.

Μπροστά του έχουν υποκλιθεί μεγάλοι σταρ της λίγκας. Από τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, που τον χαρακτήρισε «εξωγήινο», έως τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον Στεφ Κάρι, τον Κλέι Τόμπσον και τον Τρε Γιανγκ. Όλοι έχουν να πουν κάτι πολύ καλό για τον Wemby και για το τεράστιο ταβάνι που έχει στο παιχνίδι του.

Ο Ρούντι Γκομπέρ πάντως δεν χρειάστηκε να πει ποτέ καλό λόγο για τον Ουεμπανιαμά. Γιατί δεν χρειάστηκε να το κάνει. Ο σέντερ των Μινεσότα Τίμπεργουλβς δουλεύει μαζί με τον νέο άσο των Σαν Αντόνιο Σπερς από τότε που εκείνος ήταν 15 χρονών και αγωνιζόταν στην Ναντέρ. Οι δυο τους περνούσαν ατελείωτες ώρες για ατομικές προπονήσεις και συζητήσεις. Κάτι που βοήθησε τον Wemby να διαμορφώσει τον χαρακτήρα του και να πάρει τις βάσεις για το παιχνίδι του.

Από το ταξίδι του στο Λας Βέγκας, τον περασμένο Οκτώβριο «εδραίωσε» τη θέση του στην κορυφή του NBA Draft. Τα όσα έκανε στο φιλικό με την Ignite, απέναντι στον Σκουτ Χέντερσον, που επιλέχθηκε στο νο.3 της διαδικασίας, άφησαν άπαντες με το στόμα ανοιχτό. Όχι μόνο για την απλότητα των κινήσεών του, αλλά για την ικανότητα να παίζει σαν γκαρντ αν και το ύψος του παραπέμπει σε σέντερ.

Ο παίκτης της νέας εποχής. Έτσι τον έχουν χαρακτηρίσει και ο Wemby έδωσε πολλές σκηνές από τα προσεχώς τη φετινή σεζόν. Και στο Λας Βέγκας, αλλά -κυρίως- στο γαλλικό πρωτάθλημα, όπου κάθε παιχνίδι της Μετροπολιτάνς 92 ήταν sold out. Για χάρη του άλλωστε η ομάδα του μετακόμισε στην Accor Arena, στο φινάλε της σεζόν, καθώς η ζήτηση για ένα εισιτήριο ήταν τεράστια.

Από τη στιγμή που τελείωσε η σεζόν στη Γαλλία και οι Σαν Αντόνιο Σπερς είχαν λάβει το νο.1 του Draft τα πράγματα είχαν πάρει τον δρόμο τους. Οι φανέλες είχαν ήδη τυπωθεί, οι πινακίδες στο Τέξας είχαν ήδη φτιαχτεί, έμενε μόνο η επίσημη αναγγελία από τον Άνταμ Σίλβερ για την επικύρωση.

Και αυτή ήρθε.

Μετά τους Ντέιβιντ Ρόμπινσον και Τιμ Ντάνκαν, ο Βίκτορ Ουεμπανιαμά είναι ο τρίτος παίκτης στην ιστορία των Σαν Αντόνιο Σπερς που ακούει πρώτος το όνομά του στη διαδικασία. Οι δύο προηγούμενοι, που είναι θρύλοι του μπάσκετ πλέον, έμειναν σε όλη την καριέρα τους στο Τέξας και κέρδισαν τίτλους. Οι συγκρίοεις είναι αναπόφευκτες προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά το αγωνιστικό του προφίλ μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που όχι απλώς τον παρομοιάζουν με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, από πλευράς impact, αλλά θεωρούν πως μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα πράγματα. «Το πακέτο ικανοτήτων του Βίκτορ Ουεμπανιαμά είναι πιο μπροστά από εκείνο του Λεμπρόν στην δική του εποχή», είπε ο Μπράιαν Ουίντχορστ του ESPN. Μια ατάκα ενδεικτική του πώς βλέπουν άπαντες τον Wemby λίγο πριν πατήσει το πόδι του στο ΝΒΑ.

Η στιγμή που θα «συστηθεί» στο ευρύ κοινό των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να είναι το Summer League του ΝΒΑ. Εκεί που έδειξε τα πρώτα του δείγματα ως παίκτης της Μετροπολιτάνς 92. Εκεί θα φορέσε για πρώτη φορά τη φανέλα των Σπερς με τον αριθμό 1 και θα χαρίσει τις πρώτες στιγμές ως παίκτης των «σπιρουνιών». Εικόνες από το... μέλλον, από έναν παίκτη που ήρθε από το μέλλον και με την παρουσία του φέρνει μια -μικρή- επανάσταση στο μπάσκετ, αλλάζοντας πλήρως τα δεδομένα.