Η κλήρωση για το Lottery Pick αποφασίζει τον προορισμό του Βικτόρ Ουεμπανιαμά στο ΝΒΑ (vid)
i

© Sportal

Η κλήρωση για το Lottery Pick αποφασίζει τον προορισμό του Βικτόρ Ουεμπανιαμά στο ΝΒΑ (vid)

Γιώργος Γαβριλάκης 15:03 - 16.05.2023 / Ανανεώθηκε: 16:17 - 14.08.2024

Τα ξημερώματα της Τρίτης (17/5) θα καθοριστεί μέσω κλήρωσης η σειρά επιλογής rookies στο ερχόμενο Draft του ΝΒΑ. Δηλαδή, θα αποφασιστεί ποιος θα είναι ο τυχερός που θα αποκτήσει στο Νο1 το «φαινόμενο» Βικτόρ Ουεμπανιαμά.

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι μάχες τελικών της Ανατολής και της Δύσης, ανάμεσα σε Μπόστον Σέλτικς και Μαϊάμι Χιτ από τη μία πλευρά και τους Ντένβερ Νάγκετς με τους Λ.Α. Λέικερς από την άλλη, η σκέψη και η ψυχή του... μισού ΝΒΑ ταξιδεύει στο Σικάγο. 

Εκεί, τα ξημερώματα της Τρίτης (17/5) θα διεξαχθεί η κλήρωση για το Lottery Pick, δηλαδή θα καθοριστεί με ποια σειρά θα διαλέξουν στο ερχόμενο Draft οι 14 ομάδες του ΝΒΑ που δεν κατάφεραν φέτος να προκριθούν στα Play Offs. Η ουσία εστιάζεται όμως, στον πρώτο. Αυτόν δηλαδή, που θα αποκτήσει τη δυνατότητα στις 22 Ιουνίου να επιλέξει στο Νο 1 και αυτό σημαίνει ταυτόχρονα πως θα πάρει στην πόλη μαζί του τον Βικτόρ Ουεμπανιαμά. Διότι, περί αυτού αμφιβολία δεν υπάρχει. 

Ο 19χρονος Γάλλος αποτελεί το φαινόμενο του παγκόσμιου μπάσκετ και δεν τίθεται θέμα να τον προσπεράσει κάποιος. Όσο σίγουρο ήταν πριν από 20 χρόνια, στο Draft του 2003, ότι οι Κλίβελαντ Καβαλίερς θα επέλεγαν στην κορυφή τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, άλλο τόσο -ίσως και ακόμα περισσότερο- φέτος η θέση είναι εξασφαλισμένη και ο εκλεκτός έχει αποφασιστεί εδώ και πολλούς μήνες.

Κάθε εμφάνιση του Ουεμπανιαμά έχει προκαλέσει αίσθηση. Προπονητές, διοικητικοί, scout και σούπερ σταρς του ΝΒΑ (νυν και πρώην) έχουν μείνει με το στόμα... ανοιχτό αντικρίζοντας τον νεαρό και τα υπερφυσικά προσόντα. Ο Μάτζικ Τζόνσον έχει εκφραστεί αρκετές φορές με εντυπωσιακά λόγια, ενώ ο ΛεΜπρόν Τζέιμς και ο Στέφεν Κάρι όταν τον είδαν μπροστά του δεν μπόρεσαν να καταλάβουν αν είναι αληθινός ή αν είναι ψεύτικος. Η σωματική του διάπλαση είναι εντυπωσιακή και γίνεται σχεδόν σουρεαλιστική βλέποντάς τον κανείς από το 221 εκατοστά να κάνει ντρίμπλες σαν πόιντ γκαρντ, να ευστοχεί σε διαδοχικά τρίποντα και να τρέχει σωστά και ταχύτατα. 

Άρα το μόνο που απομένει είναι να μάθουμε όλοι μας ποιος θα είναι το τυχερός, που εκτός του ότι θα αποκτήσει τον πιο λαμπερό rookie θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει πάνω του όλα τα βλέμματα εν όψει της νέας σεζόν και να δημιουργήσει ένα σύνολο με σκοπό να στηθεί μία νέα Δυναστεία. Αυτό είναι το όραμα που δημιουργεί το ταλέντο του Γάλλου. 

Οι πιθανότητες για το Νο 1

Οι 14 ομάδες του ΝΒΑ που δεν κατάφεραν να βρεθούν στα play offs θα μπουν στη κλήρωση για να διεκδικήσουν με άνισες πιθανότητες τη Νο 1 επιλογή στο ερχόμενο Draft του «μαγικού πλανήτη». 

Κάθε μία από αυτές τις ομάδες έχει ελπίδες για να βρεθεί στην πρώτη θέση, αλλά όσες τελείωσαν την κανονική περίοδο της σεζόν 2022-23 με τα χειρότερα ρεκόρ έχουν αυξημένες πιθανότητες σε σχέση με αυτούς που αποκλείστηκαν τις τελευταίες μέρες της regular season. 

Έτσι, Πίστονς, Ρόκετς και Σπερς μπαίνουν στον ίδιο... κουβά με τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, Τορόντο Ράπτορς και Νιου Ορλίνς Πέλικανς, αλλά η πρώτη τριάδα έχει 14% πιθανότητα να κατακτήσει την κορυφή με 140 πιθανούς συνδυασμούς η κάθε μία, ενώ η δεύτερη τριάδα που μέσω των play in διεκδίκησε είσοδο στην post season, αλλά απέτυχε, ναι μεν θα πάρει μέρος στη διαδικασία, αλλά με πολύ λιγότερες πιθανότητες για το Νο 1. 

Αναλυτικά τα ποσοστά έχουν ως εξής: 

  • Ντιτρόιτ Πίστονς - 14%
  • Χιούστον Ρόκετς - 14%
  • Σαν Αντόνιο Σπερς - 14%
  • Σάρλοτ Χόρνετς - 12,5%
  • Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς - 10,5%
  • Ορλάντο Μάτζικ - 9%
  • Ιντιάνα Πέισερς - 7,5%
  • Ουάσινγκτον Ουίζαρντς - 6%
  • Γιούτα Τζαζ - 4,5%
  • Ντάλας Μάβερικς - 3%
  • Σικάγο Μπουλς * - 2%
  • Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ - 1,5%
  • Νιου Ορλίνς Πέλικανς - 0,5%

* Το lottery pick των Μπουλς έχουν δυνατότητα να το αποκτήσουν οι Ορλάντο Μάτζικ από παλαιότερη συμφωνία για ανταλλαγή

Βικτόρ Ουεμπανιαμά: Με λίγα λόγια... 

Γεννημένος στις 4 Ιανουαρίου του 2004 στο Λε Σεσνέ, μία μικρή περιοχή ανατολικά του Παρισιού, ξεχώρισε αρχικά ως παιδί για τα τρομερά σωματικά του προσόντα: Το ύψος, την ταχύτητα και την ελαστικότητά του. Πλέον, στα 19 του είναι ένας... έτοιμος παίκτης με πλούσια χαρίσματα σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού. 

Με ύψος στα 221 εκατοστά και άνοιγμα χεριών που μπορεί να αγκαλιάσει υπεραιωνόβιο πλάτανο, κατεβάζει τη μπάλα με άνεση και χάρη, σουτάρει τρίποντα από μακριά για την... πλάκα του, ενώ στην άμυνα κυριαρχεί με την παρουσία του. 

Φέτος, στο γαλλικό πρωτάθλημα με τη φανέλα των Μετροπολιτάνς 92 ήταν πρώτος σκόρερ, πρώτος ριμπάουντερ και κορυφαίος μπλοκέρ. Μέτρησε 21,8 πόντους, 10,3 ριμπάουντ και 3,1 τάπες ανά αγώνα.