Ο Περικλής Δορκοφίκης υποψήφιος με το συνδυασμό «Πρώτα το μπάσκετ» του Παναγιώτη Φασούλα ανοίγει τα χαρτιά του στο Sportal λίγο πριν τις εκλογές της ΕΟΚ
Οι εκλογές της ΕΟΚ είναι προ των πυλών με το προεκλογικό θερμόμετρο να χτυπάει κόκκινο και τις δύο παρατάξεις (μία υπό τον Βαγγέλη Λιόλιο και μία υπό τον Παναγιώτη Φασούλα) να κάνουν τις τελευταίες κινήσεις τους, πριν ανοίξουν οι κάλπες. Μεταξύ αυτών που ζητούν την ψήφο εμπιστοσύνης από τα σωματεία είναι ο Περικλής Δορκοφίκης, ο οποίος δείχνει έτοιμος και αποφασισμένος να προσφέρει με όσα εφόδια διαθέτει.
Με τη δεδομένη εμπειρία του από τον χώρο του μπάσκετ αλλά κι αυτή που κουβαλάει πλέον από την τοπική αυτοδιοίκηση ως Αντιδήμαρχος στον Δήμο Γλυφάδας, ο Περικλής Δορκοφίκης δεν δείχνει να φοβάται τις ευθύνες που συνεπάγεται η εκλογή στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΚ και η διοίκηση της.
Ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής μίλησε στο Sportal λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ανέλυσε το πλάνο του και επεσήμανε αυτά στα οποία στοχεύει για την επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ.
- Μετά από τόσα χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση γιατί αποφάσισες τώρα να εμπλακείς (και) με τα διοικητικά σε αθλητικό επίπεδο;
«Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε τοπική αυτοδιοίκηση και ομοσπονδία, από την άποψη πως οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες είναι κοινές, είναι ίδιες. Όπως στην τοπική αυτοδιοίκηση υποχρεούσαι (κι αυτό το λέω με πάσα ειλικρίνεια) να φροντίζεις για τον πολίτη, έτσι στην ομοσπονδία υποχρεούσαι να φροντίζεις για τα σωματεία, τους αθλητές και τους προπονητές. Τα κοινά λοιπόν, όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας είναι περισσότερα από τις διαφορές».
- Τι φιλοδοξείς να προσφέρεις στην επόμενη μέρα της Ομοσπονδίας, αν η παράταξη του Παναγιώτη Φασούλα κερδίσει τις εκλογές
«Μπορώ να σου πω ότι συνολικά είμαστε μια ομάδα που έχει πολύ ταλέντο, ικανότητες, αλλά και εμπειρία. Ο καθένας στον τομέα και το πεδίο του. Σε προσωπικό επίπεδο, πέρα από το αθλητικό παρελθόν που διαθέτω (άρα γνωρίζω καλά τι βιώνει ένας αθλητής κι ένα σωματείο σε καθημερινό επίπεδο), μπορώ να προσφέρω πολλά κι από την οπτική της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σε αυτή τη δεκαετία που είμαι εκλεγμένο μέλος του Δήμου Γλυφάδας, κάναμε πολλά ωραία πράγματα για την πόλη και τους δημότες. Βελτιώσαμε αισθητά αθλητικούς χώρους, δημιουργήσαμε νέους, αλλάξαμε ριζικά τον αθλητικό χάρτη της πόλης, με αποτέλεσμα η Γλυφάδα να αποτελεί πλέον πρότυπο για τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Όλα αυτά λοιπόν μπορούν να βρουν εφαρμογή στο επίπεδο της Ομοσπονδίας. Αυτό που θέλω να περάσω είναι πως οι δυνατότητες υπάρχουν και διαθέτω σε προσωπικό επίπεδο τον τρόπο και τις γνώσεις για να τις υλοποιήσω απόλυτα».
«Τα σωματεία θα καθορίσουν την πορεία που θέλουν να πάρει το ελληνικό μπάσκετ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια»
- Πώς βλέπεις τις επικείμενες εκλογές της ΕΟΚ;
«Το διακύβευμα είναι μεγάλο, από κάθε άποψη. Οι εκλογές δικαίως χαρακτηρίζονται ως η γιορτή της δημοκρατίας αφού επιτρέπουν στον κόσμο να αποφασίσει για την πολιτική που θέλει να ακολουθηθεί για μια τετραετία. Εν προκειμένω τα σωματεία θα καθορίσουν την πορεία που θέλουν να πάρει το ελληνικό μπάσκετ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτό από μόνο του είναι τεράστιο.
Βλέπουμε ότι η Ελλάδα, δυστυχώς, έχει μείνει πίσω σε πολλά κομμάτια σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Δεν έχουμε την πρόοδο που θέλουμε και υποχρεούμαστε, βάσει ιστορίας και πορείας στο πέρασμα των ετών, δεν έχουμε αποκτήσει μια σταθερότητα σε βασικά κομμάτια. Είτε μιλάμε για τη διαιτησία, είτε για την παραγωγική διαδικασία είτε -πολύ περισσότερο- για την οικονομική βιωσιμότητα».
- Τι εννοείς με το τελευταίο, όταν αναφέρεσαι στην οικονομική βιωσιμότητα;
«Είναι κοινώς αποδεκτό πως τα σωματεία, ιδίως αυτά της περιφέρειας, δυσκολεύονται πολύ να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις που υπάρχουν. Οι μετακινήσεις, για παράδειγμα, είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των εξόδων που έχουν, όπως αντίστοιχα είναι η πληρωμή των εξόδων διαιτησίας. Δεν γίνεται να υπάρχουν εν έτει 2024 φαινόμενα όπου κάποιο σωματείο δεν μπορεί να σηκώσει οικονομικά το βάρος της μετακίνησης.
Δεν αναφέρομαι μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με το ανδρικό ή το γυναικείο τμήμα, αλλά πολύ περισσότερο με αυτά των υποδομών. Τα παιδιά πρέπει να παίζουν συνέχεια αγώνες, για να αγαπήσουν ακόμη περισσότερο το άθλημα και να έρθουν πιο κοντά σε αυτό. Μην παραβλέπουμε ότι τα σωματεία είναι αυτά που δημιουργούν και πλάθουν τον χαρακτήρα των επόμενων αθλητών της χώρας. Πρόσεξε, δεν μιλάω για πρωταθλητισμό, αλλά για αθλητισμό.
Η κουλτούρα των φιλάθλων των επόμενων ετών διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από το πώς «σμιλεύεις» την παιδεία των νεαρών αθλητών, αυτών δηλαδή που -αν δεν καταφέρουν να κάνουν καριέρα ως παίκτες- θα αποτελέσουν τη βάση του φίλαθλου κινήματος του μέλλοντος».
- Ναι, αλλά πώς μπορείς να εξασφαλίσεις όλα τα οικονομικά εφόδια για να μην υπάρχουν παράπλευρες απώλειες στο κομμάτι των μετακινήσεων και της διαιτησίας;
«Είναι ανήκουστο η ΕΟΚ, με το τεράστιο brand που κουβαλάει ως Ομοσπονδία, να μην μπορεί να βρει τα απαιτούμενα έσοδα. Είναι το «Α» και το «Ω» της προσπάθειας που πρέπει να γίνει για την επόμενη μέρα. Κι εδώ βρίσκει εφαρμογή το κομμάτι της εμπειρίας από την αυτοδιοίκηση που ανέφερα παραπάνω. Η άντληση των απαιτούμενων κονδυλίων, των προγραμμάτων που σου δίνουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσεις μια σειρά από έργα. Η οικονομική αυτοτέλεια είναι το παν για την Ομοσπονδία, είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί. Τόσο με γνώμονα την άψογη λειτουργία της όσο και με το μυαλό στραμμένο στη βελτίωση των εγκαταστάσεων ή στη δημιουργία νέων, ανά τη χώρα».
11:15 - 13.09.2024
Οι Μαϊάμι Χιτ τιμούν τον Ντουέιν Ουέιντ: Γίνεται ο 24ος NBAer που θα του στηθεί άγαλμα! (vids)
Η ώρα που ο Ντουέιν Ουέιντ θα αποκτήσει το δικό του άγαλμα έξω από το γήπεδο των Μαϊάμι Χιτ πλησιάζει και στις 27 Οκτωβρίου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια. Από το 1994 και τον Μάικλ Τζόρνταν άλλοι 16 NBAers έχουν τιμηθεί αναλόγως και τώρα η... χάλκινη οικογένεια μεγαλώνει.
- Το οικονομικό κομμάτι της Ομοσπονδίας το ακούμε να συζητιέται εδώ και καιρό. Πώς θα έρθουν τα έσοδα, πώς θα διατεθούν, τι επενδύσεις θα γίνουν. Είναι τελικά τόσο απλό;
«Δεν λέω ότι είναι απλό, λέω ότι είναι εφικτό όμως. Φυσικά οτιδήποτε αφορά στο οικονομικό κομμάτι πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Να μην υπάρχουν σκιές για το πώς επενδύονται τα χρήματα που μπαίνουν στα ταμεία της Ομοσπονδίας. Η διαφάνεια είναι άμεσα συνδεδεμένη με οτιδήποτε αφορά στις επενδύσεις. Ειδάλλως, δεν έχει νόημα. Τα νούμερα από μόνα τους δεν λένε κάτι, αν δεν μπορείς να δικαιολογήσεις πώς χρησιμοποιείς τα χρήματα που έχεις στα χέρια σου».