Η Ρωσία ετοιμάζεται να... επιτεθεί στο NBA: Δέκα χρόνια μετά την απόσυρση του Κιριλένκο βρέθηκε το ταλέντο που προορίζεται για τον «μαγικό πλανήτη»
i

Εγκόρ Ντεμίν

Η Ρωσία ετοιμάζεται να... επιτεθεί στο NBA: Δέκα χρόνια μετά την απόσυρση του Κιριλένκο βρέθηκε το ταλέντο που προορίζεται για τον «μαγικό πλανήτη»

Γιώργος Γαβριλάκης 10:46 - 06.10.2024 / Ανανεώθηκε: 17:20 - 06.10.2024

Εδώ και χρόνια στο NBA δεν αγωνίζεται κανένας Ρώσος. Ο Αντρέι Κιριλένκο ήταν ο τελευταίος πρωταγωνιστής της χώρας στον «μαγικό πλανήτη» και δέκα χρόνια μετά την απόσυρσή του, ακόμα αναζητείται ο... επόμενος! Τώρα όμως, εντοπίστηκε, καθώς ο 18χρονος Εγκόρ Ντεμίν, εγκατέλειψε προσφάτως την Ρεάλ Μαδρίτης, βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ και ετοιμάζεται σύντομα να «εισβάλει» στο Draft και να βαδίσει στα χνάρια του «AK-47».

Για κάποιον περίεργο και ιστορικά ανεξήγητο λόγο, ο πρώτος κομισάριος του NBA ήταν Ρώσος. Ο Μόρις Ποντόλοφ γεννήθηκε στο Γελισάβετγκραντ το 1890, όταν η απέραντη χώρα ήταν γνωστή ως Ρωσική Αυτοκρατορία -πριν δηλαδή δημιουργηθεί η Σοβιετική Ένωση- και το 1946, την εναρκτήρια μέρα του «μαγικού πλανήτη» ήταν ο επικεφαλής της λίγκας.

Ο απόλυτος ρυθμιστής και ο άνθρωπος που έβαζε την υπογραφή του όταν σημαντικά έγγραφα και αποφάσεις χρειάζονταν επικύρωση. Σε χρόνια φυσικά, που κανείς δεν περίμενε πως οι εμβρυικές τάσεις παγκοσμιοποίησης των ΗΠΑ, θα τοποθετούσαν ένα νέο και φιλόδοξο project σε χέρια ενός τύπου που λεγόταν Ποντόλοφ.

Γενικά στο μπάσκετ οι Σοβιετικοί, που έγιναν... Ρώσοι, παρά το γεγονός ότι χώρισαν τα τσανάκια τους με λαούς που είχαν παράδοση και χαρίσματα στο σπορ των ψηλών (Λιθουανούς, Λετονούς), διατήρησαν μία «σχολή» με μεγάλη εκτίμηση και σπουδαία αποτελέσματα. Και σε ατομικό, αλλά και σε ομαδικό επίπεδο.

Το νέο American Dream δημιουργεί… εφιάλτες: Ο λόγος που οι ταλαντούχοι νεαροί εγκαταλείπουν μαζικά την Euroleague για το NCAA
EUROLEAGUE

10:41 - 20.06.2024

Το νέο American Dream δημιουργεί… εφιάλτες: Ο λόγος που οι ταλαντούχοι νεαροί εγκαταλείπουν μαζικά την Euroleague για το NCAA

Μία κομβική αλλαγή στον (για 118 χρόνια) απαράβατο νόμο του Κολεγιακού πρωταθλήματος των ΗΠΑ, οδηγεί πολλούς νεαρούς ευρωπαίους παίκτες, να εγκαταλείπουν την ήπειρο για να παίξουν μπάσκετ σε Πανεπιστήμια της Αμερικής. Διότι, πλέον μπορούν και εκεί να βγάλουν χρήματα και μάλιστα περισσότερα απ' ότι θα έβγαζαν στην Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα ή την Παρτίζαν. Άλλωστε τέσσερις 18χρονοι από αυτές τις ομάδες έχουν φύγει ήδη για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στην Αμερική πάντως, δεν υπήρξαν... αμέτρητοι από τα μέρη που πλέον εντάσσονται εντός των συνόρων της Ρωσίας, έτσι όπως διαμορφώθηκαν από τις 26 Δεκεμβρίου του 1991 κι έπειτα. Κι ο μόνος All-Star, ένας παίκτης που έγινε ηγέτης, πρωταγωνιστής και μία ασταμάτητη δύναμη στο παρκέ ήταν ο Αντρέι Κιριλένκο.

Συμπατριώτες από την γενιά του, παίκτες όπως ο Σεργκέι Μόνια και ο Βίκτορ Κριάπα, λίγο νεότεροι όπως ο Τιμοφέι Μοζγκόφ και ο Άλεξ Σβεντ, βρήκαν κατά καιρούς θέση, ρόλο και ακριβά συμβόλαια στο NBA, αλλά η επιτυχία της Ρωσίας στις ΗΠΑ τύπου Κιριλένκο δεν επαναλήφθηκε. Έχουν περάσει 10 χρόνια από τη μέρα που ο «AK-47» αποσύρθηκε από το πρωτάθλημα (2014) και ακολούθως, αφού τίμησε τη φανέλα της αγαπημένης του ΤΣΣΚΑ Μόσχας (το 2015), αποσύρθηκε συνολικά από την ενεργό δράση.

Μία δεκαετία μετά λοιπόν κι ενώ κανένας Ρώσος δεν αγωνίζεται εδώ και χρόνια στο ΝΒΑ, όσοι θεωρούν πως πίσω από αυτή τη συνθήκη κρύβεται μια συνωμοσία ή ένα είδος μποϊκοτάζ, τότε μάλλον διακατέχονται από το ψυχροπολεμικό σύνδρομο. Όχι ότι δεν υπήρξαν οι εποχές που ένας Ρώσος και να ήθελε και να άξιζε, ήταν (πολιτικά) αδύνατο να περάσει τον Ατλαντικό, να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ και να εργαστεί εκεί ως επαγγελματίας, αλλά εντός της λίγκας τέτοια θέματα δεν υπάρχουν. Άλλωστε, υπάρχει το δεδικασμένο «Ποντόλοφ». Αρκεί αυτό για την... αθωότητά τους.

Η πραγματικότητα της... έλλειψης αυτής, έχει να κάνει και με την έλλειψη ταλέντου εντός των χερσαίων, εναέριων και υδάτινων συνόρων της Ρωσίας. Δεν υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια κανένας από εκείνα τα μέρη με τεράστια αγωνιστική προοπτική, που θα έμπαινε στις λίστες του «μαγικού πλανήτη». Τώρα όμως, υπάρχει ένας και μάλιστα πάνω του εστιάζουν πολλαπλά βλέμματα.

Ο Εγκόρ Ντεμίν, είναι ο 18χρονος, ο οποίος έκανε μεγάλη αίσθηση με το παιχνίδι του σε όλη τη διάρκεια του Adidas Next Generation Tournament της Euroleague (και τις δύο τελευταίες σεζόν) με τους «μικρούς» της Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ. Επέλεξε να αφήσει την Βασίλισσα για να ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο του Μπίνγκαμ Γιανγκ.

Πρόκειται για έναν υπερσύγχρονο φόργουορντ με μπόι στα 203 εκατοστά, που γεννήθηκε στο Μόσχα και εκεί ήρθε σε επαφή με το παιχνίδι του μπάσκετμπολ. Καλλιεργήθηκε το ταλέντο του στο Trinta School (αθλητική Ακαδημία της Μόσχας) και από τα 13 του χρόνια αρκετές ομάδες της χώρας, όπως η Χίμκι, θέλησαν να τον εντάξουν στην ομάδα τους. Τελικά έμεινε μέχρι τα 15 του στο Trinta School και τον Σεπτέμβρη του 2021 εντάχθηκε στην Ρεάλ Μαδρίτης, υπογράφοντας μάλιστα ένα συμβόλαιο για έξι χρόνια. Δεν το τίμησε όμως, μέχρι το τέλος του.

Η προοπτική ένταξης στο Κολεγιακό πρωτάθλημα τον... κέρδισε και μετά τη Μόσχα και τη Μαδρίτη, πλέον δραστηριοποιείται στη Γιούτα. Εκεί που πέρασε (με τους Τζαζ) τις καλύτερες μέρες του στο NBA o Αντρέι Κιριλένκο. Βέβαια, προς το παρόν ο Ντεμίν ανήκει στο κολέγιο BYU και με τους Κούγκαρς ως πρωτοετής θα προσπαθήσει με πράξεις να δείξει πως αυτός είναι το νέο AK-47, πατενταρισμένο στη Ρωσία, αλλά με παγκόσμιο... κύρος.