Το τελευταίο εμπόδιο για το Παρίσι: Η Ελλάδα κόντρα στον πιο αποτελεσματικό σέντερ του Προολυμπιακού

Ίβιτσα Ζούμπατς

Το τελευταίο εμπόδιο για το Παρίσι: Η Ελλάδα κόντρα στον πιο αποτελεσματικό σέντερ του Προολυμπιακού

Χρήστος Τσάλτας 12:40 - 07.07.2024

Η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει ένα ακόμα, τελευταίο, εμπόδιο για να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μην επιτρέψει στον Ίβιτσα Ζούμπατς να έχει την επιρροή των προηγούμενων τριών αγώνων, με τον Κροάτη σέντερ να είναι σημείο αναφοράς για την Hrvatska.

Σε αυτό το Προολυμπιακό Τουρνουά η Εθνική τα έχει πάει περίφημα. Έχει καταφέρει να ρίξει στο καναβάτσο κάθε αντίπαλο που βρήκε στο πέρασμά της. Και το έκανε με στυλ, συνδυάζοντας καλό μπάσκετ και ουσία. Αυτό ακριβώς που ήθελε και ο Βασίλης Σπανούλης από τους παίκτες του, από την πρώτη μέρα που «έχτιζε» την ομάδα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Όλος ο κόπος, ωστόσο θα κριθεί σε 40 αγωνιστικά λεπτά το βράδυ της Κυριακής. Εκεί η «γαλανόλευκη» θα προσπαθήσει να ξεπεράσει το τελευταίο εμπόδιο που βρίσκεται στο διάβα της. Αυτό της Κροατίας των Ντάριο Σάριτς και Μάριο Χεζόνια. Της Κροατίας, που έχει ένα παίκτη στο ρόστερ της ο οποίος βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα και κάνει τη διαφορά.

Με υπογραφή... Ζούμπατς η Κροατία στο δρόμο της Ελλάδας
ΜΠΑΣΚΕΤ

22:46 - 06.07.2024

Με υπογραφή... Ζούμπατς η Κροατία στο δρόμο της Ελλάδας

Ντέρμπι στο ΣΕΦ, με την Δομινικανή Δημοκρατία να φτάνει στα... όριά της την Κροατία, όμως η αποτελεσματικότητα του Ίβιτσα Ζούμπατς έκρινε το παιχνίδι, με τους Κροάτες να φτάνουν στη νίκη με 80-77 και να κλείνουν θέση για τον τελικό όπου θα αντιμετωπίσουν την Ελλάδα.

Ο Ίβιτσα Ζούμπατς είναι ο νο.1 πονοκέφαλος για την γαλανόλευκη άμυνα και ο παίκτης που θα πρέπει να αναχαιτίσει τη δράση του η Εθνική όσο κανενός άλλου στο ρόστερ της ομάδας του Γιόσιπ Σέσαρ.

Οι αριθμοί του σέντερ των Λος Άντζελες Κλίπερς σε αυτό το Προολυμπιακό Τουρνουά έρχονται να επιβεβαιώσουν το impact του στο επιθετικό -και όχι μόνο- κομμάτι. Ο Big Zu μετράει 24 πόντους, 11 ριμπάουντ, 83,3% στα σουτ, 92,3% στις βολές και 36,3 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης. Αριθμοί που έρχονται να (απο)δείξουν πως αυτός είναι η μεγαλύτερη απειλή για την άμυνα της ομάδας του Βασίλη Σπανούλη.

Αν δεν σας έπεισαν οι παραπάνω αριθμοί, να σας πούμε πως ο Ζούμπατς είναι δεύτερος σκόρερ του τουρνουά, πίσω από τον Λούκα Ντόντσιτς, ενώ είναι πρώτος στα ριμπάουντ, αλλά και πρώτος σε αξιολόγηση. Not bad at all.

Το μαρκάρισμά του είναι μείζονος σημασίας για την έκβαση του αγώνα. Δεν ήταν λίγες οι φορές άλλωστε που οι Κροάτες «δόμησαν» την επίθεσή τους γύρω του, με τον 27χρονο σέντερ είτε να λειτουργεί σαν... σκαλοπάτι για να εκτελέσουν οι Σάριτς, Χεζόνια, είτε τελειώνοντας αυτός με ποικίλους τρόπους. Διαθέτει post up παιχνίδι, μπορεί να απειλήσει με πρόσωπο στο καλάθι, εκτελεί πολύ καλά το πικ εν ρολ, ενώ μπορεί να ανταποκριθεί και στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη.

Με την απουσία του Κώστα Αντετοκούνμπο να αφαιρεί από το «γαλανόλευκο» ρόστερ έναν παίκτη με ενέργεια και αθλητικά προσόντα, που θα μπορούσε να κουράσει τον Ζούμπατς, η φροντ λάιν της Εθνικής αναμένεται να έχει πολλή δουλειά με το μαρκάρισμά του. Και αυτό αναμένεται να κρίνει πολλά για την έκβαση της αναμέτρησης στο φαληρικό στάδιο, που θα κρίνει και το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού στα τέλη Ιουλίου.