Επαγγελματική διαιτησία στο μπάσκετ: Χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων ή ώρα για αλλαγές;
i

©Intime

Επαγγελματική διαιτησία στο μπάσκετ: Χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων ή ώρα για αλλαγές;

Νίκος Καλαμπάκας 11:42 - 01.10.2024 / Ανανεώθηκε: 12:00 - 01.10.2024

Η ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ολυμπιακό στον τελικό του Super Cup έφερε ένατονα παράπονα από τους πράσινους για τη διαιτησία του αγώνα και το Sportal αναλύει τα δεδομένα. Ήρθε η ώρα για αλλαγές όντως ή απλά παρακολουθούμε ένα ακόμα επεισόδιο σε έναν «χαρτοπόλεμο» ανακοινώσεων;

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από εκείνο το περίφημο συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ στο οποίο ο Ολυμπιακός ζητούσε να έρθουν ξένοι διαιτητές στην Ελλάδα προκειμένου να συνεχιστεί το πρωτάθλημα.

Η πρόταση των ερυθρόλευκων τότε δεν είχε γίνει αποδεκτή, αφού οι υπόλοιπες ομάδες την είχαν καταψηφίσει, σε εκείνο το περίφημο... 13-1 που είχε γίνει «σταθμός» στην καζούρα των φίλων του Παναθηναίκού προς τους «αιώνιους αντιπάλους» τους.

Έκτοτε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, έγιναν αλλαγές στη διοίκηση του αθλήματος αφού ο Βαγγέλης Λιόλιος διαδέχθηκε τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, ωστόσο το σκηνικό παραμένει πάντα ίδιο: Όποτε μια από τις δύο ομάδες γνωρίζει την ήττα, αρχίζουν τα παράπονα...

Ο Παναθηναϊκός που το 2019 δεν ήθελε καν να ακούει την πρόταση για τους ξένους διαιτητές, πλέον βρίσκεται αυτός στην πλευρά που ζητάει αλλαγές στο επαγγελματικό μπάσκετ. Ο λόγος είναι ότι στην ομάδα θεωρούν ότι ο Ολυμπιακός ευνοείται στα μεταξύ τους ματς. Το αντίθετο δηλαδή από αυτό που πίστευαν οι ερυθρόλευκοι, μια πενταετία πριν.

Στην Ελλάδα συνηθίζουμε όταν τα πράγματα δεν μας πάνε όπως θέλουμε, να βρίσκουμε εξιλαστήρια θύματα. Κάπως έτσι συμπεριφέρονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι του ελληνικού αθλητισμού.

Ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων όποτε έρχεται μια ήττα και προτάσεις που άλλοτε έχουν νόημα, άλλοτε όχι.

Το ελληνικό μπάσκετ έχει συνηθίσει να τους βλέπει να τσακώνονται σε κάθε ευκαιρία. Δύο ομάδες με διαφορετική νοοτροπία από τη βάση τους, λόγω των διοικήσεών τους, προσπαθούν να προασπίσουν τα συμφέροντά τους, αγνοώντας τον κίνδυνο να καταστραφούν όλοι οι υπόλοιποι.

🏀'Επος με Μιλουτίνοφ - Βεζένκοφ: «Σου ζητούσα εδώ και μισή ώρα να έρθεις και έκανες μ@λ@κίες - Now you are… παραπονιέσαι»
SPORTAL ORIGINALS

18:28 - 30.09.2024

🏀'Επος με Μιλουτίνοφ - Βεζένκοφ: «Σου ζητούσα εδώ και μισή ώρα να έρθεις και έκανες μ@λ@κίες - Now you are… παραπονιέσαι»

Ο Σάσα Βεζένκοφ έκανε... παρέμβαση στη συνέντευξη του Νίκολα Μιλουτίνοφ στο Sportal και ο Σέρβος εξέφρασε τα παράπονά του για τον συμπαίκτη του.

Το ζήσαμε πριν λίγα χρόνια με τον παραλίγο υποβιβασμό του Λαυρίου επειδή ο Παναθηναϊκός δεν κατέβηκε να αγωνιστεί σε ματς πρωταθλήματος, το ζούμε ακόμα, αφού όποτε οι δύο μεγάλοι «μιλάνε», αντικείμενό τους είναι το προσωπικό όφελος και όχι το καλό του αθλήματος.

Η διαιτησία είναι επαγγελματική σε πολλές κορυφαίες λίγκες στην Ευρώπη. Πρώτες και καλύτερες η Ευρωλίγκα και το ισπανικό πρωτάθλημα. Παράπονα για κάποιες αποφάσεις υπάρχουν παντού, όμως πουθενά δεν γίνεται ο κακός χαμός που γίνεται στη χώρα μας.

Το ζήτημα πλέον είναι να κάτσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι και να μιλήσουν σοβαρά για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ. Η διαιτησία σίγουρα είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να ανοίξει και να ξεκινήσει να εξετάζεται σε βάθος και όχι επιφανειακά.

Αν οι ομάδες θέλουν αλλαγές, ας τις δικαιολογήσουν έχοντας κύριο μέλημα το πως θα πάει μπροστά το άθλημα και όχι να κοιτάζουν μόνο τη δική τους... καμπούρα.

Λύσεις μπορούν να βρεθούν. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα προσπαθήσουν όλοι μαζί να νικήσει επιτέλους το μπάσκετ και όχι η ομάδα τους...