Ο Νίκολα Κάλινιτς μετά τον αγώνα του Ερυθρού Αστέρα με την ΑΑναντολού Εφές είπε ότι κάποια πράγματα δεν θα σφυρίζονται για τις μεγάλες ομάδες της EuroLeague, εστιάζοντας στο θέμα της διαιτησίας
Η διαιτητική ανάλυση του Τοντ Γουόρνικ για το "Basket News" έδειξε ότι ο Ερυθρός Αστέρας αδικήθηκε σε ορισμένες φάσεις στον αγώνα της 33ης αγωνιστικής της EuroLeague. Το ίδιο ισχύει και για την Εφές, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς. Η ανάλυση της διαιτησίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά ως πρώην διαιτητής, ο Γουόρνικ προσπάθησε να εμβαθύνει στις γκρίζες ζώνες. Επισήμανε ότι οι διαιτητές δεν είχαν σωστή τοποθέτηση ή, για παράδειγμα, ότι δεν μέτρησαν τα οκτώ δευτερόλεπτα. Ο Νίκολα Κάλινιτς, μετά τον αγώνα έκανε ίσως την καλύτερη τοποθέτηση.
"Θα έλεγα πολλά, αλλά θα τιμωρηθώ αν μιλήσω. Κόντρα στην Μπαρτσελόνα δεν περάσαμε την μπάλα για 15 δευτερόλεπτα και ήταν το ίδιο. Πρέπει να ζήσουμε με αυτό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε ο Ερυθρός Αστέρας, και παρόλο που είμαστε η μεγαλύτερη ομάδα στην Σερβία, μια από τις δύο μεγαλύτερες ομάδες στην Σερβία, δεν είμαστε στην EuroLeague. Μπαρτσελόνα, Αναντολού Εφές, Ρεάλ Μαδρίτης, Φενέρμπαχτσε... Οι διαιτητές θα είναι πάντα με το μέρος τους. Δεν πρέπει να χάσουμε την ψυχραιμία μας, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό." Νίκολα Κάλινιτς
Κάποια ζώα είναι πιο ίσα από άλλα.
Η διαιτησία είναι σχεδόν πάντα υποκειμενική. Οι οπαδοί όταν μιλούν για αυτήν, συνήθως δεν είναι αντικειμενικοί. Οι ειδικοί μπορούν να επισημάνουν τα προβλήματα, αλλά θα ληφθεί υπόψη η γνώμη τους; Εκεί έγκειται το κύριο πρόβλημα. Μπορεί κανείς να συζητά για συγκεκριμένα λάθη για μέρες, αλλά μετά από λίγο καιρό, το θέμα ξεχνιέται και περνάμε στο επόμενο. Είναι ένας φαύλος κύκλος χωρίς διέξοδο, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν ο Ερυθρός Αστέρας και ο Παρτίζαν παίζουν εναντίον ομάδων που θεωρούνται "μεγαθήρια" στην EuroLeague.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Έφες. Υπήρχαν λάθη, αλλά οι διαιτητές δεν τα είδαν. Το αστείο είναι ότι ο Κάλινιτς τα είδε όλα και έκανε διάλογο με τους διαιτητές για αυτά, ενώ οι άλλοι ήταν συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι. Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές στα υποτιθέμενα οκτώ δευτερόλεπτα. Ο Κάλινιτς διαμαρτυρόταν έντονα, έδειχνε στους διαιτητές ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, αλλά οι σφυρίχτρες έμειναν σιωπηλές. Αυτό εκνεύρισε περισσότερο τον έμπειρο διεθνή, ο οποίος περίμενε ίση μεταχείριση, αλλά προφανώς ισχύει η ρήση του Τζόρτζ Όργουελ από το έργο του "Η Φάρμα των Ζώων": "Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά κάποια ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα".
Η βασική αρχή της διαιτησίας στην EuroLeague είναι ότι οι σταρ και οι πιο έμπειροι παίκτες είναι προστατευμένοι και θα τύχουν ειδικής μεταχείρισης. Το αξίζουν ο Ερυθρός Αστέρας και ο Παρτίζαν; Απολύτως. Και οι δύο ομάδες έχουν παίκτες που είναι σταρ και των οποίων ο λόγος έχει βαρύτητα. Αλλά και πάλι, πάντα εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπαρτσελόνα, του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, της Φενέρμπαχτσε, της Μονακό και άλλων ομάδων, κάτι λείπει και το θέμα της συζήτησης γίνεται πάλι η διαιτησία αντί για τη νίκη ή την ήττα μιας ομάδας.
)
17:10 - 07.04.2025
Η Χάποελ Ιερουσαλήμ έκανε νέο συμβόλαιο στον MVP Χάρπερ!
Τριετές συμβόλαιο με την Χάποελ Ιερουσαλήμ υπέγραψε ο Τζάρεντ Χάρπερ
Μπες ΕΔΩ και βρες όλα τα video της EuroLeague!
Τα φάουλ θα δοθούν ή δεν θα δοθούν, τα λάθη είναι μέρος του αθλήματος, αλλά πάλι, αν αυτά τα πράγματα επαναλαμβάνονται, πού είναι το όριο της ανοχής; Πώς μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό; Απλά, αν συμβιβαστείς με την πραγματικότητα, είναι πολύ δύσκολο. Δεν μπορείς να μένεις σιωπηλός για τα λάθη που επαναλαμβάνονται. Αλλά ίσως πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο επικοινωνίας και να συνεργαστούμε με τους διαιτητές. Η επισήμανση του προβλήματος είναι μια πιθανή λύση, και η ELPA (Ένωση Παικτών EuroLeague), η EHCB (Ένωση Προπονητών) και η Ένωση Διαιτητών EuroLeague πρέπει να συζητήσουν για αυτό. Όλοι αξίζουν ίση μεταχείριση, είτε πρόκειται για τον Ερυθρό Αστέρα, την Παρτίζαν, τη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα.