Από το 2017 και μετά η Λιθουανία βρίσκόταν μεταξύ φθοράς και αφθασίας. Τώρα επέστρεψε στην ελίτ και το Sportal παρουσιάζει τους λόγους και τις αιτίες πίσω από την εξαιρετική πορεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA.
Αποστολή στη Μανίλα
Για να κοιτάξει κάποιος την τελευταία μεγάλη επιτυχία της Λιθουανίας πρέπει να γτρείσει το χρόνο στο 2015. Τότε που στο Eurobasket της Γαλλίας η Lietuva κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, καθώς ηττήθηκε από την Ισπανία στον μεγάλο τελικό. Ήταν το δεύτερο διαδοχικό μετάλλιο των Λιθουανών σε Eurobasket.
Ταυτόχρονα όμως, ήταν και το τελευταίο τους σε όλες τις διοργανώσεις. Το 2014 έφτασαν κοντά στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο όμως τερμάτισαν τέταρτοι. Και κάπου εκεί σταματάνε οι καλές πορείες στις διοργανώσεις, γενικότερα. Με μια παρένθεση το 2016, όπου τερμάτισαν έβδομοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μακριά από τη ζώνη των μεταλλίων.
Από το 2017 και μετά τα πράγματα έγιναν πολύ άσχημα. Διότι οι Λιθουανοί μέτρησαν 2 ένατες θέσεις (το 2017 στο Eurobasket και το 2019 στο Παγκόσμιο Κύπελλο), μία 15η θέση στο Eurobasket του 2022 και έναν αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ιδίως η αποτυχία του 2022 ήταν ηχηρή, καθώς οι Λιθουανοί ταξίδεψαν με βλέψεις, είχαν πλήρες ρόστερ όμως έκαναν... μια τρύπα στο νερό. Μόλις 2 νίκες και 4 ήττες ο απολογισμός τους.
Αυτό το καλοκαίρι τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Οι απουσίες πολλές, με βασικότερη αυτή του Ντομάντας Σαμπόνις, αλλά η Lietuva του Κάζις Μακσβίτις ήταν πορετοιμασ΄νενη για μάχη. Και το απέδειξε στην πράξη, κλείνοντας θέση για την οκτάδα του Παγκοσμίου, μία «στροφή» πριν ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος. Κάτι που δεν ήρθε τυχαία, αλλά υπήρχε πλάνο το οποίο εκτελέστηκε εξαιρετικά απ' όλους.
Όποιος είναι στη Μανίλα, το κάνει με την καρδιά του
Το πιο βασικό είναι κάθε παίκτης που βρίσκεται στο ρόστερ να θέλει και να απολαμβάνει να είναι μέρος της διαδικασίας. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την εθνική ομάδα της Λιθουανίας, αλλά για κάθε ομάδα που αγωνίζεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και σε κάθε διεθνή διοργάνωση.
Στην Λιθουανία κατάφεραν όχι μόνο να βρουν τους παίκτες που κρατάνε σε υψηλό επίπεδο το γκρουπ, αλλά κάθε ένας που πήρε μέρος στην προετοιμασία το έκανε με όλη του την καρδιά. Με πρώτο τον ηγέτη του συνόλου, Γιόνας Βαλαντσιούνας. Και όταν ένας εκ των κορυφαίων παικτών στην ιστορία του μπάσκετ της χώρας έχει αυτή τη νοοτροπία, τότε ακολουιθούν και οι υπόλοιποι.
Ο JV έδωσε τον τόνο και ήταν αυτός που «έφτιαξε» το κλίμα μέσα στην ομάδα με την παρουσία του. Έβαλε, εν ολίγοις, τις βάσεις για την πορεία της ομάδας του.
Το δίδυμο Βαλαντσιούνας-Σαμπόνις που δεν δούλεψε
Οι παίκτες στους οποίους έχει «χτίσει» το παρόν του το μπάσκετ της χώρας είναι δύο. Ντομάντας Σαμπόνις και Γιόνας Βαλαντσιούνας. Το 2022 οι δύο σέντερ αγωνίστηκαν μαζί. Όμως περισσότερο μπέρδεψαν την ομάδα, παρά την έκαναν καλύτερη με την παρουσία τους.
Δεν ήταν μόνο το ρεκόρ στο Ευρωμπάσκετ (2-4), αλλά και η συνολική εικόνα που έδειχνε πως αυτό το δίδυμο απλώς δεν μπορεί να λειτουργήσει. Κάτι που φάνηκε ακόμα περισσότερο στη Μανίολα. Ο Βαλαντσιούνας ήταν εξ αρχής το point of emphasis των Λιθουανών με τον Μοτεγιούνας σε ρόλο μπακ απ. Δεν υπήρχε δηλαδή η ανισσοροπία για την θέση του βασικού και ηγέτη. Όλοι ήξεραν πως πρέπει να κινηθούν γύρω από τον σέντερ των Πέλικανς.
Αυτή η συνθήκη έφερε περισσότερη ισορροπια και ταυτόχρονα «απελευθέρωσε» και τον ίδιο τον Βαλαντσιούνας, που πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις στο τουρνουά, χωρίς όμως να μεταρέπεται σε one man show. Κάτι πολύ ωφέλιμο για την ομάδα του σε βάθος χρόνου.
Η άνοδος του Γιοκουμπάιτις που θυμίζει... Σάρας
Για να έχει μια ομάδα καλή πορεία σε ένα τουρνουά σαν αυτό, θα πρέπει τα γκαρντ να λειτουργούν στην εντέλεια. Όσο προχωρούσε η διοργάνωση ο Ρόκας Γιοκουμπάιτις ανέβαζε όλο και περισσότερο στροφές, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια του.
Έπειτα από μια σεζόν με σκαμπανεβάσματα στην Μπαρτσελόνα, ο Λιθουανός πλέι μέικερ πήρε την μπαγκέτα του ηγέτη, πήρε ευθύνες και μέχρι ώρας ανταποκρίνεται άψογα.
Κινητήριος δύναμη για τους Λιθουανούς στο τουρνουά, απέναντι στην Εθνική έκανε μεγάλη ζημιά με την ικανότητά του στο «διάβασμα» του παιχνιδιού, ενώ, υπάρχουν στιγμές που εκτελεί ο ίδιος τα σουτ που δημιουργεί. Δεν θα ήταν υπερβολή, λόγω και του αριθμού του στη φανέλα, να πει κάποιος πως σε αυτό το τουρνουά ο Γιοκουμπάιτις είναι ένα... υβρίδιο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.
«Κάθε παιχνίδι τη φορά»
Μοιάζει κοινότυπο, μοιάζει τετριμμένο, αλλά για τους Λιθουανούς ισχύει στο 100%. Δύο στοιχεία τους οδηγούν να βγάζουν το καλύτερο παιχνίδι τους. Από τη μία η συγκέντρωση στον επόμενο αντίπαλο και μόνο. Από την άλλη το γεγονός πως ξέρουν τους ρόλους τους ο καθένας μέσα στο σύνολο. Γνωρίζει ο καθένας τι πρέπει να κάνει, με τους ρόλους τους να μην είναι πολύ διαφορετικοί, συγκριτικά με την παρουσία τους στους συλλόγους. Κάτι που σημαινει πως η ισορροπία είναι μεγαλύτερη και η ομάδα αποδίδει καλύτερα.
Και πλέον απέχει 40 λεπτά από την τετράδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στην οποία έχει να βρεθεί από το 2014. Μεγάλη υπόθεση, από κάθε άποψη.
Το Mundobasket 2023 στο sportal.gr
Η δράση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία κορυφώνεται και το Sportal.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει με εγκυρότητα και ταχύτητα. Η πορεία και τα νέα της Εθνικής μας, αλλά και όλων των ομάδων, το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων είναι εδώ, για να μην χάσετε ούτε τις λεπτομέρειες του Mundobasket 2023.