Είναι η φυσική έδρα του Ολυμπιακού, ένας τόπος «ερυθρόλευκων» διακρίσεων, αλλά στο συλλογικό ασυνήθιστο των φιλάθλων η εικόνα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας που δημιουργεί τα πιο έντονα συναισθήματα αφορά αυτή που απεικονίζει τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τα άλλα παιδιά στην χρυσή πορεία του 1987. Παρόλα αυτά η Εθνική ομάδα σπανίως βρίσκει τον δρόμο προς το Φάληρο και στο Προολυμπιακό Τουρνουά (2-7 Ιουλίου) θα επιστρέψει εκεί για πρώτη φορά μετά το Μουντομπάσκετ του 1998.
Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας σχεδιάστηκε το 1983. Τόπος για την ανέγερσή του επιλέχθηκε το δυτικό άκρο του Φαληρικού Όρμου και συγκεκριμένα το οικόπεδο απέναντι από το Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», δηλαδή τη θέση που έλαβε το 1985 όταν και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του. Στις 16 Φεβρουαρίου εκείνου του έτους, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, στο τέλος της πρώτης του διακυβέρνησης (λίγο πριν την επανεκλογή του τον Ιούνιο του 1985) έκανε τα εγκαίνια ενός κτηρίου συμβόλου της παραλιακής ζώνης και τον τόπο μεγάλων διακρίσεων και σπουδαίων αθλητικών επιτυχιών. Αλλά και μοναδικών θεαμάτων, όπως και αρκετών ομιλιών, συνεδρίων και προεκλογικών συγκεντρώσεων του ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής.
Βέβαια, εντός του ΣΕΦ έχουν φιλοξενηθεί κυρίως σπουδαίες νίκες του Ολυμπιακού, που αποτελεί την φυσική του έδρα, μεγάλες προκρίσεις της ομάδας του Πειραιά και κατακτήσεις τίτλων. Μόνο που δεν έχει πανηγυρίζει μόνο ο Ολυμπιακός και οι Πασοκτζήδες εντός του. Είναι το γήπεδο που έγινε το τόπος του μπασκετικού θαύματος του 1987. Τότε που ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης και τα άλλα... παιδιά, νίκησαν στον μεγάλο τελικό του Μουντομπάσκετ τη Σοβιετική Ένωση σε μία από τις σπάνιες εποποιΐες στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού.
Ακόμα και από... γούρι ή ευδαιμονία θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς πως το ΣΕΦ θα ήταν η πρώτη επιλογή για τα παιχνίδια της Εθνικής ομάδας. Παρόλα αυτά το κατά μία δεκαετία νεότερο ΟΑΚΑ αποτέλεσε ιστορικά πιο τακτική έδρα της «γαλανόλευκης», που έχει παίξει... παντού, αλλά σπανίως στο Φαληρικό Στάδιο.
Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία φορά που η «επίσημη αγαπημένη» φιλοξένησε αντίπαλο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το έκανε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998. Τότε που ο Παναγιώτης Γιαννάκης ήταν... φρέσκος στην τεχνική ηγεσία και στο παρκέ πρωταγωνιστές ο Νίκος Οικονόμου, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, ο Αγγελος Κορωνιός και οι Ιάκωβος Τσακαλίδης, Νίκος Μπαλογιάννης, Δημήτρης Παπανικολάου, αλλά και ο Παναγιώτης Φασούλας στην τελευταία του παρουσία με το εθνόσημο στο στήθος.
Η Εθνική έπαιξε τα πρώτα ματς του προκριματικού γύρου στο ΣΕΦ (με Σενεγάλη, Ιταλία, Καναδά) και μετά μεταφέρθηκε στο ΟΑΚΑ. Εκεί όπου χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία. Η μεγαλύτερη, όπως έχει καταγραφεί στις μνήμες όλων όσων την παρακολούθησαν, καθώς η ήττα από την Γιουγκοσλαβία στον ημιτελικό ήρθε με τρόπο που πλήγωσε πολύ.
13:38 - 27.11.2023
Είναι πολλά τα λεφτά: Πόσο θα κοστίσει στην Ελλάδα η διοργάνωση του Προολυμπιακού τουρνουά
Η FIBA επέλεξε τον Πειραιά και το ΣΕΦ για να διοργανωθεί εκεί ο ένας από τους τέσσερις ομίλους των Προολυμπιακών Τουρνουά. Για να συμβεί αυτό όμως, χρειάστηκε η ΕΟΚ να εξασφαλίσει σχεδόν 2,4 εκατομμύρια ευρώ ως αρχικό κόστος της διαδικασίας. Μόνο που αυτό το ποσό δεν είναι και το τελικό, καθώς θα προστεθούν όλα τα διαδικαστικά έξοδα, αλλά και η φιλοξενία των υπόλοιπων αποστολών. Υπήρχε όμως, όραμα και δελεαστικές προτάσεις -πέραν από τα χρήματα- για να επιτευχθεί ο στόχος της Ομοσπονδίας.
Τον Ιούλιο του 2024 λοιπόν, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα επιστρέψει μετά από 26 χρόνια στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, καθώς εκεί θα διοργανωθεί το Προολυμπιακό Τουρνουά. Εκεί λοιπόν, θα παίξει η Ελλάδα με τους αντιπάλους της που θα προκύψουν από την κλήρωση της Δευτέρας (27/11, 20:00) και εκεί θα διεκδικηθεί η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.