Η FIBA τοποθετεί στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας την Εθνική εν όψει Προολυμπιακού τουρνουά

Η FIBA τοποθετεί στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας την Εθνική εν όψει Προολυμπιακού τουρνουά

Γιώργος Γαβριλάκης 15:07 - 15.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:29 - 14.08.2024

To ranking της FIBA καθορίζει τα γκρουπ δυναμικότητας εν όψει των Προολυμπιακών τουρνουά και η διεθνής ομοσπονδία κατατάσσει την Ελλάδα στο Νο 14, πράγμα που σημαίνει ότι Εθνική θα αντιμετωπίσει ισχυρούς αντιπάλους στην πορεία της προς το Παρίσι.

Με το που ολοκληρώθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο, μοιράστηκαν τα μετάλλια και οι διακρίσεις, οι Γερμανοί πανηγύριζαν το χρυσό και οι Σέρβοι το ασημένιο, όλες οι εθνικές ομάδες άρχισαν να προσαρμόζουν το πλάνο τους σε σχέση με τις μελλοντικές υποχρεώσεις. Κι αν οκτώ ομάδες, πέραν των δύο φιναλίστ, έχουν προκριθεί απευθείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 που θα διεξαχθούν στο Παρίσι, υπάρχουν και όλοι οι υπόλοιποι θα θα διεκδικήσουν τη θέση τους μέσω των Προολυμπιακών τουρνουά. 

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η Εθνική ομάδα, την οποία η FIBA κατατάσσει στην 14η θέση δυναμικότητας του ranking, άρα και στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας. H πτώση αφορά πέντε θέσεις σε σχέση με τη λίστα πριν το Μουντομπάσκετ και αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη μετά τον αποκλεισμό στη φάση των «16» καλύτερων ομάδων και την τελική κατάληψη της 15ης θέσης στο τουρνουά -που παρεμπιπτόντως είναι η χειρότερη στην ιστορία της «γαλανόλευκης». 

Στο ranking η FIBA πάντως, διατήρησε στο Νο 1 τις ΗΠΑ παρά τη μεγάλη αποτυχία και τελικώς την τέταρτη θέση που πήρε στις Φιλιππίνες, ενώ στη δεύτερη θέση εμφανίζεται ακόμα η Ισπανία, παρά και τη δική της αποτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Γερμανία πάντως, ανέβηκε 8 θέσεις στην κλίμακα και πλέον βρίσκεται στο Νο 3, μπροστά από Αυστραλία, Σερβία, Καναδά και Αργεντινή. 

Την δεκάδα συμπληρώνουν η Λετονία που αναρριχήθηκε 22 θέσεις μετά την πορεία της μέχρι την πέμπτη θέση στο πρόσφατο Μουντομπάσκετ, η Γαλλία, που θα παίξει ως διοργανώτρια χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και η Λιθουανία.  

Πλέον απομένει να δούμε ποιες χώρες θα φιλοξενήσουν ομίλους του Προολυμπιακού και εκεί θα αρχίσει να διαμορφώνεται η εικόνα των ομάδων που θα βρεθούν αντίπαλες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.