Ο Σαμοντούροφ και οι άλλοι: Αυτοί είναι οι παίκτες που αξίζει να δεις στο Πανευρωπαϊκό Νέων (vid)
i

© FIBA

Ο Σαμοντούροφ και οι άλλοι: Αυτοί είναι οι παίκτες που αξίζει να δεις στο Πανευρωπαϊκό Νέων (vid)

Το EuroBasket U20 σηκώνει αυλαία κι εκτός από την Εθνική ομάδα και τα «αστέρια» που συμμετέχουν, υπάρχουν διάφορα... διαμαντάκια που ξεχωρίζουν και στους υπόλοιπους συλλόγους που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς.

Το EuroBasket U20 ξεκινά σήμερα Σάββατο (13/07) και δίνει πολλούς λόγους στους μπασκετόφιλους για να το παρακολουθήσουν.

Η Εθνική Νέων Ανδρών είναι έτοιμη να ξεχωρίσει στην διοργάνωση και να κάνει δική της ακόμη μία κορυφαία διάκριση. Τα αστέρια του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου έχουν θέσει πολύ υψηλά τον πήχη και ετοιμάζονται να χαράξουν μία εξαιρετική πορεία.

Αναμφισβήτητα, το «γαλανόλευκο» ρόστερ έχει παίκτες που ξεχωρίζουν με τον Βαγγέλη Ζούγρη και τον Αλέξανδρο Σαμοντούροφ να συγκεντρώνουν πάνω τους τα περισσότερα βλέμματα. Ο 20χρονος σέντερ του Περιστερίου θεωρείται ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του τουρνουά που ενισχύει ιδανικά την frontline της Εθνικής ομάδας έχοντας κεντρίσει και το ενδιαφέρον της ίδιας της FIBA.

Ο Σαμοντούροφ από την άλλη προέρχεται από μία καταπληκτική σεζόν κατακτώντας EuroLeague και Basket League με τον Παναθηναϊκό και είναι πανέτοιμος να προσφέρει τις... υπηρεσίες του για χάρη της Ελλάδας. Εξάλλου και ο επιτυχημένος προπονητής των «πράσινων», Εργκίν Αταμάν, τον εκμεταλλεύτηκε τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση δείχνοντας εμπιστοσύνη στις ικανότητές του.

Η Εθνική ομάδα βρίσκεται στον πρώτο όμιλο του τουρνουά, όπου θα συναντήσει στον δρόμο της τους οικοδεσπότες Πολωνούς, τους Σέρβους και τους Γάλλους.

Τα power ranking για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - Στο No 1 οι ΗΠΑ, σε ποια θέση τοποθετείται η Ελλάδα
ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

13:13 - 12.07.2024

Τα power ranking για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - Στο No 1 οι ΗΠΑ, σε ποια θέση τοποθετείται η Ελλάδα

Η FIBA ανακοίνωσε με ιεραρχική σειρά τη δυναμικότητα των ομάδων που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησή της. Στην πρώτη εξάδα η Εθνική ομάδα και στην κορυφή η Team USA.

Οι αντίπαλοί της έχουν με την σειρά τους παίκτες που βγαίνουν μπροστά καθιστώντας το έργο της ακόμη δυσκολότερο. Αρχικά, η Γαλλία μπορεί να έχασε τον αστέρα της, τον Βίκτορ Ουεμπανιάμα ως Νο. 1 του Draft του 2023 και τον Ζακαρί Ρισασέ ως επίσης Νο. 1 στο φετινό Draft, έχει όμως νέο «Ζαχαρία», τον Ζακαρί Πέριν, ο όποιος ήταν στην All Star πεντάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου U19 και είναι έτοιμος να βοηθήσει την προσπάθεια των «τρικολόρ» στην διοργάνωση.

Από την άλλη, η Εθνική ομάδα θα συναντήσει την Σερβία, του Φίλιπ Γιόβιτς που είναι έτοιμος να ξεπεταχτεί μετά το πολύ καλό τουρνουά που έκανε στο EuroBasket U18 το 2023, όπου η Σερβία πήρε το χρυσό και συγκέντρωσε μέσο όρο 12 πόντους, 6 ριμπάουντ και 2.3 μπλοκ.

Όμως πέρα από τους αντίπαλους που θα συναντήσει η «γαλανόλευκη» στην πρώτη φάση, υπάρχουν κι άλλοι παίκτες που είναι έτοιμοι να... λάμψουν στο EuroBasket U20. Πρώτα απ' όλα στη γειτονική Τουρκία, ο Μπέρκε Μπουγιουκτουντσέλ με εμπειρία πάνω από 50 παιχνιδιών φορώντας τη φανέλα της Τόφας κι έχοντας πάρει μέρος σε πέντε διαφορετικές διοργανώσεις της FIBA κάνει τη διαφορά με την ασφυκτική του άμυνα.

Δεν γίνεται να μη γίνει αναφορά στον Νόαμ Γιάκοβ από το Ισραήλ, που έκανε ήδη το ντεμπούτο του με την εθνική στο Παγκόσμιο του 2023, όπου άφησε το στίγμα του σκοράροντας με διψήφιο αριθμό πόντων, ενώ είχε και μέσο όρο 4.5 ασίστ. Ο νεαρός γκαρντ, που αγωνίζεται για χάρη της Βιλερμπάν, φυσικά είχε ξεχωρίσει για την εμφάνισή του απέναντι στη Γαλλία με 31 πόντους και 5 ασίστ ακόμη κι αν δεν κατάφεραν οι Ισραηλινοί να φύγουν με τον τίτλο.

Οι Γερμανοί γλυκοκοιτάζουν τον πρώτο τους τίτλο στο EuroBasket U20 έχοντας στο ρόστερ τους εμπειρία και πολύ ταλέντο, όπου ξεχωρίζει ο Γιάκομπ Έσμινγκερ για το μέγεθός του και την ικανότητά του στο σουτάρισμα από την περιφέρεια.

Ξεκινά το Eurobasket U20: Πρεμιέρα με την Σερβία για την Εθνική ομάδα - Το ρόστερ, ο όμιλος και το πρόγραμμα
EUROBASKET

16:01 - 13.07.2024

Ξεκινά το Eurobasket U20: Πρεμιέρα με την Σερβία για την Εθνική ομάδα - Το ρόστερ, ο όμιλος και το πρόγραμμα

Με μεγάλες προσδοκίες και υψηλή προοπτική η Εθνική ομάδα Νέων Ανδρών ξεκινά το βράδυ του Σαββάτου (13/7, 21:30, ΕΡΤ Sports 2) τις υποχρεώσεις της στο EuroBasket U20 με μία αναμέτρηση κόντρα στη Σερβία.

Η Λιθουανία μέχρι πρότινος είχε τον Μάτας Μπουζέλις στον οποίο μπορούσε να στηρίζεται, όμως με εκείνον να γίνεται Draft φέτος στον «μαγικό» κόσμο του ΝΒΑ, όμως πλέον μπορεί να στηρίζεται στον Μοτιέγιους Κρίβας και στον Παούλιους Μουράουσκας. Ο Κρίβας αγωνίστηκε σε 36 παιχνίδια για λογαριασμό της Αριζόνα έχοντας μέσο όρο 5.4 πόντους και 4.2 ριμπάουντ ανά 12 λεπτά συμμετοχής, ενώ έγινε μεταγραφή στην Ιντιάνα όπου σε 36 αγώνες συγκέντρωσε μέσο όρο 12.9 πόντων και 10.1 ριμπάουντ σε 25 λεπτά συμμετοχής σημειώνοντας τεράστια βελτίωση. Ο Μουράουσκας έχει ξεχωρίσει εξίσου μιας και στην τελευταία διοργάνωση, που συμμετείχε στην FIBA (EuroBasket U18 2022) είχε μέσο όρο 20.7 πόντους κρατώντας την πρωτιά στο σκοράρισμα.

Σαφώς δεν γίνεται να μην γίνει αναφορά και στα αστέρια της Ισπανίας με τον Λούκας Λανγκαρίτα να βγαίνει πρώτος μπροστά μετά από μία καταπληκτική χρονιά με την Σαραγόσα. Ο νεαρός γκαρντ αναμένεται να φέρει νέο αέρα στη Φούρια Ρόχα μαζί με τον Ιθάν Αλμάνσα του οποίου το βιογραφικό σε διοργανώσεις με την FIBA «μιλάει» από μόνο του. Τρεις συμμετοχές, δύο χρυσά μετάλλια και τρία βραβεία MVP για τον φόργουορντ/ σέντερ που κυριαρχεί και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Για το τέλος αφήσαμε τον Σλοβένο Ουρμπάν Κλαβζάρ που έχει εμπειρία τριών συμμετοχών σε EuroBasket και μετρά ήδη λεπτά συμμετοχής με την εθνική ομάδα ανδρών. Ο νεαρός άσος που κοιτάζει η Ρεάλ Μαδρίτης είναι μια μηχανή σκοραρίσματος, ενώ παράλληλα ξέρει να συνεργάζεται άψογα και να βρίσκει τους συμπαίκτες του.