Εθνικοί μάγκες λύγισαν το Βέλγιο κόντρα σε όλα και κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο!

Εθνική Νέων

i

© FIBA

Εθνικοί μάγκες λύγισαν το Βέλγιο κόντρα σε όλα και κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο!

Ευτυχία Οικονομίδου 20:54 - 21.07.2024 / Ανανεώθηκε: 21:07 - 21.07.2024

Η Εθνική Νέων, παρά την απουσία του Νίκου Πλώτα και τον τραυματισμό του Αλέξανδρου Σαμοντούροβ κατάφερε να κάνει την ανατροπή (70-68) απέναντι στο Βέλγιο στον μικρό τελικό του EuroBasket U20 και έκανε δικό της το χάλκινο μετάλλιο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Η Εθνική μας ομάδα αντιμετώπισε το Βέλγιο στον μικρό τελικό του EuroBasket Νέων με στόχο να διεκδικήσει το χάλκινο μετάλλιο μετά την ήττα που υπέστη το Σάββατο (20/07, 21:30) από τη Γαλλία και το κατάφερε πραγματοποιώντας μία τεράστια ανατροπή (70-68).

Η ομάδα του Κώστα Παπαδόπουλου μπορεί να είχε πληγεί από την απουσία του Νίκου Πλώτα και από τον τραυματισμό του Αλέξανδρου Σαμοντούροβ στο γόνατο στο πρώτο δεκάλεπτο, όμως κατάφερε να επαναλάβει την περσινή της επιτυχία στο Πανευρωπαϊκό Νέων στην Κρήτη και έκανε δική της την τρίτη θέση στο τουρνουά.

Πρώτος σκόρερ για την Ελλάδα ήταν ο Θοδωρής Κωνσταντινίδης με πόντους 19 (2/5 τρίποντα), 5 ασίστ και 2 κλεψίματα, ενώ εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε και ο ως συνήθως «διπλός», Βαγγέλης Ζούγρης με 14 πόντους, 13 ριμπάουντ και 4 κλεψίματα. Για τους Βέλγους απόλυτος πρωταγωνιστής ήταν ο Αγιούμπα Μπράιαντ Τζούνιορ με 19 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα.

Η εξέλιξη της αναμέτρησης:

Το Βέλγιο μπήκε δυναμικά στο ματς με το τρίποντο του Αγιούμπα Μπράιαντ Τζούνιορ, όμως ο τραυματισμός του Αλέξανδρου Σαμοντούροβ ήταν αυτός που κυριάρχησε στο πρώτο δεκάλεπτο. Ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού έδειχνε να υποφέρει, όμως ευτυχώς για την ομάδα του Κώστα Παπαδόπουλου επέστρεψε μετά από τέσσερα λεπτά χωρίς πρόβλημα.

Ο Βαγγέλης Ζούγρης και ο Χάρης Παρασκευόπουλος ήταν οι παίκτες που πρωταγωνίστησαν στο ξέσπασμα της Ελλάδας απέναντι στο Βέλγιο για να πάρει και το προβάδισμα 7 πόντων (11-17, στο 6'30''). Με αυτή τη λογική συνεχίστηκε η πρώτη περίοδος με την Εθνική να την ολοκληρώνει ούσα μπροστά στο σκορ (15-21).

Ο Μπράιαντ Τζούνιορ ήταν ο παίκτης που ξεχώριζε για τους τυπικά γηπεδούχους με το Βέλγιο να σημειώνει το ένα τρίποντο μετά το άλλο (o ίδιος είχε 4/4 εκείνη την στιγμή), για να περάσει μπροστά (24-23, στο 12').

Το σκοράρισμα ήταν πρόβλημα για την Εθνική σε αυτό το δεύτερο δεκάλεπτο που μπόρεσε να βάλει μόλις 10 πόντους έναντι των 25 που δέχτηκε (40-31).

Λαχτάρα στην Εθνική με Σαμοντούροβ - Επέστρεψε στο παρκέ (vid)
ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

19:08 - 21.07.2024

Λαχτάρα στην Εθνική με Σαμοντούροβ - Επέστρεψε στο παρκέ (vid)

Ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ αποχώρησε υποβασταζόμενος στο ξεκίνημα του μικρού τελικού του EuroBasket U20, όπου η Εθνική αντιμετωπίζει το Βέλγιο με φόντο το χάλκινο μετάλλιο. Ευτυχώς τέσσερα λεπτά αργότερα επέστρεψε στο παρκέ.

Μετά την ανάπαυλα, το Βέλγιο διατήρησε το πάνω χέρι στο ματς, όμως η Ελλάδα φάνηκε έτοιμη να αντεπιτεθεί με τους Ζούγρη και Σαμοντούροβ να βγαίνουν μπροστά για να... ροκανίσουν τη διαφορά. Η Εθνική δε μπορούσε να μειώσει περισσότερο από τους τέσσερις πόντους (50-46, στο 30') παρά την αμυντική της βελτίωση και μπήκε στο τέταρτο δεκάλεπτο με τον Ζούγρη να έχει ήδη πετύχει αριθμούς double double.

Τα τρίποντα του Βελγίου ήταν ο τομέας που έπληττε την Εθνική μας ομάδα και κάθε φορά που προσπαθούσε να πλησιάσει στο σκορ, οι τυπικά γηπεδούχοι έβρισκαν εύκολα λύσεις από την περιφέρεια (56-50, στο 32'). Η Ελλάδα βρήκε το τρίποντο μέσω του Χρήστου Μπουντούρη και με τον Θοδωρή Κωνσταντινίδη να ακολουθεί την έβαλε μπροστά στο σκορ μετά από πολλή ώρα (56-57, στο 34').

Οι Βέλγοι έδειχναν να χάνουν την συγκέντρωσή τους και ο Γιάννης Καρακώστας έβαλε ένα μεγάλο τρίποντο 80 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε για να βάλει μπροστά τη «γαλανόλευκη» με 63-65. Ο Κωνσταντινίδης συνέχισε με τον ίδιο τρόπο για το 65-68. Με το παιχνίδι να οδηγείται στη... ρουλέτα των βολών, ο Κωνσταντινίδης κέρδισε ένα κρίσιμο φάουλ στα τελευταία δευτερόλεπτα και έγραψε το τελικό σκορ που υπέγραψε και τον θρίαμβο της Εθνικής απέναντι στο Βέλγιο (68-70).

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 15-21, 40-31, 50-46, 68-70