Σαν σήμερα το 2005: Όταν η Εθνική χόρεψε... συρτάκι στο Βελιγράδι
i

© Intime

Σαν σήμερα το 2005: Όταν η Εθνική χόρεψε... συρτάκι στο Βελιγράδι

Ευτυχία Οικονομίδου 14:27 - 25.09.2024 / Ανανεώθηκε: 14:28 - 25.09.2024

Στιγμές που δεν γίνεται να ξεχαστούν κι όταν έρχονται μέρες σαν κι αυτή, όλοι τις αναπολούμε. Το 2005 η Εθνική ομάδα μπάσκετ σκαρφάλωσε για δεύτερη φορά στο πρώτο σκαλί του βάθρου της Ευρώπης γράφοντας ακόμη μία «χρυσή» σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας της.

Έχουν περάσει 19 χρόνια από τις 25 Σεπτεμβρίου του 2005, όταν η Εθνική ομάδα υπό την καθοδήγηση του Παναγιώτη Γιαννάκη έκανε δικό της το χρυσό μετάλλιο στο EuroBasket στον τελικό απέναντι στη Γερμανία του Ντιρκ Νοβίτσκι.

Μετά το αθλητικό έπος του 1987 με τον Νίκο Γκάλη και τον Παναγιώτη Γιαννάκη και το χρυσό μετάλλιο στο EuroBasket εκείνης της χρονιάς, που έβαλε το ελληνικό μπάσκετ στον χάρτη μια και καλή, κανείς δεν πίστευε ότι κάτι τέτοιο μπορούσε να επαναληφθεί. Ο «Δράκος» από διαφορετικό πόστο πλέον, εκείνο του προπονητή, οδήγησε τη «γαλανόλευκη» στην κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της και έκανε τον κόσμο να δει το ελληνικό μπάσκετ με άλλο μάτι. Έμφαση στην άμυνα, πολλά pick and roll, ψηλά γκαρντ ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά του, που οδήγησαν στο να υιοθετηθεί το συγκεκριμένο στυλ.

© Intime

Φυσικά δε γίνεται να ξεχάσουμε ότι έναν χρόνο αργότερα ακολούθησε το έπος της Σαϊτάμα, όταν την 1η Σεπτεμβρίου του 2006 στην Ιαπωνίας η Ελλάδα έριξε στο... καναβάτσο την Team USA στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 με σκορ 101-95. Θα έλεγε κανείς πως ο Παναγιώτης Γιαννάκης δημιούργησε τη δική του μικρή «δυναστεία», ενώ έγινε ο μοναδικός που έχει κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια από δύο διαφορετικά πόστα (παίκτης και προπονητής). Η σύνθεση της ομάδας ήταν: Θοδωρής Παπαλουκάς, Βασίλης Σπανούλης, Νίκος Ζήσης, Γιάννης Μπουρούσης, Αντώνης Φώτσης, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Νίκος Χατζηβρέττας, Δήμος Ντικούδης, Κωνσταντίνος Τσαρτσαρής, Δημήτηρης Διαμαντίδης, Λάζαρος Παπαδόπουλος και Μιχάλης Κακιούζης.

«Σιγά ρε! Γιατί να μην τους κερδίσουμε;»: Όταν η Ελλάδα σόκαρε τις ΗΠΑ και τον κόσμο του μπάσκετ στη Σαϊτάμα (vids)
ΜΠΑΣΚΕΤ

10:46 - 01.09.2024

«Σιγά ρε! Γιατί να μην τους κερδίσουμε;»: Όταν η Ελλάδα σόκαρε τις ΗΠΑ και τον κόσμο του μπάσκετ στη Σαϊτάμα (vids)

Μία χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ γράφτηκε σαν σήμερα, την 1η Σεπτεμβρίου του 2006 στη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας. Η Ελλάδα έριξε στο... καναβάτσο την Team USA στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 με σκορ 101-95 και το Sportal κάνει ένα ταξίδι σε αυτό το ονειρεμένο παιχνίδι.

Μετά από μία δύσκολη περίοδο με αρνητικά αποτελέσματα, η Ελλάδα δεν πήγαινε σίγουρα ως φαβορί στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό Κύπελλο. Νίκη απέναντι στη Γαλλία, ήττα κόντρα στη Σλοβενία με κάτω τα... χέρια και νίκη με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στους ομίλους της διοργάνωσης ήταν τα αποτελέσματα που οδήγησαν την επίσημη αγαπημένη στην επόμενη φάση. Εκεί ο Νίκος Ζήσης χάρισε στην ομάδα του την πρόκριση στα προημιτελικά απέναντι στο Ισραήλ με 23 πόντους για το τελικό 67-61.

Η αναμέτρηση που ακολούθησε με τη Ρωσία ήταν εντελώς αμφίρροπή, ωστόσο ο Θοδωρής Παπαλουκάς πήρε την υπόθεση πολύ προσωπικά λόγω της εμπειρίας του με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Με 23 πόντους ξέρανε τους Ρώσους (66-61) και οδήγησε την Εθνική μας ομάδα στα ημιτελικά της διοργάνωσης σε ένα ματς που έμελλε να μείνει στην ιστορία.

🏀 Ο Εβάν Φουρνιέ στο Sportal: «Τρομερός προπονητής ο Μπαρτζώκας, έχει χάρισμα και δεν φοβάται»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

11:08 - 19.09.2024

🏀 Ο Εβάν Φουρνιέ στο Sportal: «Τρομερός προπονητής ο Μπαρτζώκας, έχει χάρισμα και δεν φοβάται»

Ο Εβάν Φουρνιέ φόρεσε τα «ερυθρόλευκα» του Ολυμπιακού και μίλησε στο Sportal για τη νέα πρόκληση της καριέρας του, αποθέωσε τον Γιώργο Μπαρτζώκα, έδωσε το παρασκήνιο της μεταγραφής του και εξήγησε την σχέση του με τον Μαρτίας Λεσόρ.

Ελλάδα vs Γαλλία λοιπόν για μία θέση στον μεγάλο τελικό του EuroBasket 2005 με φόντο μία νίκη που ήθελαν πολύ και οι δύο ομάδες για να επιστρέψουν στις εθνικές διακρίσεις. Μία απίστευτη «μονομαχία» έλαβε χώρα στο Βελιγράδι με το σκορ να βρίσκεται στην κόψη του... ξυραφιού και τις δύο ομάδες να πηγαίνουν χέρι-χέρι. Στην τέταρτη περίοδο όμως, οι Γάλλοι φόρτσαραν δείχνοντας πως έχουν καθαρότερο μυαλό χτίζοντας ένα προβάδισμα πρόκρισης 7 πόντων (60-53) ένα λεπτό πριν το φινάλε. Λίγο οι χαμένες βολές των τρικολόρ, λίγο ο Παπαλουκάς και ο Παπαδόπουλος με το αιφνιδιαστικό του κάρφωμα, οδήγησαν στην προσπάθεια για τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη και το θρυλικό «βαλ'το αγόρι μου», από τα χείλη του Βασίλη Σκουντή που έκανε τη μετάδοση του αγώνα με όλη την Ελλάδα να κρέμεται από το σουτ του «3D», στο οποίο ευστόχησε (67-66) και έστειλε την Ελλάδα στον τελικό.

Αντίπαλος της Εθνικής ομάδας στο ματς τίτλου ήταν η Γερμανία του Ντιρκ Νοβίτσκι με την Ελλάδα να δείχνει από νωρίς την πρόθεσή της να πρωταγωνιστήσει και να κάνει δικό της το χρυσό μετάλλιο. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς με 22 πόντους ήταν δίχως αμφιβολία ο MVP του τελικού που σφράγισε τη νίκη (78-62) της «επίσημης αγαπημένης» επιτρέποντάς της να ξαναζήσει στιγμές... 1987.

Μπορεί η Ελλάδα να μην είχε πάει ως το φαβορί, όμως ο αρχηγός της ομάδας, Μιχάλης Κακιούζης το πίστευε από την αρχή λέγοντας ότι πάει για το χρυσό κι μ' έναν αρχηγό με τόση πίστη πώς να χάσεις; Μάλιστα, μετά την επιτυχία, ο Παναγιώτης Γιαννάκης ρωτήθηκε αν υπάρχει τίποτα άλλο που θα μπορούσε να προσφέρει στο ελληνικό μπάσκετ απαντώντας: «Τα παιδιά, εγώ δεν έκανα τίποτα, τα παιδιά μας έκαναν υπερήφανους».

© Intime