Η Εθνική Παίδων ετοιμάζεται για τον δέκατο ημιτελικό σε Eurobasket U16

Η Εθνική Παίδων ετοιμάζεται για τον δέκατο ημιτελικό σε Eurobasket U16

Sportal newsroom 11:46 - 15.08.2024 / Ανανεώθηκε: 11:46 - 15.08.2024

Πρόκριση με ξεχωριστή σημασία για την Εθνική Παίδων, η οποία κατάφερε να βρεθεί στα ημιτελικά του Eurobasket U16 για δέκατη φορά στην ιστορία.

Η Εθνική Παίδων έγραψε ακόμα μια ξεχωριστή σελίδα στο βιβλίο του ελληνικού μπάσκετ. Η επικράτηση απέναντι στην Τουρκία με 75-65 έστειλε την ομάδα του Γιάννη Καλαμπόκη στην τετράδα, κάτι που συμβαίνει για δέκατη φορά στην ιστορία.

Όπως αναφέρει η ΕΟΚ: Η Εθνική Παίδων με τη νίκη της επί της Τουρκίας έφτασε στους ημιτελικούς του Ευρωμπάσκετ U16. Είναι η 10η φορά που η Ελλάδα καταφέρνει να φτάσει στους τέσσερις ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Παίδων και η μόλις Τρίτη στον… 21ο αιώνα.

Η πρώτη φορά που η Εθνική Παίδων έφτασε στους τέσσερις ήταν το 1975, όταν είχε κατακτήσει και το ασημένιο μετάλλιο. Στον τελικό είχε αντιμετωπίσει την Σοβιετική Ένωση και είχε ηττηθεί 64-61 σε μια διοργάνωση που είχε φιλοξενηθεί στη χώρα μας. Καλπάκης, Μαγκουνής, Γιαννάκης, Αγραφιώτης, Κακογεωργίου, Αλεξανδρής, Χρυσικάκης, Μπατής, Πλωμαρίδης, Τσουμής, Ιωάννου και Ανδρίτσος ήταν η 12άδα της Ελλάδας με προπονητή των Κώστα Αναστασάτο.

Η Ελλάδα έφτασε στους τέσσερις και έμεινε εκτός βάθρου ξανά το 1983, όταν είχε ηττηθεί στον μικρό τελικό από την διοργανώτρια Γερμανία με 72-69. Διαμαντής, Παταβούκας, Τόλιας, Δασκαλάκης, Γιαννόπουλος, Ελληνιάδης, Πολίτης, Βακιρτζής, Μακαράς, Δημακόπουλος, Σωτηρίου, Βατάκης ήταν η σύνθεση της ελληνικής ομάδας με προπονητή τον Κώστα Πολίτη.

Το ελληνικό μπάσκετ πανηγύρισε πέντε μετάλλια σε έξι χρόνια από το 1989 ως και το 1999: Χρυσό το 1989 και το 1993,ασημένιο το 1991 και το 1999 και χάλκινο το 1995. Τα ονόματα που αγωνίστηκαν σε αυτές τις ομάδες πολλά και πολύ γνωστά.

1989: Πολίτης, Γκαγκαουδάκης, Αστεριάδης, Χατζησμάλης, Γεωργικόπουλος, Πιάρας, Καλόγηρος, Χατζόπουλος, Γιώρας, Λογοθέτης, Οικονόμου, Ταμπάκης (Προπονητής: Θανάσης Παπαδημητρίου)

1991: Κικίλιας, Νικολαϊδης Σ. Λιαδέλης, Μασλαρινός, Μωραϊτοφ, Κουγιός, Παραλίκας, Ρεντζιάς, Γιαννόπουλος Γ., Βαλαβανίδης, Μουμούρης, Αλβέρτης (Προπονητής: Γιώργος Τσίτσκαρης)

1993: Σοφογιάννης, Παπαδάτος, Μπαρλάς, Παπανικολάου Δ., Σπανός, Χατζής, Χρυσίδης, Γιαννούλης, Δέσπος, Καράγκουτης, Ρεντζιάς,Κακιούζης (Προπονητής: Θανάσης Παπαδημητρίου)

1995: Αγαδάκος, Βεντούρης, Βαζαίος, Παπανικολόπουλος, Κουτσός, Γκιουλέκας, Ξερέας, Ταχτατζής, Ευαγγελίτσης, Παπαδόπουλος Σ., Καραμάνης,Κανελλόπουλος (Προπονητής: Θανάσης Παπαδημητρίου)

1999: Καλαϊτζάκης Ε., Ζήσης, Κουμπούρας, Σπύρος, Γκάλης Ε., Θέος, Γεωργαλλής, Γκότσης, Παπαδόπουλος Ευστρ., Μητσόπουλος, Τζανετάκος, Γκιζογιάννης Α. (Προπονητής: Νίκος Κεραμέας)

Μετά από μια περίοδο… ξηρασίας η Εθνική Παίδων πάτησε βάθρο ξανά το 2013. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Κίεβο επικρατώντας 78-50 της Ιταλίας στον μικρό τελικό. Οι παίκτες εκείνης της ομάδας ήταν οι Κόνιαρης, Καμάρας, Ντουζίδης, Φλιώνης, Μιχαλούτσος, Πεφάνης, Σκουλίδας, Ψυχίδης, Φραγκιαδάκης, Μουράτος, Παπαγιάννης και Χαραλαμπόπουλος με προπονητή τον Μάνο Μανουσέλη.

Η επόμενη τετράδα ήρθε μόλις πριν από δύο χρόνια, το 2022, όταν η Εθνική Παίδων είχε ηττηθεί στον μικρό τελικό από την Γαλλία με 46-65. Οι παίκτες εκείνης της ομάδας ήταν οι Σοϊλεμετζίδης, Μαραγκουδάκης, Λιοτόπουλος, Σπαρτάλης, Ροζακέας, Τσαχτσίρας, Επαμεινώνδας, Αμπόση, Αβδάλας, Κομνιανίδης, Πατρίκης και Χαβουτσάς με προπονητή τον Βαγγέλη Ζιάγκο.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!