Οι υποψήφιοι για τον πάγκο της εθνικής Σερβίας, το νούμερο 1 φαβορί και η ελληνική περίπτωση

Σβέτισλαβ Πέσιτς - Φωτ. IMAGO

i

© Imago

Οι υποψήφιοι για τον πάγκο της εθνικής Σερβίας, το νούμερο 1 φαβορί και η ελληνική περίπτωση

Παναγιώτης Ραμαντάνης 17:36 - 10.09.2024 / Ανανεώθηκε: 17:40 - 10.09.2024

Σε αναζήτηση προπονητή βρίσκεται η εθνική ομάδα της Σερβίας μετά την απομάκρυνση του Σβέτισλαβ Πέσιτς, με το όνομα του Δημήτρη Ιτούδη να είναι ένα από τα πιθανά.

Εξαιρετικές εμφανίσεις πραγματοποίησε η Σερβία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού στο μπάσκετ, όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με επιβλητική εμφάνιση κόντρα στη Γερμανία στον μικρό τελικό. Ακόμα και στα ημιτελικά έφτασε κοντά στη νίκη επί των ΗΠΑ, όμως δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το υπέρ της προβάδισμα.

Μετά από το μετάλλιο και το τρελό πάρτι που έγινε στη Σερβία από τους πανηγυρισμούς, κανείς δεν θα περίμενε ότι ο Σβέτισλαβ Πέσιτς δεν θα συνέχιζε στον πάγκο της ομάδας. Ο πολύπειρος προπονητής επιβεβαίωσε ότι αποχωρεί από την ομάδα. Συγκεκριμένα είπε: «Ο πρόεδρος της σερβικής ομοσπονδίας μπάσκετ, Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, παραιτήθηκε. Όπως κατάλαβα, το έκανε για να μπορέσει η νέα ηγεσία της ομοσπονδίας να συγκροτήσει νέο επαγγελματικό επιτελείο και στόχους στην αρχή του νέου Ολυμπιακού κύκλου.

Όσο για εμένα προσωπικά, πριν από το Παρίσι είχα ενημερώσει ότι κάποιος άλλος έπρεπε να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησα. Αφού βλέπω ότι κάποιοι δεν με άκουσαν καλά, τους λέω τώρα ότι οι υπεύθυνοι - αυτοί που θα ηγηθούν της Ομοσπονδίας στο μέλλον - να ξέρουν ότι εκτός των άλλων πρέπει να ψάξουν για νέο προπονητή.

Θα είμαι, φυσικά, πάντα διαθέσιμος στο σερβικό μπάσκετ, αλλά θα στραφώ σε κάποιους άλλους στόχους και προγράμματα, για τα οποία δεν είχα χρόνο, γιατί ήμουν στην υπηρεσία της Εθνικής Σερβίας 24 ώρες το 24ωρο».

Οι Σέρβοι αναζητούν τον κατάλληλο προπονητή για τον πάγκο της ομάδας και τα ονόματα που ακούγονται είναι άκρως... δυνατά. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έμοιαζε η ιδανική επιλογή για τον περισσότερο κόσμο, αλλά δεν προχώρησαν οι επαφές του με την ομοσπονδία. Ο άλλος... ευρωλιγκάτος Ομπράντοβιτς, ο Σάσα, αποτελεί μία κορυφαία επιλογή, αλλά είναι και στη Μονακό, άρα δύσκολα θα δεχθεί μια δεύτερη δουλειά.

Ανάμεσα στα «hot» ονόματα βρίσκεται και ένα ελληνικό. Ο λόγος για τον Δημήτρη Ιτούδη, τον οποίο αξιώνουνε ψηλά οι Σέρβοι, μιας και είναι της «σχολής» του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ενώ γνωρίζει και τη γλώσσα, άρα δεν θα έχει θέμα επικοινωνίας με τους παίκτες. Από πλευράς Σέρβων, τα ονόματα που γράφονται είναι αυτά των Αλεξάνταρ Τζόρτζεβιτς, Ντάρκο Ραγιάκοβιτς και Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ενώ «παίζει» και του Αντρέα Τρινκιέρι.