Σαν σήμερα, πριν από 18 χρόνια, ήταν η μέρα που η Ελλάδα πήρε το χρυσό στο Eurobasket (vid)

Σαν σήμερα, πριν από 18 χρόνια, ήταν η μέρα που η Ελλάδα πήρε το χρυσό στο Eurobasket (vid)

Γιώργος Γαβριλάκης 09:32 - 25.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:14 - 14.08.2024

Το πρώτο ήρθε στον επικό τελικό του ΣΕΦ, το 1987 και το δεύτερο χρυσό μετάλλιο σε Eurobasket ήρθε το 2005 στο Βελιγράδι. Με τον Γιαννάκη προπονητή πια, τον Παπαλουκά MVP του τελικού κόντρα στη Γερμανία του Νοβίτζκι και τον Διαμαντίδη, τον Ζήση, τον Κακιούζη και τα άλλα παιδιά...

Μία μέρα σαν και τη σημερινή, που δεν ήταν Δευτέρα, αλλά ήταν 25 Σεπτεμβρίου, η Γερμανία -σε αντίθεση με τον πρόσφατο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου-, έχασε το χρυσό μετάλλιο και η Ελλάδα το έβαλε στο στήθος της. 

Ήταν το ημερολογιακό έτος 2005 και στο Βελιγράδι βρίσκονταν ο Παναγιάτης Γιαννάκης και οι παίκτες του στη «γαλανόλευκη»: Ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ο Ζήσης, ο Κακιούζης, ο Τσαρτσαρής, ο Μπουρούσης και οι υπόλοιποι. Στον τελικό του Eurobasket συνάντησαν τα «Πάντσερ» του Ντιρκ Νοβίτζκι και όταν ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση το σκορ ήταν 78-62 και η «επίσημη αγαπημένη» βρέθηκε ακριβώς στο ίδιο σημείο που είχε τοποθετήσει την ομάδα ο Νίκος Γκάλης και ο Παναγιώτης Γιαννάκης (ως αθλητή τότε) το 1987. 

Ο Νοβίτζκι έβαλε 23 πόντους και ήταν μερικώς ασταμάτητος. Το ίδιο όμως και ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ο οποίος έκανε ένα καταπληκτικό παιχνίδι. Έβαλε έναν λιγότερο πόντο από τον Γερμανό σούπερ σταρ του ΝΒΑ και πλέον Hall of Famer. Έβαλε όμως, τρία παραπάνω τρίποντα από αυτόν (4), ενώ είχε και 6 ασίστ. Αυτός έκανε τη διαφορά και αυτός επανατοποθέτησε την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης, σε ένα τουρνουά βέβαια που έκανε... πάταγο και ο Δημήτρης Διαμαντίδης με το αξέχαστο νικητήριο σουτ στον ημιτελικό με τη Γαλλία. 

Οι πόντοι του... επικού τελικού

ΕΛΛΑΔΑ: Τσαρτσαρής 10, Χατζηβρέττας 8 (2), Ζήσης 13, Διαμαντίδης 2, Παπαλουκάς 22 (4), Ντικούδης 8, Κακιούζης 11 (2), Μπουρούσης 4, Σπανούλης 2, Βασιλόπουλος, Φώτσης, Λάζαρος Παπαδόπουλος.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Βούχερερ 6, Πέσιτς 2, Νοβίτσκι 23(1), Σούλτσε 5(1), Ντεμιρέλ 3, Γκριν 2, Γκάρετ 2, Φέμερλιγκ 11, Ρόλερ 4, Μάρας 2, Νικαγκμπάτζε 2.