Η EuroLeague διαπίστωσε επτά λάθη από την Τσαρούχα και τους άλλους δύο διαιτητές του Ερυθρός Αστέρας - Μπαρτσελόνα: Η ανακοίνωση της διοργανώτριας αρχής

Η EuroLeague διαπίστωσε επτά λάθη από την Τσαρούχα και τους άλλους δύο διαιτητές του Ερυθρός Αστέρας - Μπαρτσελόνα: Η ανακοίνωση της διοργανώτριας αρχής

Μιχάλης Καλογήρου 14:38 - 20.10.2024 / Ανανεώθηκε: 15:04 - 20.10.2024

Η Euroleague εξέδωσε ανακοίνωση για το αμφιλεγόμενο παιχνίδι του Ερυθρού Αστέρα με την Μπαρτσελόνα της περασμένης αγωνιστικής, επιβεβαιώνοντας πολλές και σημαντικές λανθασμένες διαιτητικές αποφάσεις.

Η EuroLeague εξέδωσε αναφορά για τον αγώνα της 4ης αγωνιστικής μεταξύ του Ερυθρού Αστέρα και της Μπαρτσελόνα, ​που περιλαμβάνει αναφορές τόσο σε πολλαπλά λάθη των διαιτητών σε ορισμένες βασικές στιγμές των τελευταίων λεπτών, τόσο της κανονικής διάρκειας όσο και της έξτρα περιόδου.

Η Μπαρτσελόνα κέρδισε το συγκεκριμένο παιχνίδι με 98-94, ενώ μέσα στην διαιτητική τριάδα ήταν και η Βάσω Τσαρούχα.

Τα διαιτητικά λάθη, ο χρόνος και η περιγραφή των φάσεων και των αποφάσεων

1) Με 1:56 να απομένει στο ρολόι του αγώνα, ο Τζόελ Μπολομπόι δέχτηκε πάσα και απέκτησε τον έλεγχο της μπάλας ενώ βρισκόταν στον αέρα. Στη συνέχεια προσγειώθηκε με το αριστερό του πόδι, έκανε ένα βήμα και προσγειώθηκε με το δεξί του πόδι πριν μετακινήσει ξανά το αριστερό του πόδι. Πρόκειται για παράβαση βημάτων. Μετά από αυτή την ενέργεια, ξεκίνησε μια ντρίμπλα σηκώνοντας το αριστερό του πόδι πριν απελευθερώσει τη μπάλα και άλλαξε ξανά το σταθερό του πόδι. Λανθασμένα δεν σφυρίχθηκε.

2) Με 1:14 να απομένει στο ρολόι του αγώνα, ο Γιάγκο Ντος Σάντος φυλάσσεται από τον Γιάν Βέσελι που επιχείρησε να παίξει άμυνα. Ο Βέσελι ήρθε σε επαφή με τους γοφούς και τα πόδια του Ντος Σάντος προκαλώντας παράνομη επαφή που θα έπρεπε να είχε χαρακτηριστεί ως προσωπικό αμυντικό φάουλ. Λανθασμένα δεν σφυρίχθηκε.

3) Με το 1:12 να απομένει στο ρολόι του αγώνα, ο Γιάγκο Ντος Σάντος ξεκίνησε ένα σουτ σε κίνηση προς το καλάθι και το σουτ του μπλόκαρε νόμιμα από τον Γιαν Βέσελι που άγγιξε την μπάλα. Επιβλήθηκε προσωπικό αμυντικό φάουλ στον Βέσελι. Λανθασμένη απόφαση.

4) Με 29,3 δευτερόλεπτα να απομένουν στο ρολόι του αγώνα, ο Τζόελ Μπολομπόι κέρδισε τον έλεγχο της μπάλας μέσω ενός αμυντικού ριμπάουντ και φυλάχθηκε από τον Βέσελι. Σε μια προσπάθεια να κλέψει την μπάλα, ο Βέσελι άγγιξε το πρόσωπο του Μπολομπόι. Έπρεπε να είχε γίνει προσωπικό αμυντικό φάουλ. Λανθασμένα δεν σφυρίχθηκε.

5) Με 26,0 δευτερόλεπτα να απομένουν στο ρολόι του αγώνα, ο Τζόελ Μπολομπόι και ο Γιάν Βέσελι. είχαν και τα δύο χέρια σταθερά στην μπάλα, έτσι ώστε κανένας παίκτης να μην μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχο της μπάλας. Οι διαιτητές σφύριξαν «jump ball». Σωστή απόφαση.

Αυτό είναι ένα παιχνίδι με δυνατότητα αναθεώρησης σύμφωνα με τον Κανονισμό της Euroleague (Παράρτημα XIII – Άρθρο 4.3 Πράξη Βίας – Άρθρο 5 τσάλεντζ Προπονητή). Η απόφαση αμφισβητήθηκε από τον προπονητή του Ερυθρού Αστέρα, Ιωάννη Σφαιρόπουλου. Μετά την επανεξέταση, οι διαιτητές επιβεβαίωσαν την αρχική τους απόφαση επειδή καμία από τις ενέργειες δεν πληρούσε τα κριτήρια για πράξη βίας. Σωστή απόφαση.

Έπειτα, ο αγώνας συνεχίστηκε με μια κατάσταση τζάμπολ στον πλησιέστερο κύκλο μεταξύ του Μπολομπόι και του Γιάν Βέσελι, με 26,0 δευτερόλεπτα να απομένουν στο ρολόι του αγώνα και 20 δευτερόλεπτα στο ρολόι της επίθεσης. Σε αυτήν την περίπτωση, εάν η αμυντική ομάδα αποκτούσε τον έλεγχο της μπάλας, θα λάμβανε νέα 24 δευτερόλεπτα στο ρολόι, αλλά εάν η επιθετική ομάδα αποκτούσε τον έλεγχο της μπάλας, το ρολόι των βολών θα συνεχιζόταν και ο χρόνος που απομένει για να γίνει η πάσα στο μπροστινό γήπεδο θα ήταν 4 δευτερόλεπτα (εφόσον είχαν ήδη περάσει τα πρώτα 4). Στην εκτίναξη, ο Τζόελ Μπολομπόι χτύπησε την μπάλα προς τον Μάικ Ντάουμ και το ρολόι του αγώνα συνεχίστηκε σωστά όταν ο άλτης άγγιξε την μπάλα. Το ρολόι των βολών ξανάρχισε σωστά όταν ο επιθετικός παίκτης πήρε τον έλεγχο της μπάλας. Όταν το ρολόι του αγώνα έδειχνε 20,4 και το ρολόι των βολών 15 δευτερόλεπτα (πέρασαν 9 από την αρχή της επίθεσης με τον Ερυθρό Αστέρα να μην έχει περάσει το κέντρο), οι διαιτητές έπρεπε να είχαν σφυρίξει παράβαση 8 δευτερολέπτων από τον Ερυθρό Αστέρα. Λανθασμένα δεν σφυρίχθηκε.

6) Με 14.9" για τη λήξη της επίθεσης, μετά από πολλαπλές διαμαρτυρίες και κινήσεις από τον προπονητή της Μπαρτσελόνα, Ζοάν Πεναρόγια και από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα, δόθηκε τεχνική ποινή. Σωστή απόφαση

Αυτή δεν είναι μια φάση που μπορεί να εξεταστεί από το VIDEO. Το χρονόμετρο του αγώνα και το χρονόμετρο για την επίθεση άρχισαν σωστά στην προηγούμενη φάση και για αυτό δεν μπορεί να αποφασιστεί παράβαση 8", μετά από επαναληπτική προβολή στο instant replay. Λανθασμένη απόφαση.

7) Το παιχνίδι λανθασμένα συνέχισε με επαναφορά για την Μπαρτσελόνα από το μπροστά γήπεδο, όταν η υποτιθέμενη παράβαση των 8" δόθηκε. Με 20.4" να απομένουν για τη λήξη, ο Λαπροβίτολα έλαβε την μπάλα για να την επαναφέρει και την κράτησε για 4.81" πριν πασάρει στον Βέσελι. Σωστή απόφαση να μη δοθεί παράβαση."

Μπες ΕΔΩ και βρες όλα τα video της EuroLeague!

Εκτός από την Βάσω Τσαρούχα, διαιτητές στο συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν και οι Λοτερμόσερ και Ρόσι.