Αυτός είναι ο τρόπος διεξαγωγής των Play In της Euroleague - Ελπίδες και για τις θέσεις 9-10 να βρεθούν στο Final 4
i

© Intime

Αυτός είναι ο τρόπος διεξαγωγής των Play In της Euroleague - Ελπίδες και για τις θέσεις 9-10 να βρεθούν στο Final 4

Γιώργος Γαβριλάκης 14:34 - 29.06.2023 / Ανανεώθηκε: 15:14 - 14.08.2024

Το φορμά της πρόκρισης στα Play Offs της επόμενης Euroleague θα περιλαμβάνει Play In Tournament, όμοιο με αυτό του ΝΒΑ και στη διαδικασία αυτή θα λάβουν μέρος από τον έβδομο μέχρι τον δέκατο της κανονικής περιόδου - H Βαλένθια και ο Ερυθρός Αστέρας κράτησαν τη θέση τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Η σκέψη δεν υπήρχε απλώς στο μυαλό των διοικούντων της Euroleague. Είχε ωριμάσει μέσα τους, είχε φανεί εδώ και καιρό η πρόθεσή του και τώρα υπήρξε η οριστική απόφαση. Πριν την Γενική Συνέλευση του Ιουλίου η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης αποφάσισε και ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως τη νέα σεζόν, στο τέλος της κανονικής περιόδου, θα διεξαχθεί ένα play-in tournament στα πρότυπα του ΝΒΑ, κατά το οποίο θα κριθούν οι δύο τελευταίες θέσεις της οκτάδας που θα λάβουν μέρος στα Play Offs. 

Συγκεκριμένα, ο έβδομος και ο όγδοος της κανονικής περιόδου θα δημιουργήσουν ένα ζευγάρι και ο νικητής θα συναντήσει στην post season την δεύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου. 

Ο χαμένος της αναμέτρησης θα έχει μία δεύτερη ευκαιρία σε ένα δεύτερο παιχνίδι στο πλαίσιο του Play In και θα έχει αντίπαλο τον νικητή της αναμέτρησης ανάμεσα στον ένατο και τον δέκατο της κατάταξης. Ένα ζευγάρι από το οποίο όποιος χάσει αποκλείεται από τη συνέχεια του θεσμού. 

To Play In tournament είχε υποστηριχθεί έντονα ακόμα και κατά τη διάρκεια της σεζόν και η εμπλοκή περισσότερων ομάδων στην διαδικασία πρόκρισης, μόνο μεγαλύτερο ενδιαφέρον μπορεί να φέρει σε μία διοργάνωση που ήδη έχει αρχίσει να αναπτύσσεται εμπορικά σε μεγάλο βαθμό. Υπέρ αυτής της επιλογής είχε ταχθεί και ο κόουτς της Φενέρμπαχτσε και της εθνικής ομάδας, Δημήτρης Ιτούδης, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό είχε αναφερθεί σε αυτό το εγχείρημα.  

Στο ΝΒΑ αυτό το φορμά έχει επικρατήσει από το 2021 και έχει καθιερωθεί, καθώς και εμπορικά και αγωνιστικά είναι παραγωγικό για τις ομάδες, αλλά κυρίως για τη λίγκα. 

Στο μεταξύ, η Euroleague της σεζόν 2023-24 δεν θα έχει κάποια αλλαγή στις ομάδες που λαμβάνουν μέρος καθώς, πλέον ερωτηματικά δεν υπάρχουν. Η Βαλένθια θα λάβει εκ νέου μέρους στη διοργάνωση, καθώς από τη στιγμή που η Γκραν Κανάρια δεν δέχθηκε να συμμετάσχει ως πρωταθλήτρια του Eurocup οι «Νυχτερίδες» κράτησαν τη θέση τους, ενώ και ο Ερυθρός Αστέρας θα βρίσκεται ανάμεσα στους 18 συλλόγους, καθώς πήρε wild card.