Μοτιεγιούνας: «Παλιότερα στα αποδυτήρια έπεφταν... σφαλιάρες και κανείς δεν μίλαγε»
i

© 2023 EuroLeague Basketball

Μοτιεγιούνας: «Παλιότερα στα αποδυτήρια έπεφταν... σφαλιάρες και κανείς δεν μίλαγε»

Γιώργος Γαβριλάκης 16:58 - 05.12.2023 / Ανανεώθηκε: 11:31 - 14.08.2024

Ο Ντονάτας Μοτιεγιούνας της Μονακό, βρίσκεται στο Βελιγράδι εκεί όπου την Τρίτη (5/12) η ομάδα του θα αντιμετωπίσει την Παρτίζαν και με την εμπειρία του και τις παραστάσεις του εξηγεί, ποιοι και γιατί είναι οι καλύτεροι φίλαθλοι, ενώ μίλησε για τη νέα γενιά παικτών και διατύπωσε μία βασική διαφορά με τις προηγούμενες».

Είναι Λιθουανός, αλλά από το 2009 μέχρι σήμερα και σίγουρα μέχρι το τέλος της σεζόν, αγωνίζεται και θα αγωνίζεται έξω από τα σύνορα της πατρίδας του. Η ζωή «έβγαλε» τον Ντονάτας Μοτιεγιούνας στην Ιταλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στην Κίνα και από 2021 έχει εγκατασταθεί στο Μονακό

Εχει παραστάσεις απ' όλα τα επίπεδα του παγκόσμιου μπάσκετ και με την εμπειρία και την λογική του θεωρεί πως «οι Σέρβοι και οι Λιθουανοί είναι οι πιο παθιασμένοι φίλαθλοι». Αυτή είναι η άποψή του, όπως και της πλειοψηφίας και την διατύπωσε ευρισκόμενος στο Βελιγράδι. Εκεί όπου την Τρίτη το βράδυ (5/12, 21:30) η ομάδα του Πριγκιπάτου θα αντιμετωπίσει την Παρτίζαν για την 12η αγωνιστική της EuroLeague

«Η αγάπη των δύο αυτών λαών για το μπάσκετ είναι άνευ όρων», πρόσθεσε και το μόνο που σκέφτονται «είναι οι ομάδες τους να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερες νίκες γίνεται». Επίσης, σε σχέση με το ΝΒΑ στο οποίο αγωνίστηκε από το 2012 μέχρι το 2017 και για λίγο καιρό κατά τη διάρκεια του έτους 2019 «στην EuroLeague χρειάζονται ατομικές δεξιότητες για να μπορέσει κάποιος να διακριθεί, αλλά το παιχνίδι εδώ -σε σχέση με την Αμερική- δεν βασίζεται μόνο σε αυτά. Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά συστήματα και οι προπονητές ορίζουν πολλά και διαφορετικά πράγματα στο παιχνίδι. Και οι παίκτες πρέπει να προσαρμόζονται συνεχώς σε νέα δεδομένα». 

Όσον αφορά στην πορεία του με την Μονακό ο Μοτιεγιούνας εξήγησε πως «από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα εδώ, μου εξήγησαν το όραμα της ομάδας, την διάθεση για μία μεγάλη επιτυχία και προς το παρόν όλοι είναι ικανοποιημένοι με όσα έχουμε καταφέρει. Η πορεία μας όμως, δεν σταματά εδώ και δουλεύομαι όλοι σκληρά για να κάνουνε ένα ακόμα βήμα μπροστά. Ένα μεγαλύτερο από το περσινό, όταν και φθάσαμε μέχρι το Final Four». 

Πέραν από την άποψη του για τους φιλάθλους, την προσωπική του πορεία και τις ομαδικές φιλοδοξίες, ο 33χρονος με μπόι στα 213 εκατοστά μίλησε και για τη νέα γενιά παικτών. Μάλιστα, δεν φάνηκε να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα ανερχόμενα ταλέντα, καθώς θεωρεί πως «κάθε... φουρνιά έχει τα χαρακτηριστικά της και τις δεξιότητές της. Νομίζω όμως, ότι οι νεαροί παίκτες σκέφτονται πολύ το σκοράρισμα και γενικά είναι μαλθακοί στο παιχνίδι τους. Στην εποχή μου όταν οι βετεράνοι έμπαιναν στα αποδυτήρια μπορεί να έπεφταν και σφαλιάρες και κανένας να μην έβγαζε... κιχ». 

Τζέιμς: «Είμαι... κουλ με τον Ομπράντοβιτς, μια Euroleague θα με κάνει σίγουρα τον κορυφαίο όλων»
EUROLEAGUE

17:00 - 05.12.2023

Τζέιμς: «Είμαι... κουλ με τον Ομπράντοβιτς, μια Euroleague θα με κάνει σίγουρα τον κορυφαίο όλων»

Σε δηλώσεις του ενόψει του αγώνα της Μονακό με τη Παρτίζαν στο Βελιγράδι, ο Μάικ Τζέιμς επισήμανε ότι έχει άριστες σχέσεις με τον Σάσα Ομπράντοβιτς, ενώ τόνισε ότι ίσως και να είναι ο κορυφαίος παίκτης της Euroleague.

Μπες ΕΔΩ και βρες όλα τα video της EuroLeague!

Οι νεαροί παίκτες παλιότερα, σύμφωνα πάντα με τον Λιθουανό, «δεν είχαν το δικαίωμα να αντιμιλήσουν στους παλιότερους και ήταν πολλοί προσεκτικοί και αφοσιωμένοι στη δουλειά τους. Τώρα, δεν ακούν τους προπονητές του, αρκετοί δυσανασχετούν αν γίνουν αλλαγή και προσωπικά θεωρώ ότι δεν πρέπει να έχουν τέτοια συμπεριφορά». Οι εποχές όμως, αλλάζουν και ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του... παλιομοδίτη σε κάποια πράγματα και δεν μπορεί να βλέπει «παίκτες να έρχονται στην προπόνηση με σοφέρ και να συμπεριφέρονται στην πρώτη δυσκολία σαν μωράκια».