Πέντε... πύργοι της Ευρώπης: Ποιοι είναι πιο ψηλοί παίκτες της φετινής Euroleague (vids)

Πέντε... πύργοι της Ευρώπης: Ποιοι είναι πιο ψηλοί παίκτες της φετινής Euroleague (vids)

Απόστολος Μαυράκης 10:05 - 20.09.2024 / Ανανεώθηκε: 10:10 - 20.09.2024

Με αφορμή την επιστροφή του Μπόμπαν Μαριάνοβιτς στην Euroleague, παρακάτω θα δούμε τις περιπτώσεις εκείνου και των υπόλοιπων 4... «γιγάντων» της διοργάνωσης.

Ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς αποτέλεσε την τελευταία προσθήκη της Φενέρμπαχτσε, σηματοδοτώντας παράλληλα και την επιστροφή του στην Euroleague.

Το ψευδώνυμο «γίγαντας» ταιριάζει απόλυτα στον πανύψηλο νεοαποκτηθέντα σέντερ των Τούρκων, ωστόσο δεν είναι και ο μόνος παίκτης της Euroleague στον οποίο... κολλάει γάντι. Μαζί με τον Μαριάνοβιτς, υπάρχουν κι άλλοι... πύργοι στο κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, με τους οποίους θα βρεθεί αντιμέτωπος και οι μεταξύ τους μάχες αναμένεται να θυμίζουν περισσότερο κάτι σε... Κινγκ-Κονγκ εναντίον Γκοτζίλα.

Μπόμπαν Μαριάνοβιτς

Όπως προαναφέρθηκε, ο Μαριάνοβιτς αποτελεί έναν πραγματικό γίγαντα των παρκέ. Ερχόμενος από τον «μαγικό κόσμο» του NBA, όπου αγωνίστηκε εκεί για 9 χρόνια, ο Σέρβος κοιτά τον κόσμο από τα 224 εκατοστά, ενώ διαθέτει και ένα άνοιγμα χεριών της τάξεως των 239 εκατοστών. Μάλιστα, μέχρι να φύγει από το NBA, ο Μαριάνοβιτς ήταν ο πιο ψηλός παίκτης της λίγκας μαζί με τον Βίκτορ Γουεμπανιάμα και τον επίλεκτο των Μέμφις Γκρίζλις από το draft του 2024, Ζακ Έντι. Πλέον, θα είναι ο ψηλότερος της Euroleague, χωρίς κάποιον να τον συνοδεύει.

Μετά τις πολύ καλές του χρονιές κυρίως στην Σερβία και τον Ερυθρό, ο Μαριάνοβιτς υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με την ομάδα των Σαν Αντόνιο Σπερς το 2015. Έκτοτε, αγωνίστηκε επίσης στους Πίστονς, του Κλίπερς, τους 76ers, τους Μάβερικς και τους Ρόκετς, με τα συνολικά «αμερικάνικά» του παιχνίδια να φτάνουν τα 331. Σε αυτά, είχε μέσο όρο 5,5 πόντους και 3,6 ριμπάουντ, σουτάροντας συνολικά με 58,2%. Ωστόσο, ο Μπόμπαν στο NBA αγαπήθηκε πιο πολύ ως μια cult φιγούρα λόγω της αίσθησης χιούμορ του, παρά ως παίκτης.

Κριστ Κουμάντζι

Ο... προκάτοχος του Μαριάνοβιτς στην σχετική λίστα. Γεννημένος στην χώρα του Τσαντ, ο Κριστ Κουμάντζι αποτελεί έναν από τους υψηλότερους παίκτες της Ευρώπης, με το ύψος του να ανέρχεται στα 223 εκατοστά. Αυτή η σεζόν θα είναι η 4η του στην ομάδα της Αλμπα Βερολίνου, με τον ίδιο, παρά το ύψος του, να μην αποτελεί «σημείο αναφοράς» για την ομάδα του και να περιορίζεται στα 16,6 λεπτά κατά μέσο όρο πέρσι στην Euroleague.

Ο ίδιος, έκανε τα πρώτα του βήματα στους Ντέλαγουεαρ Μπλου Κόουτς, θυγατρική ομάδα των 76ers. Σε μια σεζόν εκεί (2019-2020) αναδείχθηκε αμυντικός της χρονιάς στην G-League, ωστόσο την επόμενη σεζόν δεν συνέχισε στην Αμερική. Υπέγραψε στην ισπανική Εστουδιάντες, ενώ στα μέσα της σεζόν πήρε μεταγραφή στην ρωσική Αβτοντόρ. Τελικά, ο Κουμάντζι κατάφερε να στεριώσει από το 2021 στην ομάδα του Βερολίνου, έχοντας κατακτήσει 2 πρωταθλήματα και ένα κύπελλο Γερμανίας με την Αλμπα.

Έντι Ταβάρες

Ένα από τα μεγαλύτερα φόβητρα κάθε ομάδας που αντιμετωπίζει την Ρεάλ. Ο γίγαντας από το Πράσινο Ακρωτήρι, Έντι Ταβάρες, φέρει μεγάλη «ευθύνη» για την επιτυχημένη πορεία της Ρεάλ τα τελευταία χρόνια, με τον ίδιο μάλιστα να αποτελεί και διακαή πόθο πολλών ομάδων της Euroleague. Ο Ταβάρες στέκεται στα 2,21 μέτρα και τα χέρια του ανοίγουν συνολικά 2,36 μέτρα, πράγμα που τον καθιστά έναν elite rim-protector, αλλά και έναν πολύ δύσκολο παίκτη για να μαρκάρεις.

Από το 2015 έως το 2017 ο ίδιος κυνήγησε το «όνειρο» του NBA, παρόλα αυτά δεν τα κατάφερε, βρίσκοντας όμως το... λιμάνι του στην «βασίλισσα» της Μαδρίτης. Έχοντας αγωνιστεί σε 236 παιχνίδια από το 2017 έως και σήμερα στην Euroleague, ο Ταβάρες μετράει ως μέσο όρο πόντων τους 9,3, ριμπάουντ τα 6,8 και ταπών τις 1,8 ανά παιχνίδι. Τα νούμερα αυτά δικαιολογούν την κυριαρχία του Ταβάρες στους «αιθέρες», αλλά και τον χαρακτηρισμό ως έναν από τους πιο δυναμικούς παίκτες ζωγραφιστού στην Ευρώπη.

Γιουσουφά Φαλ

Ο δεύτερος από τους δύο της λίστας με ύψος 2,21 μέτρα. Ο Γιουσουφά Φαλ, έχει αγωνιστεί στην Μπασκόνια και την Βιλερμπάν, ενώ από την νέα σεζόν θα φοράει τα «μπλαουγκράνα» της Μπαρτσελόνα. Ισοφαρίζει στα 221 εκατοστά το ύψος του Έντι Ταβάρες, ωστόσο τον περνάει για λίγο στο άνοιγμα των χεριών, αφού το δικό του ανέρχεται στα 2,38 μέτρα.

Από το 2019 αγωνίζεται ανελλιπώς στην Euroleague, έχοντας παίξει συνολικά 153 παιχνίδια (87 ως βασικός). Οι μέσοι όροι του ανά παιχνίδι ανέρχονται στους 7,5 πόντους, 4,9 ριμπάουντ και στο μισό κόψιμο. Στην Βιλερμπάν ο Φαλ, φαίνεται να «βρήκε» τον εαυτό του, αγωνιζόμενος κατά μέσο όρο πολλά περισσότερα λεπτά από ότι αγωνιζόταν στην Μπασκόνια. Ωστόσο, η σταθερά μέτρια προς κακή ευρωπαϊκή πορεία των Γάλλων, ανάγκασε τον Φαλ να ψάξει νέα, «playoff-άτα» μονοπάτια, βρίσκοντας έτσι την νέα του στέγη στην Βαρκελώνη.

Γιώργος Παπαγιάννης

Ο έλληνας σέντερ δεν θα μπορούσε να λείπει από την εν λόγω λίστα, εφόσον από τις πρώτες του ευρωπαϊκές συμμετοχές του με τον Παναθηναϊκό είχε προκαλέσει «αίσθηση» με τα 2 μέτρα και 20 εκατοστά που διαθέτει σε ύψος, αλλά και το κατά 9 εκατοστά μεγαλύτερο άνοιγμα χεριών του. Ο Γιώργος Παπαγιάννης συστήθηκε το 2015 στην Euroleague με την φανέλα του Παναθηναϊκού, ενώ γρήγορα κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση στο NBA με τον ίδιο να επιλέγεται στην υψηλότερη θέση που έχει επιλεχθεί ποτέ Έλληνας στο NBA Draft (13η).

Βέβαια, η παραμονή του στους Κινγκς, την θυγατρική τους ομάδα Ρίνο Μπιγκχορνς και τους Τρέιλ-Μπλέιζερς ήταν βραχύχρονη και το 2018 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό. Την περασμένη σεζόν αγωνιζόταν με την Φενέρμπαχτσε, με την οποία συμμετείχε στο Final-Four του Βερολίνου, ενώ την νέα χρονιά θα τον δούμε να αγωνίζεται δίπλα στον Νικ Καλάθη, με τα χρώματα της Μονακό. Ο ίδιος μετρά 7,2 πόντους, 4,8 ριμπάουντ και 1,1 τάπα στην καριέρα του στην Euroleague, αποτελώντας έναν από τους τέσσερις σέντερ των Μονεγάσκων, μαζί με τους Κορνελί, Μοτεγιούνας και Τζάιτεχ.