Τα πιο... καυτά πιστόλια: Οι 5 ενεργοί παίκτες της Euroleague με τους πιο πολλούς πόντους καριέρας στο NBA

Φωτ. IMAGO

Τα πιο... καυτά πιστόλια: Οι 5 ενεργοί παίκτες της Euroleague με τους πιο πολλούς πόντους καριέρας στο NBA

Απόστολος Μαυράκης 08:25 - 04.09.2024 / Ανανεώθηκε: 00:49 - 18.09.2024

Ποιοι πέντε παίκτες που αγωνίζονται τώρα στην Euroleague έχουν σκοράρει τους περισσότερους συνολικά πόντους κατά το πέρασμά τους από το NBA.

Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία όλο και περισσότεροι παίκτες που έχουν αγωνιστεί στο NBA βρίσκουν καταφύγιο σε κάποια ομάδα της Euroleague. Άλλοι έρχονται ως ταλέντα που δεν κατάφεραν να στεριώσουν στην άλλη άκρη του ατλαντικού, ενώ άλλοι ως πιο χορτασμένοι βετεράνοι που ψάχνουν μια νέα πρόκληση στην καριέρα τους, μακριά από την ασφάλεια της κορυφαίας λίγκας.

Τελευταία μάλιστα μεταγραφή που τάραξε τα νερά του ευρωπαϊκού μπάσκετ αποτέλεσε εκείνη του Εβάν Φουρνιέ στον Ολυμπιακό, άρτι αφιχθείς από το Ντιτρόιτ. Παρακάτω λοιπόν, θα δούμε τους πέντε παίκτες με τους περισσότερους πόντους καριέρας στο NBA, οι οποίοι σήμερα αγωνίζονται σε ομάδες της Euroleague.

5. Νίκολα Μίροτιτς (4.293 πόντοι)

© imago

Διανύοντας πλέον το 16ο έτος της μακροσκελέστατης καριέρας του και αγωνιζόμενος πλέον στην Ολίμπια Μιλάνο, ο Νίκολα Μίροτιτς θεωρείται ένας παίκτης υψηλού βεληνεκούς τόσο για τον ευρωπαϊκό όσο και τον αμερικανικό μπασκετικό χώρο. Ο Μαυροβούνιος forward ξεκίνησε να συστήνεται στο κόσμο του μπάσκετ μέσα από την Ρεάλ Μαδρίτης, όπου παρέμεινε εκεί από το 2008 έως το 2014, με μια σύντομη στάση ενός χρόνου στην Παλένσια. Έπειτα, έχοντας ήδη επιλεχθεί από τους Σικάγο Μπουλς στο ντραφτ του 2011, ο Μίροτιτς υπέγραψε με τους Μπουλς, πληρώνοντας 3 εκατομμύρια μάλιστα στην Ρεάλ για την εξαγορά του συμβολαίου.

Ο «Μίρο» δεν άργησε καθόλου να εγκλιματιστεί στο απαιτητικό περιβάλλον, κερδίζοντας ακόμη και βραβείο του Rookie του μήνα τον Δεκέμβριο του 2014. Ακολούθησαν 5 γεμάτα έτη σε Μπουλς, Πέλικανς και Μπακς, όπου υπήρξε και ο τελευταίος του αμερικανικός σταθμός.

Σε 359 συνολικά παιχνίδια, ο Μίροτιτς κατάφερε να σκοράρει 4.293 πόντους, πιάνοντας έναν μέσο όρο των σχεδόν 12 πόντων ανά παιχνίδι στην καριέρα του στο NBA. Ένα καθόλου αμελητέο νούμερο δηλαδή, για έναν παίκτη που αγωνίστηκε για ένα κανονικής προς μικρής διάρκειας χρονικό διάστημα στην Αμερική.

4. Τζαμπάρι Πάρκερ (4.484 πόντοι)

Ένας παίκτης που έχει περάσει από πολλά κύματα. Πρώην συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο και ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα και prospects των Milwaukee Bucks, ο Jabari Parker ερχόμενος με φόρα από τις πολύ καλές του εμφανίσεις στα κολεγιακά του χρόνια μπήκε στον κόσμο του NBA για πρώτη φορά το 2014. Πολύ γρήγορα ωστόσο η ατυχία του χτύπησε την πόρτα, καθώς υπέστη ρήξη χιαστού στο αριστερό του γόνατο. Πάνω που πάλι είχε βρει τα πάνω του, έρχεται το 2017 και παθαίνει ξανά τον ίδιο τραυματισμό, στο ίδιο πόδι.

Την σεζόν 2017-2018, προκειμένου να ξαναβρεί τα πατήματα του και να επιστρέψει ομαλά από τον τραυματισμό του, προπονούταν με τους Winsconsin Herd, δηλαδή την ομάδα της G-League των Bucks. Σχεδόν έναν χρόνο μετά τον τραυματισμό του επιστρέφει, αλλά δεν ήταν ποτέ ο ίδιος. Ακολούθησαν 4 χρόνια όπου ο Πάρκερ άλλαξε 5 ομάδες (Μπουλς, Γουίζαρντς, Χωκς, Κινγκς, Σέλτικς) χωρίς ο ίδιος να στεριώσει κάπου.

Το 2023 αποφάσισε να μετακομίσει στην Ευρώπη για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα, όπου και αγωνίζεται ακόμα και σήμερα. Στην ταραχώδη καριέρα του στο NBA, ο Jabari μέτρησε 14 πόντους κατά μέσο όρο, σκοράροντας 4.484 σε 321 συνολικά παιχνίδια.

3. Μάρκο Μπελινέλι (8.921 πόντοι)

Μάρκο Μπελινέλι © Euroleague

Επί 13 ολόκληρα χρόνια ο Μάρκο Μπελινέλι αγωνιζόταν στο NBA. Προτού όμως συμβεί αυτό είχε «προϋπηρεσία» στην Ευρώπη για 5 χρόνια αγωνιζόμενος στην Βίρτους Μπολόνια, αλλά και την Φορτιτούτο Μπολόνια. Το 2007 επιλέχθηκε στο νούμερο 18 του NBA Draft από τους Golden State Warriors. Έπειτα, ακολούθησε μια λαμπρή καριέρα για τον Ιταλό δεινό σουτέρ, με αποκορύφωμα την πρώτη του θητεία στους San Antonio Spurs όπου και σήκωσε το πρώτο του και μοναδικό τρόπαιο στο NBA το 2014.

Πέραν των Spurs, όπου αγαπήθηκε και χαράχθηκε περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα που πέρασε στην μνήμη των φίλων της, ο Μπελινέλι αγωνίστηκε στους Ράπτορς, του Χόρνετς, τους Μπουλς, τους Κίνγκς, τους Χωκς και τους 76ers, προτού επιστρέψει στον Σαν Αντόνιο και κλείσει εκεί την αμερικανική του καριέρα. Από το 2020 και μετά έχει επιστρέψει στην Βίρτους Μπολόνια και το χέρι του συνεχίζει να... «καίει», αφού η έφεσή του στο σκοράρισμα και ιδίως στα τρίποντα δεν έφυγε ποτέ από πάνω του.

Σε συνολικά 925 παιχνίδια στο NBA ο Μπελινέλι μετρά 8.921 πόντους, κάτι που μεταφράζεται σε 9,5 περίπου πόντους το παιχνίδι. Καθόλου άσχημα αν αναλογιστεί κανείς το πόσα παιχνίδια έχει παίξει και το πόσο δύσκολο είναι να μένεις συνεπής σε απαιτητικότατα αγωνιστικά προγράμματα, όπως εκείνο του NBA.

2. Εβάν Φουρνιέ (9.829 πόντοι)

Εβάν Φουρνιέ © Imago

Ένα όνομα το οποίο έχει ταράξει τα νερά στο ευρωπαϊκό και όχι μόνο μπάσκετ τις τελευταίες μέρες. Αυτό βέβαια, το δικαιολογεί στο έπακρον το παρελθόν του, το οποίο ιδίως στον κόσμο του NBA είναι πάμπλουτο.

Ο Εβάν Φουρνιέ ξεκίνησε την καριέρα του το 2009 παίζοντας στην Γαλλία και συγκεκριμένα στην Ναντέρ και την Πουατιέ, με τους Ντένβερ Νάγκετς να τον επιλέγουν τρία χρόνια αργότερα στην 20η θέση του draft. Εκεί ο Γάλλος έμεινε δυο χρόνια, με τον μεγαλύτερο σταθμό της καριέρας του να ακολουθεί και να βρίσκεται στους Μάτζικ. Ο Φουρνιέ παρέμεινε κάτοικος Ορλάντο για 7 χρόνια, υπογράφοντας μάλιστα το 2016 5ετές συμβόλαιο 85 εκατομμυρίων ευρώ.

Από το 2021 έως και το 2024 ο Φουρνιέ πέρασε τον περισσότερο χρόνο του στη Νέα Υόρκη, ενώ έκανε πολύ μικρά περάσματα πριν και μετά τους Νικς, σε Σελτικς και Πίστονς αντίστοιχα. Αξιοσημειώτο είναι το γεγονός πως στους Νικς έσπασε το ρεκόρ για τα περισσότερα τρίποντα σε μια σεζόν βάζοντας 217.

Μετά το Ντιτρόιτ φτάνουμε στο σήμερα και την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, όπου πλέον αναμένεται σε έναν μήνα να παίξει το πρώτο του παιχνίδι στην Euroleague. Στην 12ετία του στο NBA, ο Γάλλος μετρά 9.829 πόντους σε 723 παιχνίδια, έχοντας ως μέσο όρο τους 13,6 πόντους το ματς.

1. Σερζ Ιμπάκα (12.636 πόντοι)

Σερζ Ιμπάκα © 2023 EuroLeague Basketball

Ο μόνος «πενταψήφιος» της λίστας και μάλιστα με τα περισσότερα παιχνίδια από όλους. Ο Κονγκολέζος-Ισπανός Σερζ Ιμπάκα αποτελεί «ιερή αγελάδα» για τον ευρύτερο χώρο του μπάσκετ, έχοντας κάνει τα πρώτα του βήματα στις περιοχές των δυο του εθνικοτήτων. Ξεκινώντας από το Κονγκό και προχωρώντας στην Ισπανία, ο Ιμπάκα το 2008 επιλέχθηκε στην 24η θέση του draft από τους Seattle Supersonics (λίγο αργότερα μετονομάστηκαν στους σημερινούς Oklahoma City Thunder). Το 2009 οι -πλέον- Thunder πλήρωσαν το buy-out του Ibaka και τον έκαναν δικό τους για περίπου 7 χρόνια.

Το 2011 υπήρξε το γνωστό NBA lockout, όπου λόγω κάποιον ασυμφωνιών μεταξύ των ομάδων και της διοίκησης της λίγκας, το πρωτάθλημα «πάγωσε» και πολλοί παίκτες δοκίμασαν την τύχη τους σε ευρωπαϊκές ομάδες. Ένας από αυτούς ήταν και ο Ιμπάκα, ο οποίος για δυο μήνες αγωνίστηκε στην Ρεάλ Μαδρίτης, παίρνοντας μια γεύση Ευρωλίγκας.

Μετά το 2016 και τους Thunder, ο Ιμπάκα έψαξε το... «λιμάνι» του σε Μάτζικ, Ράπτορς και Μπακς, χωρίς όμως ιδιαίτερο αντίκρισμα και κάπως έτσι έστρεψε την προσοχή του στην Ευρώπη και την Μπάγερν Μονάχου την περασμένη σεζόν. Τον περασμένο Ιούλιο άφησε την Γερμανία για να γίνει κάτοικος Ισπανίας και συγκεκριμένα Μαδρίτης, υπογράφοντας για έναν χρόνο στην Ρεάλ. Σε 1.071 παιχνίδια στο ΝΒΑ, ο Ιμπάκα μετρά συνολικά 12.636 πόντους, έχοντας έναν συνολικό μέσο όρο των 11,8 πόντων ανά παιχνίδι.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!