Και μετά τον Τσαν, ποιος ακολουθεί...

Ερντέμ Τσαν

Και μετά τον Τσαν, ποιος ακολουθεί...

Γιάννης Πάλλας 18:19 - 01.02.2024 / Ανανεώθηκε: 10:12 - 14.08.2024

Έπειτα από 24 αγωνιστικές στην Euroleague επτά προπονητές αποχώρησαν από τους πάγκους με τελευταίο τον Ερντέμ Τσαν. Ο επόμενος ποιος είναι;

Η απομάκρυνση του Ερντέμ Τσαν από τον πάγκο της Αναντολού Εφές ήταν η έβδομη στην Euroleague, με την ολοκλήρωση των 24 αγωνιστικών. Πριν τον Τούρκο τεχνικό την... πόρτα της εξόδου είδαν ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς από τον Ερυθρό Αστέρα (κατέληξε στην Μπασκόνια), ο Τι Τζέι Πάρκερ και ο Τζιανμάρκο Ποτσέκο από την Βιλερμπάν, ο Χοάν Πεναρόγια από την Μπασκόνια, ο Σέρτζιο Σκαριόλο από την Βίρτους Μπολόνια και ο Δημήτρης Ιτούδης από τη Φενέρμπαχτσε.

Είναι προφανές ότι όλοι οι προπονητές αποχώρησαν από τις ομάδες τους, γιατί η πορεία τους δεν ήταν αυτή που περίμεναν διοίκηση και κόσμος.

Οι απαιτήσεις είναι αυξημένες, ο βαθμός δυσκολίας των αγώνων είναι μεγάλος, η πίεση που υπάρχει «χτυπάει» κόκκινο και η δουλειά του προπονητή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μοιάζει με την κλεψύδρα που αδειάζει σε άλλους πιο γρήγορα και σε άλλους ποιο αργά. Πάντως, αδειάζει...

Προφανώς και ο Ερντέμ Τσαν δεν θα είναι ο τελευταίος που αποχωρεί από έναν από τους πάγκους των 18 ομάδων της διοργάνωσης. Αρκετοί προπονητές έχουν βρεθεί σε συνθήκες πίεσης από την αρχή της σεζόν.

Το ερώτημα λοιπόν, είναι ποιος θα είναι ο επόμενος; Γιατί σε μια διοργάνωση τόσο υψηλών απαιτήσεων, δεν υπάρχει χρόνος και ανοχή στα αρννητικά αποτελέσματα.

Η περίπτωση του Μεσίνα

Από τις περιπτώσεις των προπονητών που έχουν δεχθεί σκληρή κριτική δικαιολογημένα, γιατί η πορεία της ομάδας δεν συνάδει με την επένδυση που γίνεται τα τελευταία χρόνια είναι ο Έτορε Μεσίνα. Ο Ιταλός τεχνικός σε πολλά παιχνίδια έχει αποδοκιμαστεί από τον κόσμο, αλλά απολαμβάνει της πλήρους στήριξης της διοίκησης. Σε βαθμό... προκλητικό θα έλεγε κανείς.

Ο «Έκτορας» κάνει τις... αλχημείες του χωρίς να αισθάνεται πίεση εξαργυρώνοντας προφανώς την φήμη που δημιούργησε όλα τα προηγούμενα χρόνια και αισθάνεται άτρωτος.

Κανείς άλλος τεχνικός με τα δικά του αποτελέσματα δεν θα μπορούσε να σταθεί σε πάγκο έπειτα από τις ήττες που έχει υποστεί ο Μεσίνα, όχι μόνο στην Euroleague, αλλά και στο Ιταλικό πρωτάθλημα.

Ο Γκονζάλεθ και το... πείραμα Γκριμάου

Ο Ίσραελ Γκονζάλεθ υπό μια έννοια είναι ένας προπονητής που δεν θα πρέπει να νιώθει ιδιαίτερα ασφαλής στον πάγκο της Άλμπα. Όμως, οι Γερμανοί είναι ένας οργανισμός που βασίζεται σε μακροχρόνια πλάνα που στηρίζονται από τη διοίκηση. 

Το project του Γκονζάλεθ στηρίζεται για την ώρα, όμως είναι προφανές ότι έχει αρχίσει η φθορά του. Μπορεί ο πήχης των φιλοδοξιών να μην είναι μεγάλος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να τερματίσουν στην τελευταία θέση της διοργάνωσης τη φετινή σεζόν.

Όσον αφορά τον Ρότζερ Γκριμάου, το καλοκαίρι πήρε τα «κλειδιά» της Μπαρτσελόνα και όλοι έδειχναν τη στήριξη τους. Ο Οργανισμός των «μπλαουγκράνα» παραμένει δίπλα του, όμως πριν λίγο καιρό βρέθηκε κι αυτός σε συνθήκες πίεσης, καθώς η ομάδα του δεν απέδιδε τα αναμενόμενα. Είναι προφανές ότι δεν θα έχει την ανοχή που απολαμβάνει ο Έτορε Μεσίνα στην Αρμάνι Μιλάνο, αλλά δεν θα είναι και εύκολος παίκτης να αντιμετωπιστεί και να νικηθεί. 

Είναι μια δύσκολη συνθήκη, η διοίκηση ήξερε ευθύς εξαρχής το ρίσκο που έπαιρνε και φάνηκε να έχει όρεξη να αναδείξει έναν δικό της άνθρωπο στην άκρη του πάγκου μετά την αποχώρηση του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Από ‘δω και πέρα είναι θέμα υπομονής και επιμονής την οποία δυστυχώς για τους προπονητές την καθορίζουν τα αποτελέσματα και τίποτε άλλο...