Οι νέες αλλαγές στους κανονισμούς της Euroleague

Φωτ. IMAGO

Οι νέες αλλαγές στους κανονισμούς της Euroleague

Απόστολος Μαυράκης 16:04 - 20.09.2024 / Ανανεώθηκε: 16:09 - 20.09.2024

Η Euroleague έσπευσε να ανανεώσει συγκεκριμένους αγωνιστικούς κανόνες, οι οποίοι αφορούν τα «μπρος-πίσω», τα τζάμπολ και την «restricted area».

Στα πλαίσια της συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας του παιχνιδιού, η Euroleague προχώρησε σε κάποιες μικροαλλαγές σε μερικούς κανονισμούς που αφορούν αμιγώς το παιχνίδι. Η πρώτη ρύθμιση, αφορά την εισαγωγή των «μπρος-πίσω» στο φάσμα του Instant Replay και τις επανεξέτασής του από του διαιτητές.

Εάν οι διαιτητές «σφυρίξουν» μπρος πίσω εις βάρος της ομάδας με την κατοχή, τότε οι ίδιοι μπορούν να ανατρέξουν στο Instant Replay Center και να επανεξετάσουν τη υπόδειξή τους. Αυτό βέβαια θα ισχύει μόνο για τα τελευταία 2 λεπτά της τέταρτης περιόδου, αλλά και για τα τελευταία 2 λεπτά της παράτασης. Ακόμη, οι προπονητές θα έχουν το δικαίωμα να πάρουν challenge για την εν λόγω παράβαση οποιαδήποτε στιγμή του παιχνιδιού.

Προχωρώντας, έχουμε μια μικρή μεταβολή στις παραβιάσεις των τζάμπολ. Εάν αυτή συμβεί στο μισό της ομάδας που επωφελείται από την παράβαση, τότε θα επαναφέρει την μπάλα από το δικό της μισό και θα διαθέτει 24 δευτερόλεπτα για να εκδηλώσει επίθεση. Εάν από την άλλη, γίνει στο μισό του αντίπαλού της, τότε θα έχει μεν ξανά την κατοχή, με 14 δευτερόλεπτα ωστόσο στο χρονόμετρο.

Η τελευταία αλλαγή αφορά το ημικύκλιο του ζωγραφιστού, κοινώς το «χαμόγελο» ή την «restricted area». Μέχρι πρότινος, εάν κάποιος αμυντικός είχε το πόδι του πάνω από το εν λόγω ημικύκλιο, χωρίς ωστόσο να το πατάει, νοούταν πως βρίσκεται εντός του «χαμόγελου». Πλέον αυτό δεν θα ισχύει και ο παίκτης θα πρέπει να πατήσει το πόδι του στο παρκέ για να θεωρείται πως είναι μέσα στο ημικύκλιο.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ο αμυντικός θα μπορεί να εκμαιεύσει ή απλώς να κερδίσει επιθετικό φάουλ, εφόσον βέβαια έχει ανυψωμένο το πόδι του και όχι πατημένο κάτω. Η διευκρίνηση αυτή γίνεται γιατί στην εν λόγω «restricted area», οι αμυντικοί δεν μπορούν να κερδίσουν επιθετικά φάουλ.

Οι αλλαγές αυτές θα εφαρμοστούν από την πρώτη κιόλας μέρα των δύο ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, Euroleague και EuroCup. Υπενθυμίζεται πως η πρεμιέρα της Euroleague είναι στις 3 του ερχόμενου Οκτώβρη, ενώ η αγωνιστική δράση στο EuroCup ξεκινάει νωρίτερα και την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Σεπτέμβρη.