Οι οκτώ παίκτες της φετινής Euroleague με δαχτυλίδι NBA

Σέρτζ Ιμπάκα

i

© IMAGO

Οι οκτώ παίκτες της φετινής Euroleague με δαχτυλίδι NBA

Μιχάλης Καλογήρου 09:29 - 24.09.2024 / Ανανεώθηκε: 09:30 - 24.09.2024

Οκτώ διαφορετικοί πρωταθλητές του NBA θα αγωνιστούν στην φετινή Euroleague, ένας εξ αυτών ο Κώστας Αντετοκούνμπο του Παναθηναϊκού

Η φετινή Euroleague είδε πρωτόγνωρο αριθμό παικτών του NBA να κάνουν το βήμα προς την Ευρώπη, με τις ελληνικές ομάδες να φέρνουν και εκείνες μερικά αστέρια από τον μαγικό κόσμο του NBA. Από τους 98 πρώην NBAερς της φετινής σεζόν, 8 εξ αυτών ήρθαν με δαχτυλίδι στις αποσκευές τους. Άλλοι είχαν ενεργό ρόλο στα πρωταθλήματα που πήραν, άλλοι λιγότερο, ενώ σε αυτό το κλειστό κλάμπ, βρίσκεται και ο Κώστας Αντετοκούνμπο του Παναθηναϊκού.

Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι οι 8 πρωταθλητές(από τον παλαιότερο μέχρι τον πιο πρόσφατο) που θα αγωνίζονται φέτος στα μέρη μας:

1) Ροντρίγκ Μπομπουά (2011 Ντάλας Μάβερικς)

Ο παλαιότερος της συγκεκριμένης λίστας είναι ο Γάλλος γκάρντ της Αναντολού Εφές, Ροντρίγκ Μπομπουά ο οποίος πέρασε 4 σεζόν στο NBA με την φανέλα των Ντάλας Μάβερικς. Μαζί τους κατέκτησε το περίφημο πρωτάθλημα του 2011 με μπροστάρηδες τους Ντίρκ Νοβίτσκι και Τζέισον Κίντ. Ο Γάλλος αγωνίστηκε σε 28 παιχνίδια της κανονικής περιόδου εκείνης της χρονιάς, αλλά μόλις 2 φορές στα play-off, ένεκα ενός τραυματισμού στο πόδι. Ο Μπομπουά είναι εκτός από πρωταθλητής NBA και δις πρωταθλητής Ευρώπης με την Εφές (2021-2022), αλλά και μέλος του κλάμπ «50-40-90» της Euroleague. Η σεζόν που θα ξεκινήσει θα είναι η 10η συνεχόμενη του 36χρονου στην Euroleague.

Τα συνολικά στατιστικά του Μπομπουά με την φανέλα των Μάβερικς: 182 παιχνίδια, 15.9 λεπτά μ.ο, 7.1 πόντοι, 2.1 ασίστ, 1.9 ριμπάουντ.

https://www.youtube.com/watch?v=K7eNw1XKVDg

2) Μάρκο Μπελινέλι (2014 Σαν Αντόνιο Σπέρς)

Το 2ο μέλος της λίστας είναι ο 38χρονος Ιταλός Μάρκο Μπελινέλι. Ο γκάρντ της Βίρτους Μπολόνια έχει περάσει μια ολόκληρη καριέρα από το NBA (2007-2020), πανηγυρίζοντας και ένα πρωτάθλημα, αυτό του 2014 με τους Σαν Αντόνιο Σπέρς. Ο Ιταλός αγωνίστηκε σε 103 παιχνίδια την σεζόν εκείνη (μαζί με τα play-offs), σουτάροντας με 43% από τα 7.25, κάτι που αποτέλεσε την καλύτερη επίδοση της καριέρας του. Χαρακτηριστικό, το γεγονός ότι κατέκτησε και τον διαγωνισμό τριπόντων στο All Star Game της ίδιας χρονιάς, στην Νέα Ορλεάνη.

Ο Μπελινέλι μετρά 925 παιχνίδια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με : 22.7 λεπτά συμμετοχής, 9.7 πόντους, 1.7 ασίστ και 2.1 ριμπάουντ

3-4) Τζόρνταν Λόιντ και Σέρτζ Ιμπάκα (2019 Τορόντο Ράπτορς)

Δύο νυν παίκτες της Euroleague, βρέθηκαν μαζί στους Τορόντο Ράπτορς το 2019. Όταν οι Καναδοί, με τον Καγουάι Λέοναρντ, έριξαν την δυναστεία των Ουόριορς και πανηγύρισαν το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα πρωτάθλημα της ιστορίας τους. Οι Σέρτζ Ιμπάκα και Τζόρνταν Λόιντ βρίσκουν πλέον τους εαυτούς τους στα γήπεδα της Euroleague (Ρεάλ Μαδρίτης και Μακάμπι Τελ Αβίβ αντίστοιχα). Το 2019 όμως συνέβαλαν (ο πρώτος περισσότερο, ο δεύτερος λιγότερο) στην κατάκτηση του πολυπόθητου «δαχτυλιδιού» από τους Ράπτορς. Ο Τζόρνταν Λόιντ αγωνίστηκε 12 φορές εκείνη την χρονιά, που ήταν και η μοναδική του στο NBA μέχρι σήμερα, μετρώντας 2.4 πόντους ανά αγώνα σε 4.6 λεπτά, ενώ δεν έπαιξε καθόλου στα playoff.

Από την άλλη, ο Ιμπάκα είχε πολύ ενεργότερο ρόλο εκείνη την χρονιά, αλλά και πολύ μεγαλύτερη καριέρα στο NBA. O 35χρονος πλέον Κονγκολέζος, αγωνίστηκε 98 φορές την σεζόν 2018-19 μετρώντας 15.0 πόντους μ.ο. στην κανονική διάρκεια και 9.4 στα playoff. Συνολικά έχει αγωνιστεί σε 1071 παιχνίδια στο NBA, κάτι που τον καθιστά 1ο στην Euroleague στην σχετική λίστα.

5-6) Κώστας Αντετοκούνμπο - Ντεβόντε Κάκοκ (2020 Λος Άντζελες Λέικερς)

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο ρηχά. Κώστας Αντετοκούνμπο και Ντεβόντε Κάκοκ αγωνίστηκαν μαζί σε...6 παιχνίδια την χρονιά 2019-20 όταν και κατέκτησαν το πρωτάθλημα με τους Λος Άντζελες Λέικερς. Ο Κάκοκ αγωνίστηκε μόλις 1 φορά εκείνη την σεζόν με τους Λέικερς (πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν στην G-League), σε μια ήττα των «Λιμνανθρώπων» από τους Σακραμέντο Κίνγκς. Ο νυν παίκτης της Βίρτους Μπολόνια, σκόραρε 6 πόντους και μάζεψε 5 ριμπάουντ στο συγκεκριμένο παιχνίδι, το οποίο ήταν, όπως φάνηκε, αρκετό για να τον χρήσει πρωταθλητή. Ο Έλληνας σέντερ του Παναθηναϊκού, Κώστας Αντετοκούνμπο, φόρεσε και εκείνος την φανέλα των Λέικερς εκείνη την χρονιά, με «two-way» συμβόλαιο. Ο Αντετοκούνμπο αγωνίστηκε 5 φορές με μέσο όρο 1.4 πόντους αλλά 100% ποσοστό εντός παιδιάς.

7-8) Τζόρνταν Νουόρα - Ελάιζα Μπράιαντ (2021 Μιλγουόκι Μπάκς)

Οι δύο τελευταίοι πρωταθλητές της λίστας, θα είναι και συμπαίκτες την φετινή σεζόν στην Αναντολού Εφές. Οι Τζόρνταν Νουόρα και Ελάιζα Μπράιαντ ξανασμίγουν μετά το 2021 και την σεζόν που πέρασαν αμφότεροι στο NBA με τους Μιλγουόκι Μπάκς. Εκείνη την χρονιά η ομάδα από το Ουισκόνσιν κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα μετά το μακρινό 1971, με MVP των τελικών τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Μπράιαντ αγωνίστηκε σε 12 παιχνίδια εκείνη την χρονιά με 11 από αυτά στα playoff στα οποία μέτρησε μ.ο. 1.3 πόντους σε 4.5 λεπτά συμμετοχής. Ο Νουόρα, είχε σαφώς ενεργότερο ρόλο στην κανονική διάρκεια αφού αγωνίστηκε σε 30 παιχνίδια, προσθέτοντας άλλα 5 στα playoff. Συνολικά μέτρησε 5.7 πόντους μ.ο. σε 9 λεπτά ανά αγώνα. Ο Αμερικανός φόργουορντ παρέμεινε άλλες 5 σεζόν στο NBA, προτού μετακομίσει για πρώτη φορά στην Ευρώπη για χάρη της Αναντολού Εφές.

Αυτοί είναι οι 8 πρωταθλητές του NBA της φετινής Euroleague με 3 από αυτούς μάλιστα να έχουν κατακτήσει εκτός από το «δαχτυλίδι» και την ίδια την Euroleague (Κώστας Αντετοκούνμπο-Παναθηναικός, Ροντρίγκ Μπομπουά-Εφές, Ελάιζα Μπράιαντ-Εφες).