Άρωμα NBA: Η... ενδεκάδα που έφυγε από τον μαγικό κόσμο και «προσγειώθηκε» στη Euroleague
i

© Imago

Άρωμα NBA: Η... ενδεκάδα που έφυγε από τον μαγικό κόσμο και «προσγειώθηκε» στη Euroleague

Ευτυχία Οικονομίδου 13:19 - 08.08.2024 / Ανανεώθηκε: 13:33 - 08.08.2024

Προς το δρόμο που χάραξε ο Παναθηναϊκός με την απόκτηση του Κέντρικ Ναν την περασμένη σεζόν βαδίζουν και οι υπόλοιπες ομάδες της EuroLeague προσθέτοντας μπόλικο ταλέντο από το NBA στα ρόστερ τους.

Κάτι λιγότερο από δύο μήνες έχουν μείνει για να σηκώσει αυλαία η EuroLeague για τη σεζόν 2024-25 με τις ομάδες να κάνουν τον μεταγραφικό σχεδιασμό τους και να στέφουν το ενδιαφέρον τους στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και τον «μαγικό» κόσμο του NBA.

Μέχρι στιγμής το κοντέρ έχει σταματήσει προς το παρόν στις 11 μετακινήσεις παικτών από το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου στην EuroLeague και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και συνέχεια, καθώς δεν είναι λίγοι οι μπασκετμπολίστες που ψάχνουν μία ευκαιρία να αναδείξουν το ταλέντο τους κερδίζοντας παράλληλα παραπάνω χρόνο συμμετοχής, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο στο NBA.

Ο... βιονικός Τόμας Ουόκαπ είναι ο «στρατιώτης» που όλοι θα ήθελαν να έχουν!
EUROLEAGUE

14:54 - 07.08.2024

Ο... βιονικός Τόμας Ουόκαπ είναι ο «στρατιώτης» που όλοι θα ήθελαν να έχουν!

Δύο εξαντλητικές σεζόν με τον Ολυμπιακό σε EuroLeague και Basket League, υποχρεώσεις με την Εθνική ομάδα, συνολικά 188 παιχνίδια κι όμως ο Τόμας Ουόκαπ έχει απουσιάσει μόνο σε τρία. Αυτό τα λέει όλα...

Οι 10+1 μεταγραφές που θα συζητηθούν

Πρώτος στη λίστα είναι ο Βένιεν Γκαμπριέλ που αποκτήθηκε από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και αποτελεί από τις μεγαλύτερες κινήσεις φέτος με συμβόλαιο 1+1 χρόνων. Ο 27χρονος φόργουορντ/ σέντερ έχει στο βιογραφικό του εμπειρία 5 σεζόν στο ΝΒΑ αγωνιζόμενος για λογαριασμό των Κινγκς, Μπλέιζερς, Πέλικανς, Νετς, Κλίπερς, Λέικερς και Γκρίζλις. Μάλιστα, μετρά 150 παιχνίδια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με μέσο όρο 4.4 πόντους, 3.4 ριμπάουντ, 0.5 ασίστ και 0.4 μπλοκ ανά παιχνίδι, ενώ εκπροσώπησε το Νότιο Σουδάν στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023, όπου είχε μέσο όρο 9.6 πόντους, 6.8 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ, 2.6 μπλοκ σε 23 λεπτά.

Μία από τις πιο πρόσφατες προσθήκες έχει το όνομα του Φουρκάν Κορκμάζ για λογαριασμό της Μονακό με συμβόλαιο επίσης 1+1 χρόνων για να υπογράψει την επιστροφή του στην EuroLeague μετά από 7 χρόνια στο ΝΒΑ και τους Φιλαδέλφεια Σίξερς. Την περασμένη σεζόν έπαιξε σε 35 παιχνίδια συγκεντρώνοντας μέσο όρο 2.5 πόντους, 0.9 ριμπάουντ και 0.7 ασίστ σε 8.6 λεπτά. Συνολικά έχει συμμετάσχει σε 328 παιχνίδια με μέσο όρο 6.8 πόντους, 2 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ. Προηγουμένως είχε αγωνιστεί στην EuroLeague με την Αναντολού Εφές.

Ο Τσιμέζε Μέτου αποφάσισε κι εκείνος με τη σειρά του να κάνει το βήμα προς την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση υπογράφοντας με την Μπαρτσελόνα για έναν χρόνο. Στο NBA έπαιξε τελευταία στους Πίστονς στους οποίους πήγε τον Φεβρουάριο, ενώ πριν άνηκε στους Φοίνιξ Σανς. Ο 27χρονος φόργουορντ/ σέντερ συγκέντρωσε μέσο όρο 10.5 πόντων, 6 ριμπάουντ, 1.9 ασίστ, 1.7 κλεψίματα σε 14 παιχνίδια.

Ο Λούκα Σάμανιτς αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη της Φενέρμπαχτσε του 24χρονου Κροάτη φόργουορντ/ σέντερ για τον επόμενο έναν χρόνο. Την περασμένη σεζόν άνηκε στο δυναμικό των Γιούτα Τζαζ έχοντας 4.1 πόντους και 2.4 ριμπάουντ σε 43 παιχνίδια, ενώ έχει αγωνιστεί και στους Σαν Αντόνιο Σπερς.

Ο Τζόρνταν Νουόρα, ο πρωταθλητής NBA με τους Μιλγουόκι Μπακς και συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ετοιμάζεται να κάνει το ντεμπούτο του στην EuroLeague με την Αναντολού Εφές με συμβόλαιο 1+1 χρόνων. Έγινε ντραφτ το 2022 στη θέση Νο. 45 από τα «ελάφια», ενώ έχει αγωνιστεί στους Πέισερς και στους Ράπτορς αποτελώντας μάλιστα και μέρος της ανταλλαγής του Πασκάλ Σιάκαμ στην ομάδα της Ιντιανάπολις. Σε ολόκληρη την καριέρα του μετρά 206 συμμετοχές με μέσο όρο 7.6 πόντους, 3.2 ριμπάουντ και 1 ασίστ.

Η Παρτίζαν φέρνει στο Βελιγράδι τρίτο NBAer: Κοντά σε συμφωνία με τον φίλο του Κόμπε Μπράιαντ και ανιψιό του Ντέρεκ Φίσερ
EUROLEAGUE

10:19 - 29.07.2024

Η Παρτίζαν φέρνει στο Βελιγράδι τρίτο NBAer: Κοντά σε συμφωνία με τον φίλο του Κόμπε Μπράιαντ και ανιψιό του Ντέρεκ Φίσερ

Ο Ντουέιν Ουάσινγκτον Τζούνιορ, σύμφωνα με σέρβικο δημοσίευμα, θα αποτελέσει την επόμενη μεταγραφή της Παρτίζαν. Ο 24χρονος γεννημένος στη Γερμανία γκαρντ, έχει παίξει με τρεις ομάδες του ΝΒΑ, είναι ανιψιός του πέντε φορές πρωταθλητή με τους Λέικερς, Ντέρικ Φίσερ, ο οποίος ήταν ο... μεσάζοντας της φιλικής σχέσης του με τον αείμνηστο Κόμπε Μπράιαντ.

Ο Φρανκ Ντιλικινά, που αυτή την περίοδο αγωνίζεται μαζί με τους «τρικολόρ» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, τη νέα σεζόν θα βρίσκεται στο δυναμικό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, καθώς συμφώνησε για τα επόμενα δύο χρόνια με την Παρτίζαν. Την περασμένη σεζόν έπαιζε στους Σάρλοτ Χόρνετς, ενώ έχει περάσει από Μάβερικς (2021-23) και Νικς (2017-21). Σε 7 σεζόν στο ΝΒΑ μετρά μέσο όρο 4.8 πόντους, 1.8 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ.

Άλλο ένα μεταγραφικό απόκτημα από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού πρόσθεσε στο ρόστερ της η Παρτίζαν με την υπογραφή του Ντουέιν Ουάσινγκτον για τα επόμενα 2 χρόνια με buy out στο NBA. Ο 24χρονος γκαρντ έχει εμπειρία τόσο από το κορυφαίο πρωτάθλημα όσο και από τη G League. Την περασμένη σεζόν την πέρασε στη G League με τους Ουέσττσέστερ Νικς όπου είχε μέσο όρο 22.5 πόντους, 4.1 ριμπάουντ και 4.6 ασίστ σε 11 εμφανίσεις. Τη σεζόν 2022-23 σε 31 παιχνίδια με τους Φοίνιξ Σανς συγκέντρωσε μέσο όρο 7.9 πόντων, 1.2 ριμπάουντ και 2 ασίστ.

Ο Άντμιραλ Σκόφιλντ θα ενισχύσει την επόμενη χρονιά τη Βιλερμπάν επιχειρώντας για πρώτη φορά στην καριέρα του κι εκείνος το βήμα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στο NBA. Είναι το Νο 42 του νταφτ του 2019 και επιλέχθηκε από τους Ουίζαρντς. Σε 131 εμφανίσεις με τους «μάγους» και τους Ορλάντο Μάτζικ είχε μέσο όρο 3.3 πόντους και 1.6 ριμπάουντ.

Ο Σακίλ Χάρισον, που έχει περάσει όλη του την καριέρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αποφάσισε από τη νέα χρονιά να αγωνίζεται στη Βιλερμπάν. Ο 30χρονος γκαρντ και δύο φορές ο αμυντικός της χρονιάς στην G League. μέτρησε τρεις μόλις εμφανίσεις στο NBA φέτος με τους Μέμφις Γκρίζλις. Το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς το πέρασε στους Σάουθ Μπέι Λέικερς την θυγατρική των Λέικερς, όπου συγκέντρωσε μέσο όρο 15.1 πόντους, 5.6 ριμπάουντ, 6.5 ασίστ, 2.9 κλεψίματα (πρώτος στη λίστα) σε 34 λεπτά και σε 34 παιχνίδια. Συνολικά μετρά 183 συμμετοχές στο NBA με Σανς, Μπουλς, Τζαζ, Νάγκετς, Νετς, Μπλέιζερς και Γκρίζλις συγκεντρώνοντας μέσο όρο 5.2 πόντους, 2.4 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ σε 15 λεπτά.

Η πιο πρόσφατη προσθήκη ακούει στο όνομα Τρεντ Φόρεστ για λογαριασμό της Μπασκόνια. Ο 26χρονος Αμερικανός γκαρντ συμφώνησε με την ομάδα των Βάσκων για να ενισχύσει την περιφερειακή τους γραμμή για τα επόμενα δύο χρόνια έως το καλοκαίρι του 2026. Ο Φόρεστ, που φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, υπέγραψε το 202 συμβόλαιο με τους Γιούτα Τζαζ, όπου κι έμεινε για δύο χρόνια πριν γίνει μέλος του ρόστερ των Ατλάντα Χοκς για ακόμη δύο χρόνια. Τη φετινή σεζόν ο Αμερικανός γκαρντ συγκέντρωσε με τα «γεράκια» μέσο όρο 2.2 πόντους, 1.3 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ, ενώ έχει αγωνιστεί συνολικά σε 151 παιχνίδια στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Το χρονικό της επιστροφής του Βεζένκοφ: Οι 372 μέρες που μεσολάβησαν μέχρι να ξαναβάλει τα ερυθρόλευκα (vids)
EUROLEAGUE

12:38 - 25.07.2024

Το χρονικό της επιστροφής του Βεζένκοφ: Οι 372 μέρες που μεσολάβησαν μέχρι να ξαναβάλει τα ερυθρόλευκα (vids)

Μέσα σε ένα χρόνο και μία εβδομάδα, ο Σάσα Βεζένκοφ ακολούθησε την aller retour διαδρομή Πειραιάς-Σακραμέντο. Έκανε μία νοητή στάση στο Τορόντο και πλέον ανήκει και πάλι στον Ολυμπιακό. Σας θυμίζουμε τι μεσολάβησε από τη μέρα που υπέγραψε στους Κινγκς (18 Ιουλίου 2023), μέχρι... σήμερα!

Από τη λίστα δεν γινόταν να λείπει και το... κερασάκι στην τούρτα της EuroLeague, που δεν είναι άλλο από τον Σάσα Βεζένκοφ και την πολυαναμενόμενη επιστροφή στον Ολυμπιακό για πέντε χρόνια, μετά από μία σεζόν, όπου δοκίμασε την τύχη του στο NBA και συγκεκριμένα στους Σακραμέντο Κινγκς. Ο πρώην MVP της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης μέτρησε 5.4 πόντους και 2.3 ριμπάουντ ανά παιχνίδι με τους «βασιλιάδες».

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!