Euroleague, καλώς επέστρεψες: Οι παίκτες που ξεχώρισαν, οι αποκαλύψεις και οι ματσάρες της πρεμιέρας
i

Κάλινιτς, Φρανσίσκο, Τζόουνς / © Euroleague, IMAGO

Euroleague, καλώς επέστρεψες: Οι παίκτες που ξεχώρισαν, οι αποκαλύψεις και οι ματσάρες της πρεμιέρας

Απόστολος Μαυράκης 12:58 - 05.10.2024 / Ανανεώθηκε: 15:34 - 05.10.2024

Η νέα σεζόν της Euroleague είναι εδώ και οι ομάδες της φρόντισαν να μας το υπενθυμίσουν με τον καλύτερο τρόπο. Παρακάτω, θα δούμε τις στιγμές που «σημαδέψαν» την πρεμιέρα, οι οποίες προμηνύουν άλλη μια συναρπαστική σεζόν.

Η στιγμή που όλοι οι φίλοι του ευρωπαϊκού -και όχι μόνο- μπάσκετ περίμεναν, ήρθε. Η Euroleague έκανε την πρεμιέρα της για την σεζόν 2024/2025 το διήμερο της 3ης και της 4ης του Οκτωβρίου, με τους αγώνες της να είναι... ένας κι ένας.

Το «μενού» ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης (3/10), με τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό να νικά στο... αγαπημένο του πλέον Βερολίνο την Αλμπα. Έπειτα, ακολούθησαν φοβεροί αγώνες με τις Ζαλγκίρις, Μονακό, Μπασκόνια, Μπάγερν και Μακάμπι να καταγράφουν τις πρώτες τους νίκες, με όλα τα ματς ωστόσο να είναι ανταγωνιστικότατα.

Την Παρασκεύη (4/10), ο Ολυμπιακός μπορεί να ηττήθηκε από την Φενέρμπαχτσε, χωρίς ωστόσο οι ερυθρόλευκοι να πέφτουν αμαχητί. Λίγο αργότερα, η νεοφώτιστη Παρί πήγε να την... «κάνει» στον Ερυθρό Αστέρα, ο οποίος ωστόσο νίκησε με μόλις 3, ενώ η Εφές πήρε ένα τεράστιο «διπλό» στην έδρα της Βίρτους.

Ένεκα της ανταγωνιστικότατης και γεμάτης μπάσκετ πρεμιέρας της Euroleague, παρακάτω θα δούμε 5 στιγμές της οι οποίες ξεχώρισαν κατά το διήμερο αυτό.

Ο «killer» Φρανσίσκο

Η Ζαλγκίρις επικράτησε της Μπαρτσελόνα με 74-67 και αυτό το οφείλει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό στον Σιλβέν Φρανσίσκο. Ο Γάλλος μέχρι και τα τελευταία 4,30 λεπτά είχε μόλις 4 πόντους, ωστόσο κατάφερε με κάποιον τρόπο να τους κάνει 19.

Το πώς το έκανε αυτό, μάλλον μόνο ο ίδιος ξέρει. Ενώ η Μπαρτσελόνα φαινόταν πως πλησίαζε στο να ληστέψει το ματς, ο Φρανσίσκο το... πήρε «πατριωτικά» και με ένα φοβερό ντεμαράζ και με μάλιστα 3 τρίποντα στο τέλος έδωσε την φοβερή αυτή νίκη στους Λιθουανούς.

Η «25άρα» του... κυνικού Νέιπιερ

Η Μπάγερν του Γκόρντον Χέρμπερτ πήρε με το «καλημέρα» της Euroleague μια τεράστιας σημασίας νίκη. Οι Βαυαροί κατάφεραν να κερδίσουν την Ρεάλ Μαδρίτης με το τελικό 97-89, βρίσκοντας σε εκπληκτικό βράδυ τον Σαμπάζ Νέιπιερ, ο οποίος πρόσφατα εντάχθηκε στις τάξεις της Μπάγερν.

Όντας σχεδόν άψογος από βολές (5/6) και τρίποντο (4/5) και σημειώνοντας μάλιστα 8 πόντους στη τελευταία περίοδο, ο Αμερικανός γκαρντ ηγήθηκε της προσπάθειας των Γερμανών και τους βοήθησε να πετύχουν μια νίκη-statement.

Η... ελληνιστί αυτή «δήλωση», είναι πως η Μπάγερν δεν είναι εδώ για να τερματίσει για άλλη μια χρονιά στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, αλλά έχει έρθει για να ζορίζει ακόμα και τους πιο ισχυρούς, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση την Ρεάλ Μαδρίτης.

Τα... όργια του «διπλού» Ταμίρ Μπλατ

Η Μακάμπι μπορεί να δυσκολεύτηκε να επικρατήσει της φαινομενικά αδύναμης Βιλερμπάν, παρόλα αυτά το έκανε και μάλιστα με το... one-man show του Ταμίρ Μπλατ. Ο 27χρονος Ισραηλινός μάγος, έκανε πράματα και θαύματα στο παρκέ, οδηγώντας την ομάδα του στη νίκη με 89-82.

Το εν λόγω «σόου» του Μπλατ, περιείχε 21 πόντους όντας σχεδόν άχαστος, αστοχώντας σε μόλις μία προσπάθεια εντός πεδιάς (8/9 προσπάθειες, 4/4 τρίποντα, 1/1 βολές). Ο ίδιος ωστόσο δεν ήταν ικανοποιημένος με το... black-jack στους πόντους του.

Οι παίκτες της Μακάμπι δε θα επιστρέψουν στο Τελ Αβίβ και θα παραμείνουν στο Βελιγράδι
EUROLEAGUE

00:22 - 04.10.2024

Οι παίκτες της Μακάμπι δε θα επιστρέψουν στο Τελ Αβίβ και θα παραμείνουν στο Βελιγράδι

Μετά και το πέρας της αναμέτρησης της πρώτης αγωνιστικής της EuroLeague ανάμεσα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ και τη Βιλερμπάν οι παίκτες του κόουτς Κάτας θα παραμείνουν στο Βελιγράδι εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στο Ισραήλ.

Το σόου του είχε και δεύτερο κόμματι και αυτό λεγόταν «ασίστ». Ο Μπλατ μοίρασε 12 τελικές πάσες στους συμπαίκτες του, συντελώντας στο double-double του, αλλά και στην επικράτηση της ομάδας του. Ο ίδιος «έσπασε» το σύστημα αξιολόγησης, συγκεντρώνοντας 36 ολόκληρους βαθμούς.

Ο «οδοστρωτήρας» Ταϊρίκ Τζόουνς

Η ολοκαίνουργια Παρτιζάν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς μπορεί να έχασε με 88-82 από την Μπασκόνια, ωστόσο φαίνεται να κέρδισε ένα «υπερόπλο». Ο Ταϊρίκ Τζόουνς ήταν εκείνος που ξεχώρισε για τους Σέρβους, σημειώνοντας 22 πόντους, με 4 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα.

Όπως όλα δείχνουν, μετά τον Ματίας Λεσόρ, η Παρτιζάν ίσως βρήκε τον θηριώδη και εκκωφαντικό «ψηλό» που η ομάδα και ιδίως οι φίλαθλοί της ήθελαν. Πέραν των στατιστικών, η ενέργεια και οι θεαματικές φάσεις του Ταϊρίκ Τζόουνς ήδη φαίνεται πως θα βάλουν «φωτιά» φέτος στην Stark Arena.

Η επιστροφή του Ερυθρού Αστέρα

Η νεοφώτιστη Παρί ξεκίνησε με ιδανικό τρόπο το πρώτο της ημίχρονο στην Euroleague. Οι Παριζιάνοι μάλιστα, βρέθηκαν να προηγούνται ακόμη και με διψήφιο του Ερυθρού Αστέρα κατά τις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου, ωστόσο τότε ήταν που γύρισε και... ο διακόπτης για τους Σέρβους.

«Τρέχοντας» ένα 5-18 σερί στα τελευταία πέντε λεπτά της εν λόγω περιόδου, το σκηνικό γύρισε «τούμπα» υπέρ του Ερυθρού. Ο Νέντοβιτς των 21 πόντων ήταν ο ηγέτης της προσπάθειας των Σέρβων, ενώ ο Αϊζάια Κάνααν συνέβαλε επίσης τα μέγιστα με 14 πόντους.

Μπες ΕΔΩ και βρες όλα τα video της EuroLeague!

Η Παρί πήγε να πάρει πίσω το προβάδισμά της στο τέλος και πλησίασε ακόμη και στον έναν πόντο 10" πριν την λήξη (77-78). Ο Κάνααν με δυο βολές έκανε το 77-80, ο Χιφί προσπάθησε να βάλει τρίποντο αλλά ο χρόνος δεν του έφτασε και κάπως έτσι ο Ερυθρός «απέδρασε» από το θρίλερ με την νίκη.