Καταργήθηκαν οι νόμοι του… σύμπαντος: Πως τέσσερα «αστέρια» προσπέρασαν τον μαγικό πλανήτη και προσγειώθηκαν σε Αθήνα και Πειραιά

Καταργήθηκαν οι νόμοι του… σύμπαντος: Πως τέσσερα «αστέρια» προσπέρασαν τον μαγικό πλανήτη και προσγειώθηκαν σε Αθήνα και Πειραιά

Γιώργος Γαβριλάκης 11:00 - 09.09.2024 / Ανανεώθηκε: 11:32 - 09.09.2024

Οι Ουίζαρντς προσέφεραν συμβόλαιο στον Εβάν Φουρνιέ, ο Σάσα Βεζένκοφ είχε στα χέρια του τη συμφωνία που μεταφέρθηκε από το Σακραμέντο στο Τορόντο, ο Τσέντι Οσμάν πιεζόταν από τους Λέικερς για να υπογράψει και τον Ομέρ Γιουτσεβέν οι Νικς τον... παρακαλούσαν. Τελικά όλοι τους πήραν μεταγραφή για την Ελλάδα και ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό, αλλάζουν τις ισορροπίες στη Γαλακτική Οδό!

Αν ήθελαν θα κατοικούσαν ακόμα στον μαγικό πλανήτη που βρίσκεται στον γαλαξία του NBA. Η αγωνιστική τους μάζα όμως ρουφήχτηκε από ερυθρόλευκες και πράσινες οπές του σύμπαντος (τελικά δεν υπάρχουν μόνο μαύρες τρύπες) και μεταφέρθηκαν με ταχύτητα φωτός στην Ελλάδα.

Τέσσερα «αστέρια» που είχαν παρόν και μέλλον στο κορυφαίο και σίγουρα πιο... λαμπερό πρωτάθλημα του κόσμου, αποφάσισαν πως το καλύτερο για την καριέρα τους, για την ύπαρξή τους, την εξέλιξή τους ή για την ψυχική τους ηρεμία -το καθένα από αυτά είχε του δικούς του λόγους- ήταν να επιστρέψουν στην ήπειρο που τους ανέθρεψε και να συνεχίσουν τα θαυμαστά τους έργα στην Euroleague.

Ο χώρος και ο χρόνος των τεσσάρων μεταγραφών

Πρώτος που διέγραψε την τροχιά ήταν ο Σάσα Βεζένκοφ. Μία ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς ήταν ο μόνος που για να αποκτηθεί από τον Ολυμπιακό, ναι μεν από συναισθηματικής άποψης τού ήταν πανεύκολο, αλλά έπρεπε πρώτα να πείσει τους Τορόντο Ράπτορς να τον αποδεσμεύσουν.

Και η... περιπέτειά του αυτή ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουλίου. Τότε που, αφού είχε προηγηθεί η απελευθέρωσή του από τον Καναδά, οι «ερυθρόλευκοι» ανακοίνωσαν επίσημα την επιστροφή του. Μία χρονιά μακριά από τον Πειραιά ήταν αρκετή για τον Βούλγαρο φόργουορντ, που επιστρέφει σε μία ομάδα και σε μία λίγκα που ενδεχομένως μπορεί να τις επηρεάσει περισσότερο από τον καθέναν. Άλλωστε, αυτός ήταν ο MVP της Euroleague ολόκληρης πριν κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του είναι να επαναλάβει ανάλογη παρουσία και για την περίοδο 2024-25.

Ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού, για κάποιους επιστράφηκε γύρω από τα νησιά, αλλά για τον Ολυμπιακό τα πάντα είχαν να κάνουν με τον Βεζένκοφ. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη, ως πρωταθλητής Ευρώπης και έχοντας κάνει ήδη μία... ηχηρή κίνηση, αυτή της απόκτησης του Λορέντζο Μπράουν, κρατούσε στάση αναμονής στα μεταγραφικά δρόμενα. Μέχρι που σκεφτόταν πως ίσως να μην χρειάζεται κάποια «πινελιά» στο ρόστερ του, αλλά τελικά δεν μπόρεσε να αντισταθεί -κατ' αρχάς στην προοπτική του Ομέρ Γιουρτσεβέν.

Όταν αντιλήφθηκε πως ο 26χρονος Τούρκος σέντερ αρχίζει να σκέφτεται για πρώτη φορά το ενδεχόμενο επιστροφής του στην Ευρώπη μετά από οκτώ σεζόν στην Αμερική (μαζί με τα χρόνια του στα Κολέγια, Νορθ Καρολάινα Στέιτ και στο Τζορτζτάουν) τότε άρχισε την διαδικασία προσέγγισης. Και για να τον πάρει τον έκανε να αγνοήσει την καλή προσφορά από τους Νιου Γιορκ Νικς, που τον διεκδίκησαν έντονα και μάλιστα τον υπολόγιζαν ως backup σέντερ. Μία θέση που το κενό της προσπαθούν ακόμα να καλύψουν. Ο Παναθηναϊκός όμως, τον... έπεισε. Και στις 30 Αυγούστου, λίγες ώρες πριν ολοκληρωθεί ημερολογιακά το καλοκαίρι, ανακοίνωσε την απόκτησή του.

Δύο μέρες μετά κάτι ανάλογο και ακόμα πιο εντυπωσιακό έκανε ο Ολυμπιακός. Την πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη, έντυσε στα «ερυθρόλευκα» επισήμως και εν μέσω ενθουσιασμού τον Εβάν Φουρνιέ. Στο μεταξύ, ο Γάλλος γκαρντ, που στο NBA έφθασε να προσεγγίζει ακόμα και τους 20 πόντους μέσο όρο, είχε στα χέρια του πρόταση από τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς. Και δεν τους έβαλε καν στη σύγκριση με τον Ολυμπιακό και την προοπτική μαζί του. Επέλεξε τον Πειραιά και όχι την πρωτεύουσα των ΗΠΑ και την Euroleague έναντι του NBA.

Ποιά ήταν η προσφορά από το NBA, που την απέρριψε ο Εβάν Φουρνιέ για να έρθει στον Ολυμπιακό
EUROLEAGUE

08:54 - 06.09.2024

Ποιά ήταν η προσφορά από το NBA, που την απέρριψε ο Εβάν Φουρνιέ για να έρθει στον Ολυμπιακό

Λίγο πριν υπογράψει στον Ολυμπιακό, ο Εβάν Φουρνιέ απέρριψε μία αρκετά καλή οικονομικά πρόταση από τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς που στην πραγματικότητα έμοιαζε πάρα πολύ με αυτή που υπέγραψε στους «ερυθρόλευκους». Έλλειπε όμως από το NBA, από το... κάτι που έψαχνε ο Γάλλος και το βρήκε στην Ελλάδα.

Το ίδιο έκανε και ο Τσεντί Οσμάν έξι μέρες αργότερα. Αν ήθελε θα γινόταν ξανά συμπαίκτης του ΛεΜπρόν Τζέιμς, με τον οποίο εκτός του ότι διατηρούν μία θερμή σχέση, που ορίζεται από εκατέρωθεν απεριόριστη εκτίμηση, είχαν συνυπάρξει στους Κλίβελαντ Κλίβελαντ. Δεν ήταν μακριά το ενδεχόμενο να συνεργαστούν ξανά. Στο Λος Άντζελες αυτή τη φορά για λογαριασμό των Λέικερς. Τον Οσμάν οι Λιμνάνθρωποι τον είχαν ψηλά στη λίστα τους που αφορά προσθήκη στη θέση του σμολ φόργουορντ, αλλά τώρα θα πρέπει να τροποποιήσουν τα πλάνα τους.

Διότι, εκείνος επέλεξε τον Παναθηναϊκό, κλείνοντας την πόρτα στο NBA, με την ίδια δύναμη που το είχαν κάνει νωρίτερα ο Σάσα Βεζένκοφ, ο Ομέρ Γιουρτσεβέν και ο Εβάν Φουρνιέ...