Τα άστρα του Ρομανόφ και η αφήγηση του Ηλία Ζούρου για την εμπειρία με τον εκκεντρικό πρώην πρόεδρο της Ζαλγκίρις (vid)

Βλάντιμιρ Ρομανόφ

Τα άστρα του Ρομανόφ και η αφήγηση του Ηλία Ζούρου για την εμπειρία με τον εκκεντρικό πρώην πρόεδρο της Ζαλγκίρις (vid)

Γιώργος Γαβριλάκης 13:12 - 09.11.2023 / Ανανεώθηκε: 12:07 - 14.08.2024

Ο κόουτς Ηλίας Ζούρος συνάντησε τον πρώην πρόεδρο της Ζαλγκίρις Κάουνας για πρώτη φορά το 2011. Και κατάλαβε μονομιάς τις ιδιαιτερότητες του Βλαντιμίρ Ρομανόφ και το πάθος του για την αστρολογία. Ο Έλληνας τεχνικός εργάστηκε δύο φορές για τον Ρώσο επιχειρηματία και αφηγήθηκε στο Sportal Euroleague Show την εμπειρία με τα ραβασάκια των μέντιουμ που του υπαγόρευσαν τις πεντάδες και τις αλλαγές στα παιχνίδια της ομάδας!

Η ιστορία της Ρωσίας, πριν καν την δημιουργία της Σοβιετικής Ένωσης κι ενώ η αχανής χώρα είχε την ονομασία «Βασίλειο της Ρωσίας» και κατόπιν «Ρωσική Αυτοκρατορία», οι τύχες της χώρας καθορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον Οίκο των Ρομανόφ. Από τις αρχές του 17ου αιώνα (1613), την διάδοχη κατάσταση μέχρι και την Επανάσταση του 1917, λίγο έως πολύ ένας Ρομανόφ έπαιρνε αποφάσεις εντός και εκτός των συνόρων. 

Στη σύγχρονη εποχή πάντως, το συγκεκριμένο επίθετο είναι γνωστό εξαιτίας δύο ανθρώπων, που μάλιστα είχαν και το ίδιο βαπτιστικό όνομα. Πρώτος, χρονικά, ο Βλαντιμίρ Ρομανόφ, γνωστός ως «ο Μανιακός του Καλίνινγκραντ», ο οποίος θεωρείται ο πιο βίαιος και σκληρός Serial Killer της Ρωσίας και του έχουν χρεωθεί από το 1991 έως το 2005 τουλάχιστον 12 φόνοι και αμέτρητοι βιασμοί. Το 2006 αυτοκτόνησε κι ενώ ήταν κρατούμενος περιμένοντας την ολοκλήρωση της δίκης του. 

Ο δεύτερος, είναι ο Βλαντιμίρ Ρομανόφ, ο πρώην πρόεδρος της Ζαλγκίρις Κάουνας και Ρώσος επιχειρηματίας με μεγάλη δράση στον χώρο του αθλητισμού. Τα περισσότερα από τα λεφτά που έβγαλε τα επένδυσε (όχι πάντα με επιτυχία) στα σπορ. Έχει διατελέσει πρόεδρος της σκωτσέζικης ποδοσφαιρικής ομάδας, Χαρτς, της επίσης ποδοσφαιρικής ομάδας, Παρτίζαν Μισνκ από την Λευκορωσία, ενώ η Λιθουανική του καταγωγή τον οδήγησε και στην ενασχόληση με το μπάσκετ της χώρας όπου γεννήθηκε η μητέρα του. 

Μάλιστα, ήταν ο επικεφαλής της διοίκησης της Ζαλγκίρις Κάουνας από το 2009 έως και το 2013. Τότε αποχώρησε, γιατί οι περισσότεροι στην ομάδα κουράστηκαν να ασχολούνται με τις ιδιοτροπίες του, ενώ ο ίδιος προτιμούσε την ενασχόλησή του με την πολιτική και τον χορό. Από τότε, κατέβηκε για πρόεδρος της Λιθουανίας, ενώ έχει εμφανιστεί και στο Dancing with the Stars. Τα άστρα πάντως, πάντα έπαιζαν μεγάλο μέρος στη ζωή του γενικότερα. Όλοι όσοι συναναστράφηκαν μαζί του κατάλαβαν μονομιάς το πάθος του με την αστρολογία, που κάποιες φορές έφθασε σε... παρανοϊκά επίπεδα. 

Ο Ηλίας Ζούρος είχε την ευκαιρία να συναναστραφεί μαζί του. Όταν το 2011 πήγε για ένα μικρό διάστημα να εργαστεί ως κόουτς της Ζαλγκίρις, λίγο πριν αναλάβει την εθνική ομάδα (2011-12) ο Ρομανόφ ήταν ήδη πρόεδρος, ενώ συναντήθηκαν ξανά δύο χρόνια αργότερα, όταν ο Ζούρος το 2013 ξανακάθισε στον πάγκο της ομάδας του Κάουνας. 

Ο Έλληνας τεχνικός θυμήθηκε τον... παράξενο χαρακτήρα του Βλαντιμίρ Ρομανόφ και αφηγήθηκε στο Sportal EuroLeague Show το ακόμα πιο παράξενο χούι του Ρώσου με τα άστρα, τα ζώδια και το πως αυτά επηρέαζαν ακόμα και την λειτουργία της ομάδας στην καθημερινότητά της. Ακόμα και στους αγώνες της. 

«Όταν πήγα στο Κάουνας, στη Ζαλγκίρις ήταν ο Ρομανόφ», θυμήθηκε ο Ηλίας Ζούρος και θύμησε και σε όσους είχαν ξεχάσει τον Ρώσο πρόεδρο πως «ήταν ένας άνθρωπος που ουσιαστικά τα πάντα στο μυαλό του γίνονταν βάσει αστρολογίας». Και για κάθε του κίνηση συμβολευόταν Ρώσους αστρολόγους, «οι οποίοι έβγαζαν το πρόγραμμα της ομάδας και μου έδιναν ένα χαρτί με σημειώσεις».

Και τι έγραφαν αυτές οι σημειώσεις; «Το πρόγραμμα που έπρεπε να ακολουθηθεί σύμφωνα με την αστρολογία και διάφορων άλλων συνισταμένων». Οι αστρολόγοι λοιπόν «επέλεγαν την πεντάδα που θα ξεκινήσει το ματς, στα δύο λεπτά», σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες των... ειδικών «γίνονταν τρεις συγκεκριμένες αλλαγές, μετά στα πέντε λεπτά οι επόμενες και ούτω καθεξής». 

Για τον Ζούρο ήταν πρωτόγνωρα πράγματα και εκτός λογικής, αλλά στην Λιθουανία (και στην Ρωσία) όλοι ήξεραν τον Βλαντιμίρ Ρομανόφ. Βέβαια, δεν αποδέχονταν τις πρακτικές του και όταν αποχώρησε το 2013 οι τίτλοι των μέσων ενημέρωσης τον αποχαιρέτησαν ως o «Mad Vlad» του Κάουνας. Δηλαδή, «ο Τρελός Βλάντιμιρ»! 

Η συνάντηση του Ζοτς με τον Ιτούδη και η άχαρη επιστροφή του Μαντάρ στο Βελιγράδι - Το πλήρες πρόγραμμα της αγωνιστικής
EUROLEAGUE

10:11 - 09.11.2023

Η συνάντηση του Ζοτς με τον Ιτούδη και η άχαρη επιστροφή του Μαντάρ στο Βελιγράδι - Το πλήρες πρόγραμμα της αγωνιστικής

Στο Βελιγράδι, η Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς φιλοξενεί (9/11, 21:30, NovaSports 6) την Φενέρπαχτσε του Δημήτρη Ιτούδη και αυτόματα η αναμέτρηση αποκτά έξτρα... λάμψη και φορτισμένη ατμόσφαιρα. Μόνο που ο Σέρβος πέραν από τον πάλαι ποτέ συνεργάτη του θα αντιμετωπίσει και τον τέως παίκτη του, Γιαμ Μαντάρ. Με τον οποίο εκνευρίστηκε πολύ όταν το καλοκαίρι έμαθε πως θα φύγει από την ομάδα για να πάει στην Τουρκία -και τώρα επιστρέφει ως αντίπαλος.

Πάντως, ο Ηλίας Ζούρος εκτός του ότι πλέον βλέπει την συνύπαρξή του με τον Ρομανόφ ως μία εμπειρία ζωής και κοιτάει το παρελθόν με ένα χαμόγελο (έστω χλευαστικό), είχε και μία δικαστική διαμάχη με τον πρόεδρο που τελικά την κέρδισε. Η FIBA είχε δικαιώσει τον Έλληνα τεχνικό για την αποζημίωση που δικαιούταν και προβλεπόταν βάσει συμβολαίου, αλλά ο Ρομανόφ, όταν χώρισαν οι δρόμοι τους, δεν ήθελε να του την δώσει. 

Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Sportal Euroleague Show με όλη τη δράση της ημέρας

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!