Ποιά ήταν η προσφορά από το NBA, που την απέρριψε ο Εβάν Φουρνιέ για να έρθει στον Ολυμπιακό

Εβάν Φουρνιέ - Φωτ. IMAGO

Ποιά ήταν η προσφορά από το NBA, που την απέρριψε ο Εβάν Φουρνιέ για να έρθει στον Ολυμπιακό

Γιώργος Γαβριλάκης 08:54 - 06.09.2024 / Ανανεώθηκε: 11:46 - 06.09.2024

Λίγο πριν υπογράψει στον Ολυμπιακό, ο Εβάν Φουρνιέ απέρριψε μία αρκετά καλή οικονομικά πρόταση από τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς που στην πραγματικότητα έμοιαζε πάρα πολύ με αυτή που υπέγραψε στους «ερυθρόλευκους». Έλλειπε όμως από το NBA, από το... κάτι που έψαχνε ο Γάλλος και το βρήκε στην Ελλάδα.

Την ώρα που ο Γκερσόν Γιαμπουσελέ για να αγωνιστεί στο NBA ξανά, έπρεπε (μοιραία) να... θυσιάσει το οικονομικό του συμφέρον, ένας συμπατριώτης του είχε τελείως διαφορετικό πλαίσιο σκέψης.

Διότι, ο Εβάν Φουρνιέ, που βέβαια σε σχέση με τον Γιαμπουσελέ έχει... φάει τον «μαγικό πλανήτη» με το κουτάλι της σούπας, δεν είχε εμέτι μουχαμέτι να παραμείνει στην Αμερική απλώς για να κοκορεύεται ότι αγωνίζεται στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Έψαχνε να βρει μία συνθήκη που θα δημιουργήσει ξανά τη... σπίθα μέσα του.

Έτσι όταν μπήκε ο Σεπτέμβρης και δεν είχε βρει αυτό που έψαχνε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αποφάσισε να υπογράψει στον Ολυμπιακού -που απ' ότι αποδεικνύεται εμπράκτος τον είχε στο μυαλό του εδώ και αρκετό καιρό. Βέβαια, στο χέρι του ήταν να συνεχίσει να... υπάρχει στο NBA. Σε αντίθεση με ευρωπαίους παίκτες που δεν έχουν αποφασίσει την επιστροφή τους (ακόμα τουλάχιστον) και συνεχίζουν να ψάχνουν μία συνεργασία στις ΗΠΑ, όπως ο Ντάβις Μπέρτανς που δοκιμάζεται από τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς ή ο Τσεντί Οσμάν τον οποίο προσεγγίζουν οι Λος Άντζελες Λέικερς, ο Φουρνιέ είχε συγκεκριμένη πρόταση στα χέρια του.

O Νίκολα Βούτσεβιτς έπαθε... πλάκα με την «καυτή» υποδοχή του Φουρνιέ από τους οπαδούς του Ολυμπιακού
ΜΠΑΣΚΕΤ

16:02 - 05.09.2024

O Νίκολα Βούτσεβιτς έπαθε... πλάκα με την «καυτή» υποδοχή του Φουρνιέ από τους οπαδούς του Ολυμπιακού

Ο Μαυροβούνιος σέντερ των Σικάγο Μπουλς και πρώην συμπαίκτης του Εβάν Φουρνιέ στους Ορλάντο Μάτζικ, Νίκολα Βούτσεβιτς, με μία... φλεγόμενη ανάρτηση έκανε το σχόλιό του για τις εικόνες που δημιουργήθηκαν στο «Ελ. Βενιζέλος», όταν ο Γάλλος προσγειώθηκε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού.

Και μάλιστα αρχικά το αποκάλυψε ο ίδιος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην L'Équipe, αλλά σχεδόν ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκε -του λόγου το αληθές- μιας και οι Ουάσινγκτον Ουίζαντς, που του έκαναν την προσφορά, του πρότειναν συμβόλαιο διάρκειας δύο ετών (εγγυημένο) με συνολικές απολαβές που ξεπερνούσαν συνολικά 8 εκατομμύρια (μεικτά). Δηλαδή, λίγο μικρότερο από αυτό που έχει ο Ντάριο Σάριτς στο Ντένβερ, αλλά διπλάσιο από αυτό που, για παράδειγμα, έχει ο Σλοβένος συμπαίκτης του Κροάτη στους Νάγκετς, Βλάτκο Τσάντσαρ. Κι αν υπολογίσουμε πόσα από τα 8 εκατομμύρια δολάρια, λόγω εφορίας θα έφθαναν τελικά στην τσέπη του, η απάντηση είναι σχεδόν όσα του έδωσε ο Ολυμπιακός και ο Φουρνιέ τα αποδέχτηκε.

Το θέμα του ήταν ότι δεν ήθελε να πάει στους Ουίζαρντς ή σε όποια ομάδα, δεν έχει κανέναν στόχο στο NBA, βρίσκεται σε καθεστώς «ανοικοδόμησης» κι αυτός θα έπρεπε απλώς να έχει έναν ρόλο... μέντορα στους νεαρούς παίκτες και να παίζει κάποια λεπτά χωρίς κανένας να στοχεύει στη νίκη, στα play offs ή σε κάποια διάκριση. Στην Ουάσινγκτον άλλωστε, το πλάνο λέει πως καλό θα ήταν να τερματίσει η ομάδα τελευταία τη νέα σεζόν, έτσι ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες να επιλέξει πρώτη στο επόμενο Draft, για να πάρει τον Κουπερ Φλαγκ. Και να χτίσει την ομάδα πάνω του από την επόμενη σεζόν και για τα επόμενα χρόνια.

Έτσι, όταν ο Φουρνιέ ψυχανεμίστηκε πως δυσκολεύεται να βρει μία συνεργασία με οργανισμούς, όπως οι Μιλγουόκι Μπακς για παράδειγμα, που μέχρι κάποια στιγμή τον είχαν στη λίστα τους, ώστε να τον βάλουν στο rotation σίγουρα πίσω από τον Γκάρι Τρεντ Τζούνιορ, τότε το μόνο πράγμα που σκέφτηκε ήταν ο Ολυμπιακός.

Και ιδού τα αποτελέσματα...