Ζητείται Ευρωπαίος, NBAer κι… ελεύθερος: Αυτοί είναι οι «δικοί μας» free agents στην άλλη άκρη του Ατλαντικού!
i

© Imago

Ζητείται Ευρωπαίος, NBAer κι… ελεύθερος: Αυτοί είναι οι «δικοί μας» free agents στην άλλη άκρη του Ατλαντικού!

Ευτυχία Οικονομίδου 18:30 - 20.07.2024 / Ανανεώθηκε: 18:30 - 20.07.2024

Είναι NBAers, είναι Ευρωπαίοι και το σημαντικότερο; Είναι ελεύθεροι και... ωραίοι. Οι free agents του NBA έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της EuroLeague και όχι μόνο.

Αυτή είναι αναμφίβολα η πιο... καυτή περίοδος όσον αφορά τα μεταγραφικά τόσο στην EuroLeague, όσο και στον «μαγικό κόσμο» του NBA. Οι περιζήτητοι Ευεωπαίοι μνηστήρες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι πολλοί και δεν αποκλείεται να κάνουν το βήμα και να ταξιδέψουν στην γηραιά Ήπειρο.

Η επιστροφή στην Ευρώπη παικτών που αγωνίζονται στο NBA είναι ένα σενάριο που πραγματοποιείται όλο και συχνότερα, αν και η αντίθετη διαδρομή έχει περισσότερο την τιμητική της. Συνήθως οι Ευρωπαίοι είναι εκείνοι που επιλέγουν να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους, ωστόσο τελευταία παρατηρείται και το φαινόμενο Αμερικάνοι που δεν έχουν βρει τον ρόλο τους στο κορυφαίο πρωτάθλημα ή προχωρούν προς το τέλος της καριέρας τους να επιλέγουν τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με πρόσφατα παραδείγματα τους Κέντρικ Ναν, Κέμπα Ουόκερ, Πάτρικ Μπέβερλι.

Οι 20+1 ευρωπαίοι NBAers και οι πιθανότητες να βρίσκονται τη νέα σεζόν στην Euroleague (vids)
EUROLEAGUE

17:03 - 26.06.2024

Οι 20+1 ευρωπαίοι NBAers και οι πιθανότητες να βρίσκονται τη νέα σεζόν στην Euroleague (vids)

Η μεταγραφική περίοδος ξεκίνησε, αλλά δεν έχει κορυφωθεί ακόμα. Για ένα ακόμα καλοκαίρι οι ομάδες της Euroleague θα στρέψουν το ένα τους μάτι στην αγορά των free agents από το ΝΒΑ. Εκεί θα υπάρξουν περιπτώσεις Αμερικανών που θα κάνουν το υπερατλαντικό ταξίδι, αλλά αυτή τη στιγμή εστιάζουμε σε όλους τους Ευρωπαίους του «μαγικού πλανήτη» που είναι ελεύθεροι, ψάχνουν ομάδα και κάποιοι από αυτούς σκέφτονται από τώρα το δρομολόγιο της επιστροφής…

Τέτοια μεγάλη έκπληξη σαν του Κέντρικ Ναν είναι δύσκολο να συμβεί ξανά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο τα βλέμματα των ευρωπαϊκών ομάδων εστιάζουν με μεγαλύτερη ευκολία στους παίκτες με καταγωγή από την Ευρώπη μιας και πολλά «καυτά» ονόματα έχουν ακουστεί και βρίσκονται στην επικαιρότητα.

Πέρα από τα γνωστά ονόματα που έχουν βρεθεί στα ραντάρ των κορυφαίων ομάδων της EuroLeague, όπως εκείνο του Εβάν Φουρνιέ, υπάρχουν κι άλλα με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ουσμάν Γκαρούμπα

Ο 22χρονος Ισπανός φόργουορντ έχει εμπειρία τριών σεζόν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, από το 2021 όταν κι έφυγε από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 105 παιχνίδια στις πλάτες του. Στην τελευταία του ομάδα τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς μέτρησε πέρσι (2023-24) μέσο όρο 0.5 πόντων και 1.2 πόντων έχοντας έξι συμμετοχές.

Ο ίδιος πρόσφατα φωτογράφισε την επιστροφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης σε μία ανάρτησή του στο «Χ» χρησιμοποιώντας κάποια emoji's, με τα οποία έδειξε πως η επιστροφή του στη «Βασίλισσα» είναι πολύ κοντά.

Ντανίλο Γκαλινάρι

Ο 35χρονος Ιταλός φόργουορντ άνηκε στο δυναμικό των Μιλγουόκι Μπακς στο πλευρό του Γιάννη Αντετοκούνμπο τηγ περσινή χρονιά, ενώ μετά 16 χρόνια εμπειρίας στο NBA και στατιστικά 5.7 πόντων και 2.2 ριμπάουντ.

Όλα προμηνύουν πως η επιστροφή στο Μιλάνο, όπου ανδρώθηκε, πέρα από ιδανική φαντάζει και απαραίτητη για τον Γκαλινάρι που έχει την εμπειρία και τα χρήματα ώστε να επιστρέψει στην Ευρώπη.

Εβάν Φουρνιέ

Ο Γάλλος γκαρντ/ φόργουορντ βρίσκεται ξεκάθαρα στο επίκεντρο των συζητήσεων στην EuroLeague, αφού το όνομά του έχει συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με τον Ολυμπιακό.

Με 12 χρόνια εμπειρίας στο NBA, ο Φουρνιέ δεν το βάζει κάτω κι αφού οι Πίστονς δεν ενεργοποίησαν την option, εκείνος θέλει να προσπαθήσει μέχρι και την τελευταία στιγμή για ένα συμβόλαιο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Την περασμένη σεζόν με την ομάδα του Ντιτρόιτ και της Νέας Υόρκης συγκέντρωσε μέσο όρο 6.9 πόντων με 35.7% στα τρίποντα.

Θανάσης Αντετοκούνμπο

Η ψυχή των Μπακς και το στήριγμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, σύμφωνα με τον Κρις Χέινς θεωρεί ότι η πορεία του στα «Ελάφια» έχει ολοκληρωθεί και για αυτόν τον λόγο κατέθεσε αίτημα να αποχωρήσει μέσω trade από τον οργανισμό. Δυστυχώς ο τραυματισμός του στον αχίλλειο τένοντα θα παίξει αρνητικό ρόλο στο μέλλον του 32χρονου φόργουορντ, που δε μπόρεσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ούτε στην Εθνική ομάδα.

Την τελευταία σεζόν στην ομάδα του Μιλγουόκι μέτρησε 0.9 πόντους, 0.4 ριμπάουντ, 0.5 ασίστ έχοντας αγωνιστεί σε μόλις δύο παιχνίδια.

Μουσά Ντιαμπατέ

Φρέσκο αίμα στην Γαλλία για την θέση «5» στην οποία οι «τρικολόρ» έχουν υπερπληθυσμό. Ο λόγος για τον Μουσά Ντιαμπατέ που επιλέχθηκε στο νούμερο 43 του draft του 2022 από τους Λος Άντζελες Κλίπερς με τους οποίους υπέγραψε two way συμβόλαιο.

Μετρά 33 συμμετοχές στο NBA και την περασμένη σεζόν είχε μέσο όρο 2.6 πόντους, 2.2 ριμπάουντ και 0.4 ασίστ, ενώ την πρώτη του χρονιά ξεχώρισε ως μέλος της καλύτερης πεντάδας της G-League. Πάντως, η περίπτωση του 22χρονου σέντερ έχει μεγάλο ενδιαφέρον μιας και στην Ευρώπη υπάρχει ζήτηση σε αυτή τη θέση.

Χένρι Ντρελ

Ο Εσθονός γκαρντ/ φόργουορντ άνηκε στο δυναμικό των Σικάγο Μπουλς οι οποίοι τον απέκτησαν τον Σεπτέμβριο του 2023 και τον άφησαν ελεύθερο ακριβώς έναν μήνα μετά.

Τον Δεκέμβριο υπέγραψε two way συμβόλαιο με τους «ταύρους» κι έκανε το ντεμπούτο του τον περασμένο Μάρτιο κόντρα στους Λος Άντζελες Λέικερς. Μάλιστα, ξεχώρισε ως ο δεύτερος Εσθονός παίκτης που έπαιξε ποτέ στο NBA μετά τον Μάρτιν Μιούρσεπ, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του με τους Μαϊάμι Χιτ το 1996 και πέρασε και από τον Άρη και την ΑΕΚ.

Την περασμένη σεζόν ο Ντρελ σε 4 αγώνες που έλαβε συμμετοχή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού συγκέντρωσε μέσο όρο 2.8 πόντων, 1 ριμπάουντ και 1 ασίστ.